Thumbnail

Ο έρωτας τελικά, περνάει από το στομάχι; Ο έρωτας τελικά, περνάει από το στομάχι;

Μιας και είναι η μέρα σήμερα των ερωτευμένων, ας δώσουμε μια απάντηση στο ρητό «ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι»; - Εσύ, τι πιστεύεις;
Διατροφή και έρωτας χαρακτηρίζονται από μια αμφίδρομη και αλληλοεπηρεαζόμενη σχέση, που μπορεί να εξηγήσει πολλές αντιδράσεις μας και που έχει αναφερθεί από τα αρχαία κιόλας χρόνια, σε διάφορους πολιτισμούς.
Μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις από μελέτες, υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις, ότι η γεύση, τα συστατικά, το άρωμα, ακόμη το σχήμα και η υφή ενός τροφίμου, μπορεί να διεγείρουν την ερωτική μας επιθυμία, δρώντας συνειρμικά ή επηρεάζοντας με τα συστατικά τους τη φυσιολογία του οργανισμού μας.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η σεξουαλική διέγερση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή για το λόγο αυτό προτιμούσαν να τρώνε τις τροφές απευθείας με τα χέρια προκειμένου να ενεργοποιείται γρηγορότερα η λίμπιτντό τους. Κι οι πέντε αισθήσεις έπρεπε να διεγερθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα αισθησιακό περιβάλλον. Στην αρχαία Κίνα επίσης κατανάλωναν βότανα και ροφήματα, κάτι που παρατηρείται αρκετά και στη σύγχρονη εποχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλήθεια, εσύ πώς κοιμάσαι με τον σύντροφο σου;

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο προκειμένου να ενεργοποιήσει τη σεξουαλική διάθεση, καταφεύγει σε διάφορα βότανα ή στα λεγόμενα αφροδισιακά τρόφιμα. Η λειτουργία τους λίγο πολύ είναι σε όλους γνωστή. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες το σχήμα, το μέγεθος, αλλά κι η αφή τους είναι ικανά να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο προκειμένου να αρχίσει η ερωτική διέγερση. Ωστόσο εκτός από τα αντιληπτά από τις αισθήσεις χαρακτηριστικά των αφροδισιακών τροφίμων, πολλά από αυτά περιέχουν και διάφορα συστατικά που επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού ώστε να εντείνεται η ερωτική έλξη. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξ με αναμμένα τα φώτα: Γιατί πρέπει να αφήσεις τα ταμπού στην άκρη

 

Τα φαγητά του… έρωτα
 

Θαλασσινά και όστρακα: πρόκειται για μια από τις πιο φημισμένες κατηγορίες τροφών που θεωρούνται αφροδισιακές, κυρίως εξαιτίας του ψευδάργυρου και των αμινοξέων που περιέχουν, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Επιπλέον, τα θαλασσινά αποτελούν μια καλή πηγή νιασίνης, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
 

Σοκολάτα: είναι ίσως η πιο δημοφιλής ερωτική τροφή σε όλο τον κόσμο και συνδέεται για πολλούς με το ρομαντισμό και το πάθος. Πάντως, το αν έχει πραγματικά αφροδισιακές ιδιότητες είναι άγνωστο. Σύμφωνα με αναλύσεις, η σοκολάτα περιέχει φενυλεθυλαμίνη, μία χημική ουσία με γνωστές ψυχότροπες ιδιότητες, που όμως διασπάται πολύ γρήγορα στον οργανισμό μας και η συγκέντρωσή της στον εγκέφαλο δεν φτάνει ποτέ σε υψηλά επίπεδα. Έχει όμως και καφεΐνη, που μπορεί να προκαλέσει μια μικρή διέγερση και αφύπνιση.

Ξηροί καρποί: τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κουκουνάρια, θεωρείται ότι έχουν αφροδισιακή δράση, εξαιτίας των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, τα οποία συμβάλλουν στη βελτιώση της κυκλοφορίας του αίματος. Αν μάλιστα τα συνδυάσετε με μέλι ή σοκολάτα και σαντιγί… ποιος σας πιάνει!

Φρούτα: ιδιαίτερα μερικά φρούτα, όπως τα σταφύλια, οι μπανάνες, τα σύκα, το αβοκάντο και οι φράουλες, έχουν συνδεθεί με την ερωτική επιθυμία, τόσο για τα συστατικά που περιέχουν (π.χ. μπανάνες: βιταμίνες και κάλιο, σύκα: αμινοξέα, αβοκάντο: βιταμίνη Β6, Ε κ.ά.), όσο και τους συνειρμούς που δημιουργούν στο μυαλό μας: τα σταφύλια ήταν το αγαπημένο φρούτο του θεού Διονύσου και τα τιμούσαν ιδιαιτέρως στα περίφημα αρχαία ελληνικά συμπόσια.

 

romantic

pexels.com/photo/photo-of-bottle-pouring-water-on-glass-wine-3596688/

 

Αλκοόλ: το αλκοόλ, ναι μεν μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία μας, λόγω του ότι μειώνει τις αναστολές μας και μας κάνει πιο διαχυτικούς και εκδηλωτικούς, αλλά απ’ την άλλη, μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, καθώς ελαττώνει την απόδοση. Φροντίστε λοιπόν να μην ξεπεράσετε τα όρια.

Πικάντικες πιπεριές: οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που οδηγεί στην επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, λέγεται ότι πιθανόν να προκαλούν την απελευθέρωση ενδορφινών, που βοηθούν στην ευεξία και στην ευφορία.

Μέλι: από τα αρχαία κιόλας χρόνια, είχε τη φήμη του αφροδισιακού. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και πιστεύεται ότι λειτουργεί σαν θεραπευτικό κατά της στειρότητας και της αντρικής ανικανότητας. Η έντονη γλυκιά γεύση του και η ιδιαίτερη μυρωδιά του έχει επίδραση στον εγκέφαλο, παρόμοια με την σοκολάτα και πολύ μεγαλύτερη στο κυκλοφοριακό σύστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνε το ιεραποστολικό….ενδιαφέρον!

κεντρική φώτο: www.pexels.com/photo/woman-in-blue-and-white-bikini-top-holding-clear-drinking-glass-4765027/

Home