Thumbnail

Τα ανεπαίσθητα συμπτώματα που είναι «προπομπός» για κατάθλιψη Τα ανεπαίσθητα συμπτώματα που είναι «προπομπός» για κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόβλημα 
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι η πιο σημαντική αιτία αναπηρίας στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Από κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες.

depression

Τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο.

Η κατάθλιψη συχνά οφείλεται σε κούραση, άγχος, ή και σε πιο απλά πράγματα...

Δες 7 πολύ ήπια σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις, τόσο στον εαυτό σου, όσο και σε κοντινά σου πρόσωπα, αφού πρόκειται για «προπομπούς» κατάθλιψης:

1. Οξυθυμία

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη οδηγεί στην συντριπτική θλίψη. Μερικές φορές, οι άνθρωποι εκδηλώνουν την κατάθλιψη με θυμό και ευερεθιστότητα, αντί για απελπισία και δυστυχία.

Αν έχεις παρατηρήσει αυξημένη ευερεθιστότητα, μην το αγνοήσεις. Μην αποδίδεις την οξυθυμία σου στο στρες της δουλειάς ή σε κάτι ευκαιριακό που «συνέβη σήμερα». Αναλογίσου καλά το ενδεχόμενο να πρόκειται για σημάδι κατάθλιψης, ειδικά αν συνεχίζεται για πολύ καιρό.

2. Δυσκολίες στον ύπνο

Σίγουρα η περιστασιακή δυσκολία να κοιμηθείς δεν σημαίνει ότι έχεις κατάθλιψη! Αλλά αν πρόκειται για ένα επίμονο πρόβλημα, αν έχεις συχνές αϋπνίες, τότε είναι πιθανό να είσαι καταθλιπτικός. Εκτός από δυσκολία να αποκοιμηθείς, μπορεί να έχεις δυσκολία και για να παραμείνεις κοιμισμένος, παρά το γεγονός ότι είσαι κουρασμένος.

Είναι, επίσης, πιθανό να φτάσεις στο άλλο άκρο και να θέλεις να κοιμάσαι πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Αν οι συνήθειες του ύπνου σου έχουν αλλάξει τώρα τελευταία, είναι σημαντικό να αναλογιστείς τις πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Διάβασε ακόμη: Μήπως πάσχεις από τη λεγόμενη χαμογελαστή κατάθλιψη;

depression

3. Πόνοι στο σώμα

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και τον εγκέφαλο. Όταν έχεις προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι πιθανό να βιώσεις και σωματικά προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την σημασία ενός «ανεξήγητου» ή «απρόκλητου» πόνου στο σώμα και τον αποδίδουν στην φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Αλλά οι συχνοί πόνοι στο σώμα μπορεί να είναι σημάδια κατάθλιψης.

4. Μειωμένη ενέργεια

Η κατάθλιψη μπορεί να «απορροφήσει» την ενέργειά σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι ληθαργικός και κουρασμένος το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι το αγνοούν και αυτό το σύμπτωμα και λένε στον εαυτό τους ότι απλά τους «λείπει ύπνος».

5. Ενοχές

Δεν είναι υγιές να κατηγορείς αδικαιολόγητα τον εαυτό σου για διάφορα γεγονότα, στα οποία επί της ουσίας δεν φέρεις καμία ευθύνη. Εάν αισθάνεσαι ενοχές «για τα πάντα», μπορεί να βιώνεις τα πρώτα συμπτώματα στην κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν επίσης ότι είναι άχρηστοι στον κόσμο γύρω τους.

Δώσε έμφαση στον εσωτερικό σου μονόλογο. Αν είσαι υπερβολικά σκληρός και κατακρίνεις τον εαυτό σου, ίσως έχεις κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμη: Μήπως το παιδί σου πάσχει από κατάθλιψη;

δσ

6. Απερισκεψία

Οι άνθρωποι που, επιφανειακά, μοιάζουν να διασκεδάζουν ασταμάτητα, ή να αναζητούν διαρκώς την έξαψη και την συγκίνηση, συχνά υποφέρουν στο εσωτερικό τους. Τα συχνά τυχερά παιχνίδια, η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η κατάχρηση ουσιών μπορεί όλα να είναι προσπάθειες να καλύψουν δυσάρεστα συναισθήματα.

Αν εσύ ή κάποιος κοντά σου, έχει αρχίσει να επιδίδεται σε τέτοιες συμπεριφορές τον τελευταίο καιρό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι «παλεύει» να αντεπεξέλθει σε μια εσωτερική αναταραχή.

7. Προβλήματα συγκέντρωσης

Αν αδυνατείς να παραμείνεις εστιασμένος και συγκεντρωμένος σε έναν σκοπό/δραστηριότητα, ή αν αισθάνεσαι σαν να είσαι σε μια εγκεφαλική «ομίχλη», τότε ίσως έχεις κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι συχνά «ξεχασιάρηδες» και μοιάζουν να «χάνουν διαρκώς» καθημερινά αντικείμενα, όπως τα κλειδιά ή τα χαρτιά τους.

Παρά το γεγονός ότι στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, ολοένα και περισσότεροι από εμάς αισθάνονται να αποσπάται διαρκώς η προσοχή τους, τα χρόνια προβλήματα συγκέντρωσης μπορεί επίσης να προέρχονται από διαταραχές της διάθεσης.

Αν έχεις παρατηρήσει μια μείωση στην παραγωγικότητά σου, ή αν έχεις δυσκολία να μείνεις συγκεντρωμένος στο καθήκον, αναλογίσου την πιθανότητα να έχεις κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμη: Πώς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου που έχει κατάθλιψη;

Πηγή

Home