Thumbnail

Πώς η ευγνωμοσύνη κάνει τον μυαλό σου να αισθάνεται ευτυχία Πώς η ευγνωμοσύνη κάνει τον μυαλό σου να αισθάνεται ευτυχία

Εσύ, αφιερώνεις λίγο χρόνο στο να σκεφτείς τα πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνώμων;
Συχνά ακούμε για τη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Πως μπορεί να μας κάνει να είμαστε πιο θετικοί και χαρούμενοι. Ήξερες, όμως, ότι μπορεί να μεταμορφώσει το ίδιο σου το μυαλό;

Σύμφωνα με το UCLA’s Mindfulness Awareness Research Center, όταν εκφράζουμε συχνά την ευγνωμοσύνη μας αλλάζει στην κυριολεξία η δομή του εγκεφάλου μας, καθώς διατηρεί τη λειτουργία του, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο υγιείς και χαρούμενοι. 

Όταν αισθάνεσαι ευτυχία, επηρεάζεται το κεντρικό σύστημα των νεύρων. Είσαι πιο ήσυχη και λιγότερο αντιδραστική. Και τι πιο αποτελεσματικό απ' το να ενεργοποιήσει το συναίσθημα της ευτυχίας, από την ευγνωμοσύνη; 

Μήπως σαμποτάρεις εσύ η ίδια την ευτυχία σου;

Σε μια σχετική έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μια ομάδα συμμετεχόντων κρατούσε ένα ημερολόγιο όπου κατέγραφε τα πράγματα για τα οποία αισθανόταν ευγνωμοσύνη. Μια άλλη ομάδα κατέγραφε τι την ενοχλούσε και μια άλλη σημείωνε πιο ουδέτερα συναισθήματα. Μετά από 10 βδομάδες, οι συμμετέχοντες που κατέγραφαν όσα τους έκαναν να νιώθουν ευγνωμοσύνη, αισθάνοταν καλύτερα κατά 25% από τους υπόλοιπους, ενώ γυμνάζονταν κατά μέσο όρο κατά ενάμιση ώρα περισσότερο. 

Επιπλέον, αισθάνονταν πιο αναζωογονημένοι, πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους, ενώ παρατηρήθηκε πως η ευγνωμοσύνη συνδέεται με καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. 

Οδηγός ευτυχίας

Πώς λοιπόν θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη; Ακολουθώντας αυτά τα μικρά βήματα 

  • Αν προσεύχεσαι κάθε μέρα, μπορείς να λες κι ένα "ευχαριστώ" για όσα έχεις.

  • Να κρατάς ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τα πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Αυτό θα το κάνεις, είτε μόλις ξυπνήσεις, είτε προτού κοιμηθείς. 
  • Να λες στον σύντροφό σου, στον φίλο σου ή στους συναδέλφους σου, κάτι που εκτιμάς σε αυτούς.
  • Να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη καθώς βουρτσίζεις τα δόντια σου και να σκέφτεσαι τι έκανες πρόσφατα που σου άρεσε ή κάτι που σου αρέσει επάνω σου.

Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη;

 

 

 

Home