Thumbnail

Τελικά το ψωμί μπορεί να έχει περισσότερες ζωές κι από μια γάτα! Τελικά το ψωμί μπορεί να έχει περισσότερες ζωές κι από μια γάτα!

Μάθετε πώς να το μετατρέψετε εύκολα σε κάτι νέο - Ναι, είναι παιχνιδάκι
Προσκαλέσατε, λοιπόν, μερικούς φίλους για μπάρμπεκιου και τώρα έχετε μια ολόκληρη τσάντα με ψωμάκια για burger που κάθεται στον πάγκο σας και κάθε λεπτό που περνάει γίνονται όλο και πιο μπαγιάτικα. Ή απλά δεν μπορούσατε να αντισταθείτε στο να αγοράσετε αυτό το μυρωδάτο καρβέλι με προζύμι από εκείνο τον φούρνο στο χωριό, παρόλο που ξέρατε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να το φάτε όλο. Και τώρα είναι εκεί, μπαγιάτικο. Αν το ρίχνατε σε κάποιον, πιθανότατα θα έβγαινε νοκ άουτ.

Μόλις το ψωμί εκτεθεί στον αέρα και κρυώσει, αρχίζει να χάνει την υγρασία του, στεγνώνει και σκληραίνει όσο περνάει ο καιρός. Μέσα σε μια-δυο μέρες, το αχνιστό φρέσκο καρβέλι μπαγιατεύει, εξορισμένο στις γωνίες της ψωμιέρας ή στο πίσω μέρος του ψυγείου, αγνοημένο και ξεχασμένο. Το μόνο που μένει είναι να πεταχτεί στα σκουπίδια, σωστά; Λάθος!

Εκατομμύρια κομμάτια ψωμί πετιούνται κάθε μέρα και μάλιστα πολλές φορές τυχαίνει να πετάξουμε ακόμα και ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί πριν καν το ανοίξουμε! Το ψωμί είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά, αφού βρίσκεται στο τραπέζι μας καθημερινά. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν τρώμε τόσο πολύ ψωμί όσο αγοράζουμε, κάτι που είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

4


Το ψωμί είναι μια από τις κατηγορίες τροφίμων που πετάμε περισσότερο. Ενδεικτικά, από τους 100 εκατομμύρια τόνους ψωμιού που παράγονται παγκοσμίως ετησίως, εκατοντάδες τόνοι πιστεύεται ότι σπαταλούνται καθημερινά. Για ακρίβεια, σχεδόν το μισό από το ψωμί που παράγεται στην χώρα μας, το 44%, πετιέται στα σκουπίδια. Σύμφωνα με μελέτες, το 25% της συνολικής παραγωγής ψωμιού και αρτοποιίας χάνεται κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, πριν καν φτάσει στα ράφια!

lidl

Ως πρωτοπόρος στα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, η Lidl Κύπρου λανσάρει τα Lidl Eco Hacks, τη νέα της πρωτοβουλία με μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές, που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Στο τελευταίο βίντεο, η σεφ Μαρία Μαρκιτανή, η οποία αγαπά το ψωμί και τα παράγωγά του, μας δείχνει έξυπνους τρόπους για να μην το πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να το καταναλώνουμε διαφορετικά!

Μερικοί θεωρούν ότι η σπατάλη του νόστιμου ψωμιού είναι ακόμη και αμαρτία, οπότε το να του δώσετε μια νέα ζωή, μόλις αρχίσει να μπαγιατεύει, ίσως και να σας στείλει στον παράδεισο της οικολογίας. Μόλις μάθετε πώς να το αναβιώσετε και να το μετατρέψετε σε κάτι νέο, είναι παιχνιδάκι.

Το ψωμί είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη τρόφιμα που έχουν εφευρεθεί ποτέ και αναμφισβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα. Είναι απλό αν σκεφτούμε ότι μπορεί να γίνει μόνο με τρία βασικά συστατικά, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά κάποιο τρόπο τόσο περίπλοκο που μοιάζει σχεδόν μαγικό. Μην το αφήνετε να πάει χαμένο. Εμπιστευτείτε μας, δεν θα μετανιώσετε. Δείτε το βίντεο της σεφ Μαρίας Μαρκιτανή για τα Lidl Eco Hacks και κόψτε επιτέλους την αλυσίδα της σπατάλης του πολύτιμου αυτού αγαθού!

lidl


 

Home