Γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα sushi με μπουκιές ταρτάρ σολομού (Βίντεο)
Σε αυτό θα σε βοηθήσει η Lidl Kύπρου, καθώς με τις σημάνσεις και τις πιστοποιήσεις που φέρουν τα προϊόντα της, γνωρίζεις πως ό,τι καταναλώνεις διατηρεί υψηλά πρότυπα σε σχέση με την ποιότητά τους. Παράλληλα υπάρχει διαφάνεια, δίνοντας σου την ευχέρεια να λάβεις συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τη διατροφική αξία, τα αλλεργιογόνα και τη σφραγίδα βιωσιμότητας των προϊόντων που επιλέγεις.
Ας επικεντρωθούμε όμως στην παγκόσμια ημέρα sushi, που γιορτάζεται στις 18 Ιουνίου, καθώς χάρη στη δυναμική των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης μια ιδέα ενός λάτρη του είδους, βρήκε αμέσως ανταπόκριση και αγκαλιάστηκε από τους απανταχού καλοφαγάδες.
Ως γνωστόν, η ιστορία του sushi είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς αρχικά προοριζόταν ως μέθοδος αποθήκευσης ή συντήρησης του ωμού ψαριού, γνωστή και ως Narezushi. Τα ψάρια αποθηκεύονταν μέσα σε ζυμωμένο ρύζι για να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην πορεία οι Ιάπωνες ανακάλυψαν ότι ακόμη και το ρύζι θα μπορούσε να καταναλωθεί αν δεν είχε υποστεί ζύμωση. Το ρύζι βουτηγμένο σε ξίδι συνδυάστηκε με ψάρια, λαχανικά και άλλα υλικά για να φτιαχτεί το sushi, όπως το ξέρουμε σήμερα. Σύντομα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και αγαπήθηκε τόσο, που πλέον έχει και τη δική του παγκόσμια ημέρα.
Εμείς για να την τιμήσουμε, θα ετοιμάσουμε μια παραλλαγή. Μπουκιές ταρτάρ σολομού, χρησιμοποιώντας φρέσκο σολομό που φέρει την πιστοποίηση MSC, η οποία διασφαλίζει ότι η αλίευση άγριων ψαριών πληροί τα αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, επιτρέποντας στους πληθυσμούς και τα οικοσυστήματα να παραμένουν υγιή και παραγωγικά για τις μελλοντικές γενιές.
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις σημάνσεις και τις πιστοποιήσεις της Lidl Kύπρου, ΕΔΩ .
Προς το παρόν, μπαίνουμε στην κουζίνα.
Υλικά:
- 240 γρ. σολομό φρέσκο
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι ρυζιού
- 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα ολικής αλέσεως
- πιπέρι (ανάλογα με τη γεύση)
- 1 κουταλιά της σούπας κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
- μαύρο σουσάμι (για γαρνιτούρα)
- 1 λάιμ
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι (ανάλογα με τη γεύση)
- 1 αβοκάντο (ψιλοκομμένο)
- 1 κουταλιά της σούπας αγγουράκια τουρσί (ψιλοκομμένα)
- 24 μίνι φωλιές
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις τον ψιλοκομμένο σολομό, τον χυμό από το μισό λάιμ, το ξίδι ρυζιού, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα, Προσθέτεις ανάλογα αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείς στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψιλοκόβεις το αβοκάντο και περιχύνεις με τον υπόλοιπο χυμό λάιμ.
- Ψιλοκόβεις τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτεις όλα στον σολομό.
- Ανακατεύεις καλά και δοκιμάζεις, αν χρειάζεται, να προσθέσεις περισσότερα καρυκεύματα.
- Παγώνεις για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
- Όταν είσαι έτοιμη, γεμίζεις τις φωλίτσες με ταρτάρ σολομού, πασπαλίζεις με μαύρο σουσάμι και σερβίρεις αμέσως.