Thumbnail

Μήπως να πάρεις… διαζύγιο ύπνου; Μήπως να πάρεις… διαζύγιο ύπνου;

Δες τι είναι μπορεί να το χρειάζεσαι κι εσύ, δεν είναι κακό!
Στην αρχή σίγουρα περίμενες την ώρα που θα ξαπλώνατε μαζί στο ίδιο κρεβάτι για να κοιμηθείτε αγκαλίτσα. Μετά από χρόνια αυτό ίσως να έχει αλλάξει – και δεν είναι κακό να το παραδεχτείς.


Εσύ θες να διαβάσεις το βιβλίο σου, να κοιμηθείς αργά και να σερφάρεις στο κινητό. Εκείνος, θέλει να κοιμηθεί νωρίς, στο απόλυτο σκοτάδι και μετά ξεκινά και το ροχαλητό. Γιατί να συνεχίσετε λοιπόν να κοιμάστε μαζί; 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευαγγέλιο σχέσεων: 7+1 κανόνες για να ακολουθήσεις ευλαβικά

 

Sleep divorce: Πώς να το κάνεις σωστά Συζήτησέ το 
Όπως και σε ένα κανονικό διαζύγιο, ιδανικά η απόφαση θα πρέπει να είναι συναινετική. Όσο κι αν υποφέρεις που η ώρα είναι τρεις τη νύχτα και πάλι δεν μπορείς να κοιμηθείς από το ροχαλητό του, δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσεις μεγαλοφώνως ότι στο εξής θα κοιμάσαι στον ξενώνα. Μίλησε στο σύντροφό σου με επιχειρήματα και ηρεμία και εξήγησέ του για ποιους λόγους θεωρείς ότι είναι καλή ιδέα να κοιμάστε χωριστά.

Βεβαιώσου ότι ο άλλος έχει καταλάβει τη θέση σου 
Είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει μετέωρη η αντίληψη ότι ο ύπνος σε χωριστά κρεβάτια είναι συνέπεια προβλημάτων στο γάμο, ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός. "Έχει σημασία να διατηρηθούν τόσο η αίσθηση της αυτονομίας όσο και της επικοινωνίας και της αμεσότητας ανάμεσα στο ζευγάρι. Από την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις βασικές αρχές μιας "καλής σχέσης” θα εξαρτηθεί πόσο επιτυχημένο θα είναι το "πείραμα” του sleep divorce" τονίζει η ψυχολόγος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλήθεια, εσύ πώς κοιμάσαι με τον σύντροφο σου;

 

Ακολουθήστε μια κοινή "τελετουργία ύπνου" 
Ακόμα κι αν πρόκειται να καταλήξετε σε χωριστά κρεβάτια, είναι σκόπιμο να ξεκινάτε μαζί τη διαδικασία του ύπνου ακολουθώντας κάθε βράδυ μια συγκεκριμένη "τελετουργία" που θα σας φέρει πιο κοντά. "Οι τελετουργίες στο ζευγάρι ενώνουν και γεμίζουν σταθερότητα και αίσθημα ελέγχου" επισημαίνει η ειδικός. Για παράδειγμα, μπορείτε να βλέπετε μαζί ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σας σειρά ή να έχετε ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό για "καληνύχτα".

sleep

Μην επιτρέψεις να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή σας 
Πολλά ζευγάρια φοβούνται πως η συνήθεια να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια ενδέχεται να αποτελέσει τη θανατική καταδίκη της σεξουαλικής ζωής τους. Όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορεί μάλιστα να συμβεί ακριβώς το αντίθετο: Ακριβώς επειδή η αφορμή για σεξ δε βασίζεται πια στην ευκολία ("Είμαι εδώ, είσαι εδώ, μήπως να το κάνουμε;"), το διαζύγιο ύπνου είναι πιθανό να φέρει μια νέα δυναμική στην ερωτική ζωή του ζευγαριού – αρκεί να τη βάλουν σε προτεραιότητα. "Αναζητήστε από κοινού τόπους και στιγμές για την πολύτιμη συνεύρεση, ώστε να μην κινδυνέψει να χαθεί η σεξουαλική επικοινωνία" προτείνει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου.

Συνεχίστε να κοιμάστε μαζί μερικές φορές 
O ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της οικειότητας σε ένα ζευγάρι και προσφέρει μικρές στιγμές ευδαιμονίας, όπως, για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε στο σύντροφό μας κάτι που είδαμε σε ένα βιβλίο, όταν μοιραζόμαστε ένα αστείο ή όταν ξεκινάμε έναν αυθόρμητο μαξιλαροπόλεμο έτσι, χωρίς λόγο. Ένα απόλυτο διαζύγιο ύπνου χωρίς εξαιρέσεις θα μπορούσε να σου στερήσει στιγμές όπως αυτές. Πολλά ζευγάρια βρίσκουν τη χρυσή τομή επιλέγοντας να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια τις καθημερινές ή τις μέρες που έχουν πολλή δουλειά και χρειάζονται ξεκούραση και να μοιράζονται το ίδιο στρώμα τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7+1 πράγματα που οι γυναίκες κάνουν στο κρεβάτι και δεν αρέσουν στους άντρες

 

Πηγή 

Home