Thumbnail

Τα μυστικά καλής υγείας και μακροζωίας της βασίλισσας Ελισάβετ Τα μυστικά καλής υγείας και μακροζωίας της βασίλισσας Ελισάβετ

Η ζωή της έδειξε ότι μάλλον κάτι έκανε καλά
Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, ούσα διαυγής ως τις τελευταίες της ημέρες και αυτοί είναι δύο πολύ καλοί λόγοι για να υιοθετήσεις τις συνήθειες που την να μεγαλώσει με καλή υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήρθε η ώρα να σταματήσεις την…καταστροφολογία

 

O συγγραφέας Bryan Kozlowski στο βιβλίο του Long Live the Queen, που κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο χρόνια, εξερεύνησε τις καλές συνήθειες της βασίλισσας από τον τρόπο που έτρωγε και εργαζόταν μέχρι το πώς περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της. 

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, το να ζήσει κανείς περισσότερο όπως η βασίλισσα δεν απαιτεί οικονομικές επενδύσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας της πηγάζει από τις εσωτερικές της επιλογές, προσθέτει. 

 

Ποτέ μη σταματάς να μαθαίνεις 

Από το 1952, η βασίλισσα ανέλαβε ένα μεγάλο φορτίο που περιλάμβανε δεκάδες δημόσιες υποχρεώσεις κάθε χρόνο και πολλές ώρες καθημερινής εργασίας. Επίσης, ποτέ δεν σταμάτησε να μαθαίνει και να επιδιώκει νέες εμπειρίες. 

Το να διατηρείς τον εγκέφαλό σου ενεργό, μέσα από τη δουλειά ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε στάδιο της ζωής σου, όπως επισημαίνει η Annette Medina-Walpole, M.D και πρόεδρος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας. 

Χόμπι 

Η ζωή της Ελισάβετ δεν ήταν μόνο δουλειά και καθήκοντα. Για εκείνη ήταν πάντα σημαντικό να έχει χρόνο για να διασκεδάζει, είτε αυτό ήταν να περνά χρόνο στην εξοχή, είτε να παίζει με τα σκυλιά της είτε να φροντίζει τα αγαπημένα της άλογα.

Ακόμη κι αν έχεις ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα κάνε στο εαυτό σου το δώρο του χρόνου για σένα, είτε είναι για να δεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, είτε για να βγεις για περπάτημα στη γειτονιά σου, είτε για να διαβάσεις ένα βιβλίο. 

Ρουτίνες ζωής

Οι ρουτίνες και τα τελετουργικά ήταν σημαντικά στη ζωή της βασίλισσας. Σύμφωνα με τον Kozlowski, κάποιες από τις ρουτίνες της βασίλισσας ήταν οι παρακάτω:

  • Να απολαμβάνει ένα φλιτζάνι τσάι Earl Grey στις 7:30 το πρωί.
  • Να κάνει ένα ντους πριν το πρωινό.
  • Μετά το πρωινό ασχολείτο για περίπου τρεις ώρες με επιστολές και αναφορές από το κοινοβούλιο. 
  • Το απόγευμα προγραμμάτιζε τις επισκέψεις της εκτός παλατιού, ήταν πίσω στην ώρα της για το απογευματινό τσάι και συνέχιζε με τις αναφορές από το κοινοβούλιο. 
  • Το βράδυ έπεφτε για ύπνο έως τις 11 και απολάμβανε να διαβάζει ένα βιβλίο. 

Κανείς δε λέει ότι η ρουτίνα είναι το μυστικό της μακροζωίας, ωστόσο το να κρατάς κάποια πράγματα σταθερά στη ζωή, όπως μια μικρή ομάδα φίλων και οικογένειας ή κάποιες τακτικές συνήθειες, είναι ευεργετικό. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό φορέα υγείας Northwestern Health, μια ζωή χωρίς κανέναν προγραμματισμό και ρουτίνα οδηγεί σε στρες, κακές συνήθειες ύπνου, ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής και προβληματική διαχείριση του χρόνου. 

 

Απόλαυσε τα αγαπημένα σου φαγητά 

Μπορεί το καθήκον να επέβαλε στη βασίλισσα κάποια πολυτελή γεύματα, γενικά όμως ήταν προσεκτική στη διατροφή της και προτιμούσε να δειπνεί με απλά φαγητά, comfort foods. Απολάμβανε όμως χωρίς ενοχές τα αγαπημένα της γλυκά - shortbread, scones, μίνι σάντουιτς με μαρμελάδα raspberry  και μπισκότα με σοκολάτα ήταν ανάμεσα στις προτιμήσεις της. 

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά είναι οι καλύτερες επιλογές όσο μεγαλώνουμε, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η απόλυτη στέρηση όμως των γλυκών ή άλλων όχι-τόσο-υγιεινών επιλογών, στο τέλος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας άγχος και οδηγώντας σε υπερκατανάλωση των τροφίμων που προσπαθούμε να αποφύγουμε. 

Κινήσου όσο περισσότερο μπορείς 

Παρότι η Ελίζαμπεθ δεν ακολουθούσε κάποιο αυστηρό πρόγραμμα άσκησης, η φυσική δραστηριότητα ήταν μέσα στην καθημερινότητά της εδώ και δεκαετίες. Αυτό που επέλεγε ήταν πράγματα που απολάμβανε: Το περπάτημα στην εξοχή και η ιππασία ενώ όταν βρισκόταν στο παλάτι του Μπάκινγχαμ έκανε απογευματινές βόλτες στους κήπους μαζί τα σκυλιά της.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό που βλέπεις πρώτα στην εικόνα αποκαλύπτει περίεργα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου

 

Πηγή

πηγή κεντρικής φώτο

 

Home