Αν θες να μεγαλώσεις ανεξάρτητα, δυναμικά παιδιά, σταμάτα να λες αυτές τις πέντε φράσεις
Οπότε, αν θες δυνατά παιδιά σε συναισθηματικό επίπεδο, καλό είναι να αποφεύγεις τις πιο κάτω φράσεις
1. "Δεν έγινε και τίποτα" ή "Σιγά το πράγμα"
Αν το παιδί σου δείχνει αγχωμένο για μια επικείμενη παράστασή του ή στεναχωριέται που έχει τσακωθεί με έναν φίλο, μη ξεστομίσεις τις πιο πάνω ατάκες. Γιατί μπορεί εσύ να τις λες επειδή δε θες να στεναχωριέται και γιατί γνωρίζεις εκ πείρας πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή τη ζωή για να αγχώνεται, αλλά έτσι, ακυρώνεις τα συναισθήματά του. Για εκείνο προφανώς έχει τεράστια σημασία. Αντί λοιπόν να επιμένεις πως δεν πρέπει να ανησυχεί, καλύτερα να του παρέχεις τα εφόδια να διαχειριστεί το άγχος και γενικότερα τα αρνητικά του συναισθήματα.
2. "Σταμάτα να κλαις"
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι καθόλου κακό να κλαις. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Ωστόσο, μας έχουν μάθει από μικρά ότι το να κλαίμε είναι κακό, ή ακόμη χειρότερα, είναι ένδειξη αδυναμίας. Γι΄αυτό, συχνά, όταν ένας ενήλικας ξεσπά σε κλάματα, απολογείται στους γύρω του. Αυτό, όμως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αν ωστόσο το παιδί σου φωνάζει ή χτυπιέται στην υπεραγορά, τότε ναι. Θα πρέπει να του εξηγήσεις και να του μάθεις πως αυτή δεν είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Άλλο η συμπεριφορά όμως και άλλο να εκφράζεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου.
Διάβασε ακόμα: Λάβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατέψεις το παιδί σου από την αφυδάτωση
3. "Είσαι το πιο έξυπνο παιδί σε όλο το σχολείο"
Αν λες στο παιδί σου ότι είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας ή το πιο έξυπνο παιδί στην τάξη, να ξέρεις πως κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Καλύτερα να επικεντρώνεσαι στην προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί σου και όχι στο αποτέλεσμα. Να δείχνεις πως εκτιμάς την προσπάθεια που κάνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έτσι, του δείχνεις πως για να καταφέρει κάτι σε αυτή τη ζωή χρειάζεται κόπος και προσπάθεια. Αν όμως νομίζει πως σημασία έχει να είναι πάντα πρώτος, τότε ίσως ακολουθήσει και δόλιους τρόπους για να φτάσει στην κορυφή, γιατί θα πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει την αποδοχή σου, ότι θα σε κάνει χαρούμενη και περήφανη. Δεν πάει έτσι όμως.
4. Όλα θα πάνε καλά
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θες να καθησυχάσεις τα παιδιά σου ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά ξέρεις πολύ καλά πως δεν πάνε πάντα όλα καλά, όσο και αν το προσπαθήσεις. Και αυτό, πρέπει να το γνωρίζουν και τα παιδιά σου. Αντί λοιπόν να τα μαθαίνεις ότι τίποτα κακό δε θα συμβεί, μάθε τα πώς να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που τυχόν θα προκύψουν. Να τους παρέχεις, δηλαδή, τα εφόδια να μπορούν να χειριστούν τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν μπροστά τους.
5. "Ηρέμησε"
Συνήθως οι γονείς ζητάνε από τα παιδιά τους να ηρεμήσουν γιατί δεν αντέχουν άλλο να τα ακούνε να κλαίνε. Ουσιαστικά όμως οφείλεις ως γονιός να τους παρέχεις τις δυνατότητες που θα τα βοηθήσουν να ηρεμήσουν σε μια δύσκολη στιγμή. Γιατί δε θα είσαι πάντα δίπλα τους. Άρα, πρέπει να είσαι σε θέση να διαχειρίζονται από μόνα τους αυτές τις καταστάσεις. Δίδαξέ τους μερικές χρήσιμες τεχνικές, όπως το να παίρνουν βαθιές ανάσες ή να κάνουν μια βόλτα. Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν πώς να ηρεμούν το μυαλό και το σώμα τους.
Σημασία έχει να θυμάσαι πως ποτέ δεν είναι αργά να "κτίσεις" τους πνευματικούς "μυς" ενός παιδιού και τις συνήθειες που θα το βοηθήσουν να είναι ανεξάρτητο και ικανό να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις, είτε τώρα, είτε μετέπειτα στην ενήλικη ζωή του.
Διάβασε επίσης: