Thumbnail

Πώς να μην πάρεις «κατάκαρδα» την επιστροφή στην καθημερινότητα σου Πώς να μην πάρεις «κατάκαρδα» την επιστροφή στην καθημερινότητα σου

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου-Θεοφίλου, σού εξηγεί πώς να δεχτείς τον Σεπτέμβριο θετικά
Μετά απ’ τις ατέλειωτες ώρες στον ήλιο πάνω σε μια ξαπλώστρα με μόνα ερεθίσματα ένα χαλαρωτικό βιβλίο, τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας ή της μουσικής υπόκρουσης του beach bar και την γεύση του αγαπημένου σου κοκτέιλ, η σκέψη του Σεπτέμβρη που καραδοκεί να σε ρουφήξει και να σε πετάξει πίσω στους τρελούς ρυθμούς της ρουτίνας μάλλον φαντάζει αφόρητη.

Ίσως εύχεσαι να είχες το μαγικό τηλεχειριστήριο του Adam Sandler και μ’ ένα «κλικ» να σταματούσες το χρόνο ή να ζούσες επανειλημμένα τις μέρες στην παραλία. Ίσως ονειρεύεσαι να ήσουν ο Αλαντίν και να είχες ανακαλύψει το λυχνάρι με το τζίνι. Δυστυχώς τέτοιου είδους φαντασιώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά και κάνουν την νοητική σου κατάσταση ακόμη πιο εφιαλτική κι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την άσχημη ψυχολογία σου σκοτώνοντας και το τελευταίο ίχνος κουράγιου κι αισιοδοξίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διεκδικητικότητα: Γνωρίστε τα δικαιώματά σου!

 

Δεν είμαι το τζίνι σου και δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν διαθέτω το μαγικό τηλεχειριστήριο. Όπως κι εσύ επιστρέφω κι εγώ στη ρουτίνα μου, στη δουλειά μου, στην καθημερινότητά μου, με δύο παιδιά, ένα στο δημοτικό κι ένα στην εφηβεία που φοιτά ήδη στο γυμνάσιο, στο πρωινό ξύπνημα, στο πήγαινε έλα στους δρόμους, στις αποφάσεις και στις δουλειές της συντήρησης του σπιτιού, στις επαγγελματικές δυσκολίες, στο διάβασμα, στις κοινωνικές υποχρεώσεις, και σε όλα τ’ άλλα. Ναι, είναι ζήτημα ημερών και θα έρθω ξανά αντιμέτωπη μ’ όλες τις απαιτήσεις του συνδυασμού full-time καριέρας, οικογενειακής ζωής και άλλων ενδιαφερόντων και ασχολιών που παρότι ήταν δικές μου επιλογές, δεν παύουν κι αυτά να διεκδικούν μερίδιο από το χρόνο μου (εξάλλου αγαθά κόποις κτώνται). 

Όπως κι εσύ έχω κι εγώ την επιλογή να πανικοβληθώ ή να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Επιλέγω τελικά το δεύτερο, βάζοντας σε εφαρμογή όλα όσα γνωρίζω από το επάγγελμα του ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή και από την απαραίτητη συνεχή προσωπική ανάπτυξη και μοιράζοντάς τα μαζί σου σε αυτό το σύντομο ψυχολογικό άρθρο. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες γνώσεις και βοηθητικές ιδέες και εισηγήσεις για το πώς να επιστρέψει κανείς στη ρουτίνα του όσο πιο ομαλά και ανώδυνα γίνεται σαν βουτιά στο κενό αλλά με αλεξίπτωτο!

 

new

 

Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι:

1.    Το ανθρώπινο μυαλό έχει πάντοτε την τάση να υπερβάλλει τα αρνητικά στοιχεία και να φτιάχνει σενάρια καταστροφικά που δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια ίσως τα πράγματα στην πράξη να μην είναι τόσο άσχημα όσο τα βιώνουμε μέσα στο μυαλό μας. 

2.    Εξάλλου οι άνθρωποι διαθέτουμε περισσότερες ψυχικές άμυνες και δυνάμεις απ’ ότι πιστεύουμε αλλιώς δεν θα επιβιώναμε για τόσους αιώνες πάνω σε μια γη με συνθήκες ζωής που διαρκώς μεταβάλλονται, δεν το νομίζεις; Σκέψου μόνο πόσες άλλες φορές κατάφερες να επιβιώσεις από τη δύσκολη μετάβαση από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών πίσω στη δύσκολη ρουτίνα. 

