Thumbnail

Βιοπλαστικά: μια λύση που δίνει ελπίδα Βιοπλαστικά: μια λύση που δίνει ελπίδα

Κύπριοι ερευνητές συμμετέχουν στην πρώτη Ευρωπαϊκή ερευνητική δράση για την ανάπτυξη και τη δοκιμή βιοπλαστικών
Περίπου 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, τα περισσότερα από αυτά αφού έχουν χρησιμοποιηθεί μια μόνο φορά. Τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσης πλαστικών και της ακατάλληλης διαχείρισης τους είναι γνωστά σε όλους μας: οι εικόνες της φύσης να πνίγεται στο πλαστικό αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Η κατάργηση του γραμμικού μοντέλου παραγωγής-χρήσης-απόρριψης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη δημιουργία μια κυκλικής οικονομίας πλαστικών, καθώς και η αποσύνδεση της παραγωγής πλαστικών από τις ορυκτές πρώτες ύλες.

Η βιομάζα, προερχόμενη από βιώσιμες πηγές, όπως τα οργανικά απορρίμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πλαστικών υλών μειώνοντας τη χρήση πολύτιμων ορυκτών πόρων και συνεισφέροντας στην προώθησή της κυκλικής οικονομίας. Τα πλαστικά που παράγονται από βιομάζα λέγονται βιοπλαστικά. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε αυξημένη παραγωγή βιοπλαστικών, όμως τα προϊόντα αυτά έχουν περιορισμούς στην χρήση και δεν ανακυκλώνονται εύκολα με τις υφιστάμενες τεχνολογίες.

Το SEALIVE είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά απορρίμματα στη στεριά και τη θάλασσα, μέσω (α) της δημιουργίας και προώθησης της χρήσης νέων και προηγμένων βιο-υλικών που θα αντιμετωπίσουν τους υφιστάμενους περιορισμούς, και (β) με την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας με στρατηγικές που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και χρήση των βιοπλαστικών. Συγκεκριμένα, το SEALIVE θα δημιουργήσει νέα βιοπλαστικά με προηγμένες ιδιότητες και βελτιωμένη απόδοση, θα βελτιώσει τις τεχνολογίες επεξεργασίας και το σχεδιασμό προϊόντων, και θα εφαρμόσει  αποτελεσματικές λύσεις στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όπως για παράδειγμα η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και η βιοαποικοδόμηση.

akti

Στην πιο πάνω φωτογραφία, ο Ραφαέλλος Χαραλάμπους, ο νεαρότερος επαγγελματίας ψαράς στην Κύπρο, ο οποίος θα συμμετέχει στις δοκιμές της πιλοτικής εφαρμογής στην Κύπρο

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Oι παραλίες δεν είναι τα σταχτοδοχεία μας 

Στο πλαίσιο του έργου, που έχει διάρκεια 48 μήνες, θα παραχθούν και θα δοκιμαστούν πιλοτικά οκτώ επιλεγμένα προϊόντα από βιοπλαστικά που μπορούν να αντικαταστήσουν κάποια από τα κύρια πλαστικά απορρίμματα που βρίσκουμε στη στεριά και τη θάλασσα: ανακυκλώσιμη συσκευασία τροφίμων, βιοδιασπώμενη εύκαμπτη μεμβράνη τροφίμων, βιοδιασπώμενη μεμβράνη βαθιάς κατάψυξης, κομποστοποιήσιμη μεμβράνη εδαφοκάλυψης, βιοδιασπώμενα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, βιοδιασπώμενοι δικτυωτοί σάκοι για την παραγωγή στρειδιών, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα κιβώτια για τα ψάρια, και επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα δίχτυα ψαρέματος. 

Το SEALIVE φέρνει μαζί 24 εταίρους και πέντε συνεργαζόμενα τρίτα μέρη από 13 διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν δύο οργανισμοί από την Κύπρο, η εταιρεία Συμβούλων-Ερευνητών ISOTECH Ltd και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας. Μάλιστα στην Κύπρο θα υλοποιηθεί μια από τις πιλοτικές δράσεις του έργου, όπου για περίοδο 12 μηνών θα δοκιμαστούν, σε συνεργασία με Κύπριους ψαράδες, δίχτυα ψαρέματος φτιαγμένα εξ’ ολοκλήρου από βιοπλαστικές ύλες.

Σύμφωνα με τη Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, διευθύντρια της εταιρείας ISOTECH Ltd, «Το τελικό αποτέλεσμα του SEALIVE θα είναι η δημιουργία και προώθηση των απαραίτητων προϊόντων και τεχνολογιών για την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας πλαστικών και αντίστοιχα τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πλαστικών προϊόντων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα». 

AKTI

 

* Στη φωτό στη βάρκα είναι η Ξένια Λοϊζίδου,  η Άννα Τσέλεπου από την ΑΚΤΗ  και ο Λεωνίδας Λεωνίδου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλιέων Πάφου. 

 

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Σε 16 χώρες πάει το #potavristou! 

 

Home