Thumbnail

Πώς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου που έχει κατάθλιψη; Πώς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου που έχει κατάθλιψη;

Μείνετε ενωμένοι και μάθε τους τρόπους που μπορείς να του συμπαρασταθείς για να την ξεπεράσει
Οι απόψεις ειδικών σε θέματα κατάθλιψης, δίνουν απαντήσεις για το πώς μπορείς να διαχειριστείς τον/την σύντροφό σου που πάσχει από αυτή την ψυχική ασθένεια. Όταν η κατάθλιψη κάνει την εμφάνισή της στο γάμο, τότε μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το σύζυγο που τη βιώνει αλλά να κλυδωνίσει ολόκληρη τη σχέση. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Σίγουρα δεν υποφέρουμε με τον ίδιο τρόπο που υποφέρει το άτομο που έχει κατάθλιψη, αλλά προσπαθώντας να υποστηρίξουμε κάποιον που αγαπάμε, μπορεί να επηρεαστούμε σημαντικά. 

katatlipsi2

Αν λοιπόν η αγαπημένη σου ή ο αγαπημένος σου έχει κατάθλιψη, διάβασε πιο κάτω πώς μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση, αν δεν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις.

Μείνετε ενωμένοι

Αντιλαμβάνομαι ότι, μπορεί να ανακύψουν διάφορα συναισθήματα, όπως εκνευρισμός, θυμός, απελπισία, απογοήτευση ακόμη και έλλειψη στοργής προς τον/την σύζυγό σου που έχει κατάθλιψη.  Μπορεί ήδη να άρχισες να απομακύνεσαι ή να βρίσκεσαι σε μια σύγχγιση, μη γνωρίζοντας τι μπορείς να κάνεις. Παρά όμως να νιώθεις ανήμπορος/η να βοηθήσεις και να βυθιστείς στον εαυτό σου ή να χαλάσεις τη σχέση σου, δες τι πρέπει να κάνεις. 

Διάβασε ακόμη: Μήπως είσαι δυστυχισμένη στη σχέση σου;

katathlipsi5

Τι χρειάζεται να θυμάσαι όταν βιώνεις μία τέτοια κατάσταση:

1. Δεν μπορείς να σηκώσεις το βάρος της κατάθλιψης του συντρόφου σου: Το βασικότερο που χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που δεν μπορείς να τη θεραπεύσεις μόνος σου. Σαφώς και θέλεις να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να δεις τον άνθρωπό σου να είναι ξανά ευδιάθετος, χαμογελαστός και να έχετε τη σχέση που είχατε πριν μαζί.

Όμως δεν μπορείς να είσαι μόνος σου σε αυτή την προσπάθεια. Απόφυγε να μπεις σε αυτή την παγίδα, γιατί η κατάθλιψη θα ρουφήξει κι εσένα και θα σε αφήσει αφυδατωμένο, ματαιωμένο και θυμωμένο όταν θα βλέπεις ότι οι προσπάθειές σου δεν θα έχουν ένα άμεσο αποτέλεσμα.

katatlipsi3

Βοήθησε τον σύντροφό σου να λάβει σωστή διάγνωση και θεραπεία

Μπορείς να είσαι δίπλα του για να τον υποστηρίξεις, να έχεις επικοινωνία, να τον ενθαρρύνεις αλλά δεν είναι αποκλειστική ευθύνη σου και δεν πρέπει να γίνει αποστολή σου η θεραπεία του συζύγου σου. Η ανάληψη της ευθύνης για τη θεραπεία του είναι κυρίως του συζύγου που βιώνει την κατάθλιψη και εσύ μπορείς με υπομονή και εμπιστοσύνη να τον κατευθύνεις να ζητήσει και να δεχθεί βοήθεια από έναν ψυχολόγο.

2. Χρειάζεται να έχεις ξεκάθαρα όρια 

Η στήριξή σου στον σύζυγό σου είναι αδιαμφισβήτητη. Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη, το τελευταίο που θέλει να ακούσει είναι συμβουλές και προτροπές για να γίνει καλά. Αυτές δεν δείχνουν κανένα σεβασμό για το τι περνά. Κάθησε δίπλα του και δώσε χώρο και χρόνο για να ακούσεις, όχι σαν ψυχολόγος, αλλά για να τον υποστηρίξεις μέσα από την επικοινωνία και τη σχέση.

