Thumbnail

Καταρρίπτοντας τους μύθους του έρωτα σύμφωνα με την επιστήμη Καταρρίπτοντας τους μύθους του έρωτα σύμφωνα με την επιστήμη

Oι περίφημες "πεταλούδες στο στομάχι" είναι κάτι περισσότερο από μια μεταφορά
Mία σειρά από έρευνες ασχολήθηκε εκτενώς με το πού κατοικεί η αγάπη, με το αν μπορούν δύο άνθρωποι αντίθετου φύλου να είναι φίλοι και φυσικά, με το τι "παίζει" με τον κεραυνοβόλο έρωτα από τη σκοπιά της επιστήμης και άρα της λογικής.

O εντοπισμός των περιοχών, όπου ενεργοποιούνται η σεξουαλική επιθυμία και ο έρωτας, και συνδέονται με τον εθισμό στα ναρκωτικά, υποδηλώνει ότι ο έρωτας θα μπορούσε να είναι μια συνήθεια που διαμορφώνεται από τη σεξουαλική διέγερση και το αίσθημα της ανταμοιβής, παρόμοια με τον μηχανισμό των ναρκωτικών στα εθισμένα άτομα. Επιπλέον, μία έρευνα από το Κέντρο Νευροηθικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει αυτή την ιδέα τονίζοντας ότι τόσο ο έρωτας όσο και τα ναρκωτικά επιταχύνουν την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ευφορίας, επιθυμίας, εξάρτησης και συνεχούς αναζήτησης ανταμοιβής. 

.Πηγή φώτο

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έριξε φως στη βιωσιμότητα της φιλίας μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου. Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε ορισμένες στιγμές, ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες, ή ακόμη και οι δύο, θα μπορούσαν να βιώσουν ένα βαθμό σεξουαλικής έλξης που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δυναμική της σχέσης. Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα προοπτική για την πολυπλοκότητα της φιλίας μεταξύ των δύο φύλων, αμφισβητώντας τις συμβατικές αντιλήψεις και προσθέτοντας επίπεδα κατανόησης στις ανθρώπινες σχέσεις.

.Πηγή φώτο

Η Helen Fisher, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, αποκαλύπτει ότι οι περίφημες "πεταλούδες στο στομάχι" είναι κάτι περισσότερο από μια μεταφορά. Ένα χημικό ταξίδι στον εγκέφαλο, καθοδηγούμενο από την έκκριση οιστρογόνων και τεστοστερόνης ορίζει την αρχική φάση του κεραυνοβόλου έρωτα.

 

 

Πηγή 

 

Πηγή φώτο

Home