Thumbnail

Ζώντας με έναν χρήστη ουσιών Ζώντας με έναν χρήστη ουσιών

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας περιγράφει πώς είναι να έχεις έναν δικό σου άνθρωπο, εξαρτημένο
Ξημερώνει και νυχτώνει, και κάθε μέρα γνωρίζεις έναν άλλο άνθρωπο. Δεν είσαι βέβαιη αν αυτός ο άνθρωπος είναι το παιδί σου που μίλαγες χθες, αν είναι ο σύντροφός σου που σου ορκιζόταν αιώνια αγάπη και έρωτα. Νομίζεις ότι τρελάθηκες και ότι κάνεις λάθος, πως κάτι λες, πως ασκείς πίεση...

Γράφει η Γεωργία Σοφοκλέους 

Πως όντως δεν συμβαίνει τίποτα, ότι κάθε μέρα δεν είναι η ίδια και ότι παρανοείς τα γεγονότα. Φορτώνεις τύψεις τον εαυτό σου και ξαφνικά μαθαίνεις ότι όλα αυτά πιθανόν οφείλονται σε χρήση ουσιών. Μα πώς δεν το είχες καταλάβει; Γιατί δεν είδες τα σημάδια; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα σε βασανίζουν ασταμάτητα.

Και τώρα που το ανακάλυψες τι; Πώς αντέχεις τόσο ψέμα από το παιδί σου, τον σύντροφό σου, τον αδερφό σου; 

Όντως χρειάζεσαι βοήθεια, και πίστεψε με, δεν θα είναι εύκολη διαδρομή. 
Αρχίζεις λοιπόν με κατανόηση, με αγάπη, με συμβουλές. 
Καταλήγεις να βρίζεις, να φωνάζεις, να προσπαθείς να σώσεις ό,τι σώζεται. Μετανιώνεις, το πιάνεις με το καλό το θέμα, το συνεχίζεις και θυμώνεις, αλλά δεν λες τίποτα. Στέκεσαι βράχος απέναντι σε μια παρανοϊκή συμπεριφορά και αν είσαι τυχερή όχι βίαιη. Γιατί ναι, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Η δύναμη της συγχώρεσης

Πρόσεξε κάτι όμως. Πέφτεις σε μια απάθεια, μια αταξία σκέψεων.. 
Και πάμε πάλι από την αρχή. Αρχίζεις έναν τραγικό μονόλογο. 
“ Δεν σκέφτεσαι κανέναν, δεν με αγαπάς, θα μας πεθάνεις όλους”..  

Ναι. Σωστά, το έθεσες. Θα σας πεθάνει όλους αν συνέχισεις να ασχολείσαι με λάθος τρόπο  μ' ένα άτομο το οποίο δεν θέλει να βγει από το βούρκο. 

Το θέμα δεν είναι να πείσεις το ναρκομανή ότι θα σας πεθάνει όλους και ότι θα πεθάνει ο ίδιος. Αυτά τα ξέρει. Και μάλιστα πολύ καλά. Και αν δεν τον νοιάζει για τον ίδιο, πίστεψε με, δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά τι πόνο προκαλεί στους οικείους του. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Δεν έγινα κακό παιδί...μεγάλωσα απότομα: Οι σκέψεις ενός εφήβου

Το θέμα είναι να τον πείσεις πως αξίζει κάτι καλύτερο. Πως αξίζει μια φυσιολογική ζωή. Πως τον αγαπάς όπως είναι. Πως θα είσαι δίπλα του όσο χρειαστεί, χωρίς να λες τίποτα. Πως το λάθος που έκανε, διορθώνεται. Ότι δεν έχει κάνεις το δικαίωμα να τον κατηγορήσει για κάτι. Ότι ξέρεις πως είναι τόσα πολλά τα θέματα που στο μυαλό του μοιάζουν άλυτα. 

Αλλά, ένα-ένα θα λυθούν, φτάνει να γίνει η αρχή. 
Εξήγησε του ότι μπροστά του είναι μια μεγάλη σκάλα. Τόσο μεγάλη που ίσως χρειαστεί να την ανεβείτε και να την κατεβείτε πολλές φορές. Πως θα πέσει από τα σκαλιά και θα είσαι εκεί να τον σηκώσεις. Ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με αγκάθια.

Δείξε του, όμως, πως ο δρόμος που περπατάει τώρα είναι ούτως ή άλλως φορτωμένος με ψηλούς κάκτους,  που του κόβουν την ανάσα. Κάνε τον να νιώσει ότι την αξίζει τη μυρωδιά από τα ροδοπέταλα και ας πατήσετε μαζί χίλια αγκάθια μέχρι να τη φτάσετε. Θα τη φτάσετε όμως και το ουράνιο τόξο θα είναι μια δικιά του νίκη!

Μια νίκη που θα αποδείξει στον εαυτό του πως άξιζε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς προβλήματα, χωρίς απειλές, χωρίς άγχος. Μια νίκη που μπορεί να την εχει. Και ας χάσει 10 φορές μέχρι να τη κερδίσει. Εφόσον μπόρεσε να κατρακυλήσει, μπορεί και να ξανανέβει πάνω. Πιο ψηλά από ποτέ. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ανεκπλήρωτος έρωτας: Πώς να βγεις από αυτή την αδιέξοδη κατάσταση

Καλύτερα μπόρα πάρα αιώνια βροχή. 
Να τον αγαπάς τον άνθρωπο που αναγκάστηκε να πάρει ουσίες να καλύψει μια χαμένη αγάπη που ποτέ δεν ένιωσε. Μια εγκατάλειψη που τον σημάδεψε. Μια χαμηλή αυτοπεποίθηση που τον γκρέμισε. Μια αδυναμία να διαχειριστεί τα συναίσθηματα του γιατι κάνεις δεν τον έμαθε πώς να το κάνει. 

Γιατί αυτό ειναι. Μια πληγή που δεν κατάφερε να κλείσει και αυτοκαστράφηκε μαζί της να γλυτώσει. Στάσου δίπλα του, τρέξε μαζί του και όχι απέναντί του.
Φτάνει να μπορείς!
Και αν δεν μπορείς, ζήτα βοήθεια. Εξάντλησε τα περιθώρια σου και αποφάσισε τι θες να κάνεις. Και αν εγκαταλείψεις, μη νιώσεις άσχημα. 
Ξέρεις πως έκανες ό,τι μπορούσες! 

Γεωργία Σοφοκλέους Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Life coacher εφήβων και ενηλίκων 
Στοιχεία επικοινωνίας 
Τηλεφωνο: 96279226
Email: [email protected] 

geworgiasofokleous
 

Home