Thumbnail

Τα όνειρα που βλέπεις σε κάνουν πιο σοφή – Το ήξερες; Τα όνειρα που βλέπεις σε κάνουν πιο σοφή – Το ήξερες;

Τα όνειρά μας είναι το πιο καλά κρυμμένο κομμάτι μας, ας το γνωρίσουμε επιτέλους
Περνάμε κοιμισμένοι περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας και στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος βλέπουμε όνειρα, ακόμα κι αν δεν τα θυμόμαστε πάντα όταν ξυπνάμε. Κι όμως, αυτός ο "κόσμος" μάς είναι ακόμα σχετικά άγνωστος.

Κι όμως, αν καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλός μας και τα παρουσιάζει με τη μορφή παράξενων εικόνων και συχνά σουρεαλιστικών ιστοριών, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πολλά για τη ζωή και τον εαυτό μας. Αυτό υποστηρίζει ο φυσικός και συγγραφέας Stefan Klein στο βιβλίο του Όνειρα, ένα ταξίδι στην εσωτερική μας πραγματικότητα. "Τα όνειρα είναι η πιο φυσική μορφή ψυχοθεραπείας" τονίζει. Για το ταξίδι αυτό στον κόσμο του ονείρου ο ίδιος αξιοποιεί τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, με στόχο να αποδείξει ότι ο κόσμος που ονειρευόμαστε είναι μια "πόρτα" που μπορεί να μας οδηγήσει στις πιο βαθιές σκέψεις και επιθυμίες μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοξικές σχέσεις: Μήπως είσαι κι εσύ σε μια τέτοια σχέση; (Βίντεο)

 

Γιατί βλέπουμε όνειρα;

"Ο εγκέφαλός μας έχει μια σημαντική διαφορά από το σώμα μας: δεν ξεκουράζεται ποτέ" σημειώνει ο συγγραφέας. Τα όνειρα είναι το αποτέλεσμα της νυχτερινής εργασίας του. Οι επιστήμονες με ειδικές μετρήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, ακόμα κι αν δεν το θυμόμαστε, ονειρευόμαστε τις περισσότερες από τις ώρες που περνάμε κοιμισμένοι.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου δε λειτουργεί αποτελεσματικά η κριτική σκέψη, γι’ αυτό και δεν έχουμε σχεδόν ποτέ συναίσθηση του τι είναι αυτό που βλέπουμε. Έτσι, οι νυχτερινές μας περιπέτειες σπάνια καταφέρνουν να βρουν μια θέση στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Κρίμα, γιατί όπως επιβεβαιώνουν οι ψυχολόγοι, ιδιαίτερα εκείνοι που ακολουθούν τις αρχές της ψυχοθεραπείας Gestalt, αν καταλάβουμε τι θέλουν να μας πουν τα όνειρά μας, είναι πιθανό να ανακαλύψουμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε στη ζωή μας ή πρέπει να πετύχουμε για να γίνουμε ευτυχισμένοι!

"Μπορεί συνήθως να μας φαίνονται παράξενες, ασύνδετες ή ακατανόητες, όμως οι εικόνες που παρελαύνουν μπροστά από τα… κλειστά μάτια μας αποτελούν μια πολύτιμη δεξαμενή στην οποία μπορούμε να εντοπίσουμε τα εργαλεία που θα ανοίξουν το δρόμο προς μια καλύτερη ζωή" επισημαίνει η Ιταλίδα ψυχολόγος Paola Carosio, που ειδικεύεται στην αξιοποίηση των ονείρων.

"Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεία Gestalt, τα όνειρα εκπροσωπούν την πιο αυθόρμητη έκφραση του εσωτερικού κόσμου μας, αποτελούν μια επεξεργασμένη εκδοχή όσων έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκφράζουν το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας" λέει η ειδικός και συνεχίζει: "Και όχι μόνο: Στα όνειρα συχνά ανακαλούνται κομμάτια από το παρελθόν μας, υποθέσεις που παραμένουν "ανοιχτές” ακόμα κι αν εμείς τις θεωρούμε ξεχασμένες. Το ότι κάνουν την εμφάνισή τους στον ύπνο μας σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να τις "κλείσουμε”, ώστε να ελευθερώσουμε χρόνο για ανθρώπους, ιστορίες και σχέσεις του παρόντος".

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως έχεις κατάθλιψη και δεν το έχεις καταλάβει;

 

dreaming

Τα όνειρα σε κάνουν σοφή

Εάν θυμόμασταν κάθε εικόνα από τη ζωή μας, ο εγκέφαλός μας θα πάθαινε συμφόρηση. Τα όνειρα "ξεκαθαρίζουν" τις αναμνήσεις ώστε να προσδιορίσουν ποιες θα συγκρατήσει ο εγκέφαλος και ποιες θα χάσει.

Ο Matt Wilson, από το Κέντρο Μάθησης και Μνήμης του MIT, υπερασπίζεται αυτή την άποψη. Στα πείραματά του έβαλε στη διάρκεια της ημέρας ποντίκια μέσα σε λαβύρινθο και κατέγραψε τους νευρώνες που πυροδοτήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να βρουν την έξοδο. Όταν μελέτησε τον ύπνο των ποντικιών σε φάση REM, είδε πως πυροδοτούνταν οι ίδιοι νευρώνες που είχαν ενεργοποιηθεί μέσα στο λαβύρινθο, δηλαδή ονειρεύονταν σημαντικές στιγμές της ημέρας τους. Ισχυρίζεται έτσι πως ο ύπνος είναι μια διαδικασία κατά την οποία διαχωρίζουμε τις αναμνήσεις που αξίζει να καταγραφούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη από εκείνες που δε χρειάζεται να συγκρατήσουμε.

Έτσι, οι πληροφορίες μετατρέπονται σε αυτό που αποκαλούμε σοφία: Το υλικό που μας κάνει έξυπνες και μας βοηθά να πάρουμε κάθε φορά τις σωστές αποφάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Challenge: Γίνε καλύτερη συνάδελφος σε 5 μέρες

Πηγή

Home