3.    Καλό επίσης είναι να σκεφτείς ότι ιδιαίτερα η ρουτίνα είναι που καθιστά τις ημέρες των διακοπών τόσο απολαυστικές. Θυμήσου μόνο πόσο βαρετό είχε καταλήξει το αποτέλεσμα του remote control στον ήρωα της ταινίας Click. Έπειτα το Τζίνι εκπληρώνει μόνο τρεις ευχές… Μια θετική στάση και ψυχολογία όμως δεν είναι ποτέ περιοριστική και αυτό μπορείς να το πετύχεις μόνο εσύ. Εσύ κρατάς το τηλεχειριστήριο της ζωής σου και είσαι το Τζίνι της προσωπικής του ευημερίας.  

4.    Η ρουτίνα όταν είναι σε ισορροπία επίσης παρέχει μια αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε σταθερότητα για να αισθανόμαστε καλά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάρε το καλό παράδειγμα: 4+1 πράγματα που δεν κάνουν οι γυναίκες με αυτοπεποίθηση

Πώς να επιστρέψεις ομαλά πίσω στη ρουτίνα:

•    Προτού επιστρέψεις για τα καλά πίσω στην ρουτίνα, θα ήταν ευχάριστα εμψυχωτικό να σημειώσεις όλα τα πράγματα στην καθημερινότητά σου για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Ίσως για παράδειγμα προσπαθήσεις να αυξήσεις ασχολίες και δραστηριότητες που απολαμβάνεις. 

•    Ρίξε μια συνοπτική ματιά στις δουλειές που έχεις να κάνεις μόλις επιστρέψεις. Έπειτα:

o    Κάνε καλό προγραμματισμό και φτιάξε λίστες με προτεραιότητες. Στη λίστα Α σημείωσε αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα, στη λίστα Β αυτά που πρέπει να γίνουν αλλά όχι τόσο άμεσα και στη λίστα Γ αυτά που είναι καλό να γίνουν αλλά μπορούν να περιμένουν.  

o    Θέσε προθεσμίες μικρότερες και μεγαλύτερες και δεσμεύσου να τις τηρήσεις.

•    Αφού επανέλθεις στη ρουτίνα, τις πρώτες μέρες:

o    Σημείωνε 3 καλά πράγματα που συμβαίνουν την κάθε μέρα. 

o    Παρατήρησε τι είναι αυτό που σε βοηθάει και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά και καν το πιο συχνά. Αυτό ίσως ν’ αφορά την επιστροφή στις καλές μας διατροφικές συνήθειες, στην τακτική σωματική άσκηση, στο χρόνο με τα κατοικίδιά μας. 

o    Προγραμμάτισε κάποιες δραστηριότητες που σ’ ευχαριστούν, π.χ., συναντήσεις ή εξόδους με φίλους, επικοινωνία με αγαπημένα σου πρόσωπα, επιβράβευσε τον εαυτό σου με μια θεραπεία μασάζ, κ.α. 

o    Κάνε ένα βήμα τη φορά, αργά και σταθερά. Μην επιχειρήσεις να φέρεις εις πέρας όλα τα καθήκοντα. Όπως εισηγήθηκα και προηγουμένως είναι καλύτερα να θέτεις προτεραιότητες. 

o    Κάνε τακτικά διαλείμματα. Ακόμη και 5 λεπτά διάλειμμα για κάθε ώρα εργασίας είναι σαν όαση στην έρημο. Εκείνα τα 5 λεπτά σήκω, κοίταξε έξω από το παράθυρο, πάρε βαθιές ανάσες, φτιάξε ένα ρόφημα.  

o    Αντιμετώπισε τους φόβους σου: μια δουλειά που σε τρομάζει, π.χ., ένα απειλητικό τηλεφώνημα που πρέπει ν’ απαντηθεί, μια επικοινωνία που σε αγχώνει, ή μια οποιαδήποτε άλλη αλληλεπίδραση ίσως είναι καλύτερα να γίνει πρώτη και να ηρεμήσεις μια ώρα αρχύτερα. o    Αφαίρεσε τους αντιπερισπασμούς (προπάντων απομάκρυνε ή κλείσε το κινητό και απόφυγε το face book, ή τ’ άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). o    Τέλος, σχόλασε στην κανονική ώρα και μην δουλέψεις υπερωρίες τις πρώτες τρεις μέρες.

Καλή επιστροφή!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήλια: Ένα τέρας-προϊόν της παιδικής ηλικίας  

 

H Άνθια Χριστοδούλου- Θεοφίλου, είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας “Για την Ιθάκη”.  Ακολούθησε το facebook page

Home