Thumbnail

«Τελικά ποιο γάλα να επιλέξω;» - Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή απαντάει σε όσα θες να ξέρεις «Τελικά ποιο γάλα να επιλέξω;» - Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή απαντάει σε όσα θες να ξέρεις

Φρέσκο γάλα, αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης ή ρυζιού;
Όταν ήμασταν παιδιά ξέραμε μόνο το φρέσκο αγελαδινό γάλα. Έπειτα προστέθηκε αυτό χωρίς λακτόζη, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες μάθαμε το γάλα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, βρώμης και ρυζιού. Είναι γνωστό πως το γάλα αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου καθώς και πηγή πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ποια είναι όμως η λύση για συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων που δεν μπορεί να το κατανάλωση;
 

Οι επιλογές μέχρι πρότινος για να συνοδεύσουμε τα δημητριακά ή τον καφέ ήταν αγελαδινό γάλα πλήρες, ημιάπαχο, άπαχο και χωρίς λακτόζη. Για άτομα με διάφορες αλλεργίες και ηθικούς φραγμούς πλέον υπάρχουν υποκατάστατα στο αγελαδινό γάλα φυτικής προελεύσεως όπως αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης, ρυζιού και άλλα.

Διάβασε Επίσης: 3 tips για να περιορίσεις το φριζάρισμα των μαλλιών σου

Η μεγάλη ποικιλία σε είδη γάλακτος μπορεί πολλές φορές να μπερδέψει τον καταναλωτή ως προς το ποιο είναι κατάλληλο για αυτόν πέραν από τη γευστική προτίμηση. Όλα αυτά  τα διαφορετικά είδη γάλακτος έχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά τη θρεπτική αξία.

.Πηγή φώτο

Το αγελαδινό και το γάλα σόγιας έχουν την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τις περισσότερες θερμίδες και λιπαρά ωστόσο, περιέχει το πλήρες αγελαδινό γάλα και το κατσικίσιο γάλα, γι’αυτό τα άτομα που είναι σε πρόγραμμα περιορισμού θερμίδων ή έχουν υψηλά αποτελέσματα χοληστερόλης θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα φυτικά είδη με επιπρόσθετη ζάχαρη ενώ «λύνουν» το πρόβλημα της αλλεργίας θα πρέπει να περιορίζονται αφού λόγω  της ζάχαρης έχουν αυξημένες θερμίδες και ζάχαρα.

Όσον αφορά τις θερμίδες ανά φλιτζάνι:

- Αγελαδινό πλήρες 150

- Γάλα ρυζιού 120

- Ημιάπαχο αγελαδινό 110

- Σόγια χωρίς ζάχαρη και άπαχο αγελαδινό 80

- Καρύδας χωρίς ζάχαρη 50

- Αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη 40

Το πιο «υπο-αλλεργικό» γάλα είναι αυτό του ρυζιού αφού μπορεί να είναι η επιλογή όταν κάποιος έχει αλλεργίες σε λακτόζη, σόγια και ξηρούς καρπούς. Λόγω όμως της περιεκτικότητα σε αρσένιο από το ρύζι συστήνεται ο περιορισμός του. Στο Ηνωμένο βασίλειο οι συστάσεις είναι τα παιδιά κάτω των 4 χρονών να μην καταναλώνουν γάλα ρυζιού.

Αρκετά από τα υποκατάστατα του αγελαδινού γάλακτος δεν περιέχουν βασικές βιταμίνες όπως Δ, Α και ασβέστιο όμως πλέον συμπληρώνονται αυτές οι βιταμίνες σε αυτά τα είδη γάλακτος. Η πρωτεϊνική αξία αυτών των ειδών όμως είναι αρκετά χαμηλή.

02

 

Facebook: Costas Chari - Clinical Dietitian Nutritionist

Instagram: costaschari_nutritionist

 

Πηγή κεντρικής φωτό

 

Διάβασε επίσης: Τι σημαίνει "καλό σεξ" σύμφωνα με την επιστήμη

Home