Η τοξική αρρενωπότητα δεν είναι επιζήμια μόνο για τις γυναίκες
Της Κωνσταντίνας Γεωργίου
Αντί όμως να σταθούμε στην ουσία των όσων είπε η Μέλανη Στέλιου, μια μερίδα συμπολιτών μας θεώρησε πως είχε το δικαίωμα να γράψει μια σειρά υποτιμητικών, απρεπών και προσβλητικών σχολίων προς το πρόσωπό της κάτω από το post μιας ενημερωτικής σελίδας που φιλοξενούσε απόσπασμα της τηλεοπτικής της συνέντευξης.
Εννοείται πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναπαραγάγω τα όσα γράφτηκαν γιατί έτσι τους δίνω υπόσταση και αξία. Τα όσα γράφτηκαν όμως δυστυχώς αντιπροσωπεύουν -εν μέρει θέλω να πιστεύω- την κοινωνία μας. Πρώτον, τη λανθασμένη πεποίθηση πως έχουμε το "δικαίωμα" να σπιλώνουμε ονόματα και να μειώνουμε προσωπικότητες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ελευθερία του λόγου. Καθόμαστε πίσω από ένα πληκτρολόγιο και αφήνουμε τον οχετό να μας ξεχυθεί ελεύθερος. Χωρίς φιλτάρισμα, χωρίς συνείδηση, χωρίς ντροπή.
Η Μέλανη Στέλιου δεν τα έβαλε με τους κυνηγούς όπως λανθασμένα θεωρούν κάποιοι. Είπε την άποψή της. Ότι είναι προκλητικό το κράτος να κάνει τα χατίρια σε μια μερίδα πολιτών. Έχει άδικο; Αν στη θέση των κυνηγών ήταν μια άλλη μερίδα πολιτών και οι κυνηγοί ένιωθαν αδικημένοι, δεν θα έλεγαν τα ίδια; Πως υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά;
Όταν διαφωνείς με κάποιον όμως, δεν έχεις κανένα, μα κανένα δικαίωμα, να τον βρίζεις, πόσω μάλλον να επικαλείσαι το φύλο του και να λες "πήγαινε στην κουζίνα σου να πλύνεις κανένα πιάτο". Τα σχόλια βέβαια προς το πρόσωπο της Μέλανης Στέλιου ήταν πολύ πιο υποτιμητικά και προσβλητικά. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως η σεξιστική συμπεριφορά δεν είναι μόνο κατά των γυναικών και δεν προσβάλλει μόνο εμάς. Προσβάλλει κάθε πολίτη αυτής της κοινωνίας. Και το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει με την παιδεία μας, σε συνδυασμό με την ανοχή μας.
Ο μισογυνισμός και η τοξική αρρενωπότητα δεν έχουν καμία θέση σε αυτή την κοινωνία. Τελεία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η εμπειρία μιας Κύπριας μάνας με την τηλεκπαίδευση
Κεντρική φωτό: https://unsplash.com/@samanthasophia