Thumbnail

Βρεθήκαμε στην εκδήλωση του Λουκά Φουρλά για τον παιδικό καρκίνο Βρεθήκαμε στην εκδήλωση του Λουκά Φουρλά για τον παιδικό καρκίνο

Ο γνωστός ευρωβουλευτής πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο μια σεμνή εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίση γύρω από τον παιδικό καρκίνο και την καταπολέμησή του  
Ο «Χρυσός Σεπτέμβρης» έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Τον Σεπτέμβριο, θυμόμαστε όσα παιδιά έχασαν τη μάχη, όσα την κέρδισαν και όσα συνεχίζουν να αγωνίζονται. 

Της Θεοδοσίας Κυριάκου* 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο ειδικός παθολόγος και ογκολόγος Δρ. Γιώργος Άστρας, ο διευθυντής Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Λοΐζος Λοΐζου και η γενική γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, Λουΐζα Στεφανίδου. 

«Το θέμα της καταπολέμησης του καρκίνου βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Φουρλάς, σημειώνοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος ως πλήρες μέλος της νέας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον καρκίνο θα είναι ο εισηγητής εκ μέρους του ΕΛΚ για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα αυτής της θητείας. Ο κ. Φουρλάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τη στήριξη που λαμβάνει από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Το συγκινητικό tweet του Λουκά Φουρλά προς τους απανταχού ομοφοβικούς 

FOURLAS

 Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε πως μέσα από τη συνεργασία που είχε με τον κ. Φουρλά τού δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα για το θέμα αυτό, τονίζοντας παράλληλα την ευαισθησία του σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του παιδικού καρκίνου. Ευχαρίστησε παράλληλα όλους τους γιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ανακοινώνοντας πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τη βοήθεια του ΟΚΥπΥ θα προκηρυχθούν προσφορές για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων προς βελτίωση του σχολείου για τις ανάγκες των παιδιών στο Μακάρειο.

Ο Δρ. Άστρας τόνισε πως ο αγώνας που κάνει όλα αυτά τα χρόνια κατά του καρκίνου είναι προσωπικός. «Από τα 19 μου χρόνια μέχρι και σήμερα είχε αρκετές απώλειες ανθρώπων στη ζωή μου, γι’ αυτό αποφάσισα να γίνω ογκολόγος για να κατανοήσω αυτή την προδιάθεση. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τον έχω κατανοήσει ποτέ. Αυτό που έμαθα ωστόσο είναι ότι ο πόνος δεν φεύγει ποτέ, αλλά γίνεται πιο ήπιος όταν πολεμάμε όλοι μαζί και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Γιατί, όπως είπε και ο φίλος Λουκάς, κανένα παιδί δεν πρέπει να πολεμάει μόνο του τον καρκίνο», ανέφερε. 

Ο Δρ. Λοΐζου τόνισε πως κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 500 χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως με καρκίνο. «Δυστυχώς», σημείωσε, «αυτές οι παθήσεις αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες απώλειας ζωής. Στην Κύπρο, ωστόσο, το ποσοστό ίασης του καρκίνου και της λευχαιμίας ανέρχεται στο 85%». Παράλληλα, σημείωσε πως ο αγώνας καταπολέμησης πρέπει να εστιαστεί στον ιατρικό τομέα, με καλύτερη ανίχνευση, πρόληψη και όσο το δυνατόν περισσότερα τεχνολογικά μέσα. Εξέφρασε δε, την περηφάνεια του προς τον κ. Φουρλά για τη δράση του σε αυτόν τον ιατρικό πόλεμο κατά του καρκίνου, ευχαριστώντας τον για ακόμη μια φορά για τα όσα κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Λουκάς Φουρλάς: Συγκινεί η ανάρτηση του για την αδικοχαμένη κορούλα του (Φώτο)

Η γενική γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας Λουΐζα Στεφανίδου, φανερά συγκινημένη, αναφέρθηκε στον Χρυσό Σεπτέμβρη, τονίζοντας την ανάγκη για ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. «Για εμάς τους γονείς, ο μήνας αυτός είναι ιδιαίτερος. Προσπαθούμε να διαχύσουμε στον κόσμο τη δική μας γνώση και ειδικά τη γνώση των γιατρών για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Νιώθουμε πολύ περήφανοι αυτόν τον μήνα, για όσα ζήσαμε και όσα πρόκειται να ζήσουμε. Βιώνουμε για ακόμη μια φορά την απώλεια, ανακαλούμε στη μνήμη μας λέξεις όπως χειρουργείο, όγκος, χημειοθεραπεία, ωστόσο παράλληλα με αυτά θυμόμαστε την αγωνιστικότητα των παιδιών μας, το χαμόγελό τους αλλά και την γενναιότητά τους», είπε μεταξύ άλλων και κατέληξε λέγοντας ότι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Λουκάς Φουρλάς: Συγκινεί η ανάρτηση του για την αδικοχαμένη κορούλα του (Φώτο)

 

Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ   

 

 

 

 

Home