Thumbnail

H «ηλικιακή πυραμίδα του σεξ»: Πότε μια γυναίκα είναι πιο σεξουαλικά ενεργή H «ηλικιακή πυραμίδα του σεξ»: Πότε μια γυναίκα είναι πιο σεξουαλικά ενεργή

H σεξουαλική ζωή, άλλωστε, είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ολοκλήρωση
Σε άρθρο του ο Θάνος Ασκητής εξηγεί πού και πότε ωφελεί η ηλικιακή πυραμίδα.

Στη γυναίκα των 30-40+

H σεξουαλική συμπεριφορά ευεργετεί τη γυναίκα, βελτιώνοντας τις ψυχικές εικόνες της για τον εαυτό της, το σώμα της και τη σχέση της. Πολλές εργασίες τα τελευταία χρόνια τη φέρνουν να διεκδικεί περισσότερο τη σεξουαλική της ολοκλήρωση, ενώ η πιο γεμάτη σεξουαλική περίοδος είναι η δεκαετία 30-40, που εκφράζει πλήρως τις τρεις ιδιότητές της: της συντρόφου, της μάνας και της εργαζόμενης γυναίκας. H γυναίκα την οποία η σεξουαλική της ζωή την οδηγεί στη μητρότητα ολοκληρώνεται περισσότερο ψυχικά και λειτουργεί καλύτερα με τον σύντροφό της, περνώντας τις δύσκολες περιόδους της λοχείας.  Στην εγκυμοσύνη το σεξ κάνει καλό και έχει αυξημένες ορμές λόγω ορμονικής αφύπνισης και μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική της επαφή με τον σύντροφό της, ο οποίος πολλές φορές δείχνει αμήχανος και φοβισμένος για να μη βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί μέσα της. Είναι θετικό όμως να γνωρίζει ότι η σύντροφός του θέλει σεξ και την κάνει να νιώθει καλά και επιθυμητή από τον άνδρα που φοβάται μήπως με την αλλαγή του σώματός της την απορρίψει. Μόνο ο γυναικολόγος μπορεί για καθαρά ιατρικούς λόγους να απαγορεύσει το σεξ για να προστατεύσει το έμβρυο. Πρέπει να ξέρει όμως το ζευγάρι ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό.

H εποχή της κλιμακτηρίου είναι άλλη μία σημαντική περίοδος-σταθμός στη γυναίκα που οι αλλαγές ψυχικές και σωματικές μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητά της και να την κάνουν να νιώθει ψυχρή και απόμακρη – ιδιαιτέρως όταν ο άνδρας σύντροφος δείχνει αδιαφορία και της έχει γυρίσει την πλάτη. Πολλές φορές δυστυχώς σε αυτή την ηλικία η γυναίκα αναζητάει να κοιμάται χώρια από τον άνδρα, προφασιζόμενη ότι εκείνος ροχαλίζει, ότι διαβάζει ως αργά την εφημερίδα του ή βλέπει τηλεόραση και έτσι αλλάζει δωμάτιο και το σεξ χάνεται ανάμεσα στους δύο τοίχους. Το σεξ κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου προκαλεί σωματική ευεξία και διατήρηση της σωματικής κατάστασης, μειώνοντας τους πόνους, την έντονη νευρικότητα αλλά και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αφού η γυναίκα προσέχει το σώμα της για να είναι ελκυστικό, τρέφεται πιο σωστά και γυμνάζεται τακτικά. Ακόμη είναι η ηλικία που αρέσει σε νεότερους άνδρες και εισπράττει έντονο φλερτ στα 40-50 χρόνια της, δημιουργώντας θετική διάθεση και ισχυρή αυτοπεποίθηση. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρήκαμε τα 4 πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις έλξη για έναν άντρα

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευαγγέλιο σχέσεων: 7+1 κανόνες για να ακολουθήσεις ευλαβικά 

Εννοείται πως και μετά τα 50 και ως τα 60 χρόνια η γυναίκα θέλει τη σεξουαλική επαφή. Το σεξ τη διατηρεί σε καλή ψυχολογία και σωματική ευρωστία – αν και σε αυτή την ηλικία η γυναίκα δεν έχει τις ίδιες ορμές σε σύγκριση με εκείνες του συνομήλικού της άνδρα (ο κόλπος της έχει αρκετά σκληρύνει και στεγνώσει λόγω της ορμονικής σιγής, της εμμηνόπαυσης δηλαδή). Η σεξουαλική ζωή στη γυναίκα από τα είκοσι και μετά, έχει και θετική επίδραση στη καρκινοπροφύλαξη εφόσον η σεξουαλική της ζωή είναι κατά βάση μονογαμική ή κάνει χρήση προφυλακτικού ώστε μπορεί να έχει αρκετούς σεξουαλικούς συντρόφους, αλλά πρέπει να μη δέχεται το ανδρικό γεννητικό όργανο (πέος) χωρίς υγιεινή και καθαριότητα. Εννοείται πάντα με προφυλακτικό εφόσον δεν πρόκειται για τον μόνιμο ερωτικό σύντροφό της.


H σεξουαλική ζωή συνυφασμένη με την ανθρώπινη ολοκλήρωση αποτελεί βασικό μέρος της ποιότητας και της συντροφικότητας στον σύγχρονο άνθρωπο, σε όλον τον κύκλο της ύπαρξής του. Σε όλες τις ηλικίες μετά την εφηβεία, η διατήρηση και η διεκδίκηση της σεξουαλικής επαφής αποτελούν πολύ θετικούς δείκτες ψυχικής και σωματικής υγείας, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για πολλά ψυχοσωματικά νοσήματα και στα δύο φύλα. 

Πηγή 

Home