Thumbnail

Aν πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να πάσχεις από κολεόσπασμο Aν πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να πάσχεις από κολεόσπασμο

Ένα φυσιολογικό φαινόμενο που δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελεί ταμπού
Oυσιαστικά πρόκειται για την ακούσια ή την εκούσια συστολή των μυών του κόλπου, κατά την προσπάθεια διείσδυσης.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως ο κόλπος «κλείνει και κλειδώνει». Κι αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πόνο. Επειδή η συνουσία είναι συναινετική, χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση της δυναμικής του ζευγαριού ώστε να διασαφηνιστεί πώς ο πόνος αυτός επηρεάζει την προσαρμογή στη σχέση και πώς οι  παράγοντες της σχέσης μπορεί να επηρεάζουν τον πόνο και το σεξ.

Αν κριθεί απαραίτητο, εξηγεί η σεξολόγοςΤατιάνα Μπαλαμά, παράλληλα με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του πόνου, μπορεί να γίνεικαι θεραπεία/συμβουλευτική ζεύγους ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του ζευγαριού. Ο ρόλος του ειδικού είναι να προσφέρει συναισθηματική στήριξη, καθώς και πληροφορίες για τον πόνο και τη σεξουαλικότητα και πώς αυτά αλληλεπιδρούν. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 σημάδια που όσο κι αν δεν το πιστεύεις, δείχνουν ότι θα γυρίσει 

Ένα ζήτημα τόσο απλό, αλλά ταυτόχρονα σύνθετο, με συμπτώματα που πολλοί αγνοούν, σε μία εποχή που η σεξουαλική αγωγή θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Μαζί του, έρχονται η ντροπή, ο φόβος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Σε άρθρο στο The Lily, η δημοσιογράφος Kami Rieck μοιράστηκε τη δική της εμπειρία. Έχοντας μεγαλώσει σε μια αυστηρή καθολική οικογένεια, έμαθε να συνδέει το σεξ με την αμαρτία. Όταν, πια, το απενοχοποίησε και στα 18 της αποφάσισε να ολοκληρώσει τη σχέση με τον τότε σύντροφό της, το συνέδεσε με τον πόνο και το φόβο. Και τότε αποφάσισε ότι δεν ήθελε να την αγγίζει κανείς. 

Προσπάθησε ξανά, αλλά μάταια. Ζητούσε συγγνώμη από τους άνδρες, όταν δεν τους έδινε αυτό που ήθελαν. Πολλές γυναίκες τη συμβούλευαν απλώς να φορέσει σωστά τα ταμπόν της, γιατί μάλλον έκανε λάθος.  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεξ: 5 πράγματα που το κάνουν… χειρότερο 

Η γυναικολόγος της ήταν εκείνη που της άνοιξε τα μάτια και το μυαλό. Της εξήγησε τι ακριβώς είναι ο κολεόσπασμος, πόσο την είχε επηρεάσει το θρησκευτικό της υπόβαθρο αλλά και ο φόβος της απέναντι στο σεξ. Έπειτα, της πρότεινε να πάρει βοηθήματα, ώστε να νιώσει πιο άνετα με την ιδέα της διείσδυσης. Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε κι άλλες κοπέλες που αντιμετώπιζαν την ίδια δυσλειτουργία, ενώ συνειδητοποίησε ότι οι ερωτικές σκηνές που βλέπουμε σε σειρές και ταινίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Υπάρχουν πολλές γυναίκες σαν την Kami Rieck. Ο κολεόσπασμος επηρεάζει το 5-17% του πληθυσμού  μας. Ίσως και παραπάνω, γιατί αρκετές δε μιλούν. 

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται καμία γυναίκα. Αντιθέτως, έφτασε η ώρα να μιλούμε όλες ανοικτά για να αντιμετωπίζουμε όποιο ζήτημα μάς απασχολεί, σεξουαλικής φύσεως και μη. 

Πηγή 

 

Kεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@sashafreemind 

 

 

 

 

Home