Σημειώνεται ξεκάθαρα: μην προσπαθήσεις να γίνεις ψυχολόγος του συζύγου σου. Κράτησε σαφή όρια για να προστατέψεις κυρίως τη σχέση και μετά τον καθένα σας ξεχωριστά. Αν δεν διατηρήσεις τα όρια σου, κινδυνεύεις να νιώσεις κι εσύ καταθλιπτικά και αγχωτικά.

Διάβασε ακόμη:  Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή

katatlipsi4

Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τον σύζυγό σου, όπως εσύ, οι συγγενείς και οι φίλοι, που μπορεί να μιλήσει, να νιώσει άνετα, να δέχεται στήριξη αλλά και να κατευθυνθεί, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με έναν ψυχολόγο. Κυρίως, δείξε υπομονή στην κατάστασή του αλλά μην βάζεις και την υπόλοιπη ζωή σας ή τη σχέση σας σε αναμονή μέχρι να θεραπευθεί ο σύζυγός σου.

3. Φροντίστε τον εαυτό σου

Όταν ένας σύζυγος έχει κατάθλιψη, σίγουρα επηρεάζεται και η ποιότητα όλης της σχέσης. Ο καταθλιπτικός σύζυγος, μπορεί να θυμώνει με σένα και να σε κατηγορεί χωρίς να καταλαβαίνει το λόγο αλλά αυτό οφείλεται στη γενικότερη ευερεθιστότητα που έχει και στο φόβο της εγκατάλειψης που νιώθει.

Αυτή η συμπεριφορά, που είναι συνηθισμένη, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κενό, ματαίωση, απογοήτευση και απόρριψη που να εξελιχθεί σε άγχος, την ίδια στιγμή που καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να είσαι δίπλα στον αγαπημένο σου σύζυγο. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κι εσύ διεξόδους στη ζωή σου, να μην εγκαταλείψεις κάτι που σε ευχαριστεί να κάνεις.

Αν βιώνεις έντονες ψυχολογικές δυσκολίες για τη διαχείριση αυτή της κατάστασης, είναι καλό να απαυθυνθείς κι εσύ σε έναν ψυχολόγο για να σε βοηθήσει διπλά: στην προστασία του εαυτού σου και πώς μπορείς να φροντίσεις τον σύζυγό σου στην κατάθλιψή του.

katathlipsi6

4. Οι δυσκολίες της επικοινωνίας στη σχέση

Η κατάθλιψη στο γάμο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα δυσφορικά συναισθήματα που βιώνετε και οι δύο, είναι πολλές φορές αιτία για εντάσεις, τσακωμούς και γενικότερα ίσως επιδεινώσουν προϋπάρχουσες ευαισθησίες και δυσαρέσκειες που υπήρχαν μεταξύ σας.

Διάβασε ακόμη:  Μήπως πολεμάς εσύ η ίδια τη σχέση σου

katatlipsi5

Κάνε υπομονή, μην παρασυρθείς από θυμό

Η σχέση κλονίζεται και η κατάθλιψη έρχεται να δηλητηριάσει κάθε όμορφη στιγμή που υπήρχε στη σχέση πριν. Ο σύζυγος σου, που βιώνει την κατάθλιψη, προφανώς κρίνει τον εαυτό του ως μη ανεπαρκή προς τη σχέση, νιώθει ότι δεν μπορεί να προσφέρει και ότι δεν είναι πια ελκυστικός για σένα. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του και πολλές φορές επαναλαμβάνει την ίδια ανημπόρια και τον εγκλωβισμό που νιώθει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία λάθος επικοινωνία και τελικά να σας απομακρύνει ως ζευγάρι, αντί να σας φέρει κοντά.  

Αν και δεν είσαι υπεύθυνος για την κατάθλιψη του συζύγου σου, χρειάζεται να δημιουργήσεις τις ευνοϊκές συνθήκες για να μπορέσει να εκφραστεί ανοιχτά για το τι τον ενοχλεί και να αρχίζει σταδιακά να δημιουργείται μία διέξοδος.

Το μοίρασμα και η επικοινωνία είναι από τα σημαντικότερα θέματα σε μία σχέση και ακόμη πιο σημαντικό όταν ένας από τους δύο συζύγους έχει κατάθλιψη. Είναι ουσιαστικό λοιπόν για την πορεία της σχέσης, να αναγνωρίσεις τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατάθλιψη, ώστε να μην ενοχοποιηθείς και να βρεις την κατάλληλη βοήθεια για να υπερασπιστείς τη σχέση σου.

Διάβασε ακόμη: Να αγκαλιάζεις τον σύντροφό σου όσο περισσότερο μπορείς 

Πηγή

Home