Thumbnail

Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα

Μην τρομάζεις! Η μελαγχολία των εορτών συμβαίνει και σε άλλους και υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσεις
Πολλοί αγαπούν τα Χριστούγεννα, λατρεύουν τα στολίδια, τα φώτα, τις βόλτες, τα γέλια και τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς... Για κάποιους όμως, και δεν είναι λίγοι, είναι οι μέρες που θέλουν να... χωθούν κάτω από το πάπλωμα και να μην μιλήσουν με άνθρωπο. Τι συμβαίνει λοιπόν με την ψυχολογία μας τα Χριστούγεννα; Ζητήσαμε από την ψυχολόγο Γεωργία Γεωργίου να μας δώσει τις συμβουλές της.

chr

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, παραμονές αυτών των λαμπερών εορτών...όλοι μέσα στο κέφι, τον ενθουσιασμό και εσύ νιώθεις μοναξιά και μία υποτονική διάθεση, μία μελαγχολία. Μην ανησυχείς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αρκετός κόσμος βιώνει τα ίδια συναισθήματα! 

Τι μας δημιουργεί λοιπόν αυτή τη μελαγχολία; 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα αυτά. Δυστυχώς, ζούμε σε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία και κυρίως τις γιορτές μία ανεξήγητη ανάγκη για αγορά δώρων, καινούριων ρούχων και άλλων υλικών αγαθών αναδύεται. Συνεχώς προσπαθούμε να αποκτήσουμε περισσότερα, γεγονός που μας αγχώνει και μας δημιουργεί ανασφάλεια. 

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων είναι πιο έντονη κατά τις εορταστικές περιόδους. Οι αναμνήσεις πηγαινοέρχονται και η ανάγκη για παρουσία του δικού μας ατόμου ακόμη πιο αισθητή.

Κοντεύουμε και στο τέλος του χρόνου, που οδηγεί συνήθως σε εσωτερικό απολογισμό. Κοιτάμε πίσω αξιολογώντας τι αναμέναμε και τι τελικά επιτύχαμε, βρίσκοντάς μας πολλές φορές δυσαρεστημένους με το πώς έκλεισε αυτή η χρονιά.

Διάβασε ακόμη: Υπάρχει λόγος να περνάς τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου

chr

Μην απογοητεύεσαι! Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις τη θλίψη των εορτών! 

Πάρε μια βαθιά ανάσα από τους γοργούς ρυθμούς των ημερών, παρατήρησε τον εαυτό σου και σταμάτησέ τον όταν ανακαλύψεις υπερβολικές και αγχωτικές συμπεριφορές. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους και όρια. Όρια στις αγορές, ακόμη και στις κοινωνικές συνάξεις που πιστεύεις ότι θα δημιουργήσουν στον εαυτό σου αρνητική ενέργεια.

Σε ότι αφορά την απουσία αγαπημένων προσώπων, θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές για τα συναισθήματά σου. Αντίθετα, αναγνώρισέ τα και άσε τα να εκφραστούν. Μόνο τότε θα ακολουθήσει το χαμόγελο.

Ζήσε το παρόν και απόλαυσε τις στιγμές, προσπάθησε να σκεφτείς το μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς να σε τραβάει πίσω το παρελθόν. Εστιάσου στο να δημιουργήσεις νέες θετικές αναμνήσεις. Είναι στο χέρι σου να βιώσεις το πραγματικό κλίμα των εορτών, της αγάπης και της προσφοράς προσπερνώντας κάθε λογής εμπόδια.

Αν νιώθεις μοναξιά ακολούθησε κάποια φιλανθρωπική ομάδα, πρόσφερε μέσω εθελοντισμού και θα γεμίσει η καρδιά σου ζεστασιά.   

Σου εύχομαι λοιπόν, αξέχαστες γιορτές μακριά από μελαγχολία και αν την αισθανθείς, μη φοβηθείς, αντιμετώπισέ την!

georgia

Γεωργία Γεωργίου – Σχολική Ψυχολόγος ΒΑ/ΜΑ

Διάβασε ακόμη: 

Συμβουλές και ιδέες για να περάσεις υπέροχα τα Χριστούγεννα με τα παιδιά σου!

Γιατί τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Home