Thumbnail

Μήπως τελικά η απιστία συγχωρείται; Μήπως τελικά η απιστία συγχωρείται;

4 τρόποι να αντιμετωπίσεις τα θέματα εμπιστοσύνης που θα προκύψουν
Η απιστία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά ζευγάρια σήμερα. Ακόμη κι αν σας έχουν απατήσει ο τρόπος διαχείρισης του τραύματος αυτού πρέπει είναι πολύ σημαντικός για τη γενικότερη διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Φαίνεται ότι η απιστία είναι ένα σύνηθες συναίσθημα και η απάτη συμβαίνει καθημερινά παντού γύρω μας. Η απάτη μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, την ικανότητα εμπιστοσύνης και τη συνολική αίσθηση ασφάλειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξ: 5 πράγματα που το κάνουν… χειρότερο 

 

Η αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογενειακός σύμβουλος Cindy Grajkowski εξηγεί ότι η πιο συνηθισμένη απάντηση που είδε από τους ανθρώπους αφότου έχουν απατηθεί είναι μια απάντηση τραύματος. “Απαντούν σαν να έχουν βιώσει τροχαίο ατύχημα … όπου ξαφνικά δεν αισθάνονται ασφαλείς πουθενά, δεν μπορούν να κοιμηθούν και είναι εξαιρετικά αντιδραστικοί”, λέει. 

Η Δρ Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται σε θέματα τραύματος και σχέσεων, επίσης δεν παίρνει την απάτη επιπόλαια, κατηγοριοποιώντας την πράξη ως μορφή κακοποίησης. “Είναι καταχρηστικό για κάποιον επειδή επηρεάζει το βασικό κομμάτι μιας σχέσης, που είναι η εμπιστοσύνη”, λέει. Ακόμα κι αν το άτομο που εξαπάτησε λέει ότι η πράξη της εξαπάτησης “δεν σήμαινε τίποτα”, η Δρ Manly λέει ότι πάντα σημαίνει κάτι. “Οι άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν μόνο για το σεξ. Δεν είναι για το σεξ, αλλά για το δεσμό”, λέει. «Πρόκειται για τον συμβολικό δεσμό που είναι απαραίτητος για μια υγιή σχέση».

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να μεγαλώσει ή να προχωρήσει αλλά η διαδικασία επούλωσης δεν πρέπει να παραμεληθεί. Έτσι, συγκεντρώσαμε συμβουλές από ειδικούς σχέσεων για το πώς να επιλύσετε ζητήματα εμπιστοσύνης μετά από απάτη, παρακάτω.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξ με αναμμένα τα φώτα: Γιατί πρέπει να αφήσεις τα ταμπού στην άκρη 

 

1.  Αναγνώρισε την πορεία σας ως ζευγάρι
Η Grajkowski εξηγεί ότι το τραύμα που μπορεί να λάβει κάποιος από την απάτη μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα που έχουν βιώσει από προηγούμενα τραύματα. Είτε σας έχουν απατήσει στο παρελθόν, έχετε κάνει καταχρηστικές σχέσεις ή έχετε μεγαλώσει με μια ασταθή κατάσταση στο σπίτι, όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απάντησή σας στην απάτη και τον πόνο που νιώθετε από αυτήν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη σχέση σας με πράγματα όπως η εμπιστοσύνη, η εγκατάλειψη ή η προδοσία, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα πώς αυτά τα ζητήματα μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θεραπευτικής σας διαδικασίας.

Η ειδικός για σχέσεις και σχέσεις Cheryl Muir εξηγεί ότι ο εντοπισμός της ακριβούς πηγής του τραυματισμού μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά επειδή η απάτη μπορεί να έχει αλληλένδετο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμησή σας ταυτόχρονα. “Εάν η εμπιστοσύνη μας στους άλλους και η αυτοεκτίμησή μας είναι ήδη σε ασταθή έδαφος, η απάτη μπορεί να προκαλέσει μια συναισθηματική χιονοστιβάδα”, λέει. “Αυτή η συντριπτική σειρά συναισθημάτων – που κυμαίνεται από ντροπή έως θλίψη – μπορεί να είναι δύσκολη”. Γι ‘αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην σπρώχνετε κανένα συναίσθημα στο πλάι, ώστε να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο.


2. Απόφυγε να κατηγορήσεις τον εαυτό σου
Αν σε έχουν απατήσει, δεν φταις εσύ. “Σε όλα μου τα χρόνια, δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να έχει απατήσει και να μην ήταν 100 % ευθύνη τους”, λέει ο Δρ Manly. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλα θέματα στη σχέση στα οποία θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει και τα δύο μέρη, αλλά η ευθύνη για την πράξη της απάτης ανήκει αποκλειστικά στο άτομο που απάτησε.

 

apistia

unsplash.com/photos/4RgKWUvfEuI

 

3. Τα δικά σου πρότυπα στις σχέσεις, ποια είναι;
Εάν βρίσκεστε σταθερά σε σχέσεις όπου σας απατούν ή σας αντιμετωπίζουν άσχημα, ο Muir λέει ότι αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία να γίνετε “ριζικά ειλικρινείς” με τον εαυτό σας. «Αν παρατηρήσουμε ότι επιλέγουμε συντρόφους που μας αντιμετωπίζουν άσχημα, η δουλειά μας είναι να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας στο σημείο που γνωρίζουμε ότι είμαστε άξιοι ενός συντρόφου που μας συμπεριφέρεται καλά».

Ο Δρ Manly εξηγεί ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να ελέγχετε σωστά τους μελλοντικούς συντρόφους. Αντί να παρατηρήσετε κόκκινες σημαίες και να αποφύγετε μια δυνητικά καταχρηστική σχέση, θα μπορούσατε να πέσετε ξανά σε μια παρόμοια κατάσταση. “Αν κάποιος πιστεύει από την παιδική του ηλικία ή ακόμη και από την πρώιμη ενήλικη ζωή του ότι δεν είναι άξιος, θα αναζητήσει ασυνείδητα ανθρώπους που είναι υποτονικοί, που θα τους προδώσουν και που θα τους αποδείξουν τη μυστική τους πεποίθηση ότι όντως δεν είναι άξιοι”, είπε. λέει.

4.  Δέσμευση για μια συνεχή διαδικασία δουλειάς με τον εαυτό σου
Για να θεραπευτείτε από την προδοσία της απάτης, η Δρ Manly εξηγεί ότι πρέπει να “επιβραδύνετε και να ασχοληθείτε συνειδητά με το να δουλεύετε με τον εαυτό σας, γεγονός που προσανατολίζεται στην αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. “Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για εκείνους που έχουν να κάνουν με βαθιά ριζωμένη χαμηλή αυτοεκτίμηση, είτε από την παιδική ηλικία είτε από άλλες προηγούμενες σχέσεις.

Στη δουλειά της, η Grajkowski προσπαθεί να βοηθήσει τους πελάτες της να αλλάξουν την εσωτερική αίσθηση του εαυτού τους. Πιέζει τους ανθρώπους να αναπτύξουν καλύτερη αυτογνωσία και, τελικά, να εμπιστεύονται τον εαυτό τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αντί να σκέφτεται: “Θα βρω ποτέ κάποιον που να είναι αξιόπιστος;” Όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, εξηγεί, τότε μπορείτε να μπείτε σε σχέσεις γνωρίζοντας ότι θα είστε εντάξει και ότι ξέρετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας – ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή την εποχή έχε το νου σου, είναι πιθανόν να απιστήσει!

 

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/LaHo9Set3bI

Home