Thumbnail

Κύπρος:Aύριο θα αποφασιστεί πώς και πότε θα γίνει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων Κύπρος:Aύριο θα αποφασιστεί πώς και πότε θα γίνει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Η επιδημιολογική μονάδα του υπουργείου Υγείας και οι σύμβουλοι του ΠτΔ για το το θέμα του κορωνοϊού, θα έχουν σύσκεψη με τον Νίκο Αναστασιάδη και τους αρμόδιους υπουργούς
Tα κρούσματα στην Κύπρο έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό τις τελευταίες δυο μέρες, γεγονός που δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστό σχεδιασμό.


Αύριο, Τετάρτη, η επιδημιολογική μονάδα του υπουργείου Υγείας και οι σύμβουλοι του προέδρου της Δημοκρατίας για τον κορωνοϊό, θα συναντηθούν μαζί του στο Προεδρικό και με τους αρμόδιους Υπουργούς, θα συζητήσουν την κάτασταση της πανδημίας στη χώρα μας. 

Στο τραπέζι θα συζητηθεί και το πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα για να επανεκκινήσει ουσιαστικά η οικονομία. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις την Τετάρτη για το τι θα γίνει ακριβώς, καθώςη κυβέρνηση θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις των ειδικών και θα καταστρώσει το πλάνο της, το οποίο λογικά θα ανακοινωθεί λίγες μέρες πριν από τις 30/4, ημερομηνία που ισχύουν διατάγματα που βρίσκονται τώρα σε ισχύ. 

ΔΙΑΒΑΣΕ:Δήμαρχος Αραδίππου: H απολογία του για την παρουσία του σε εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή μικροβιολογίας-μοριακής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρο Καραγιάννη, σύμβουλο του ΠτΔ, στην offsite "Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων. Θα δούμε ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αρχίσουν, ούτως ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο τα πράγματα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής. Θα γίνουν σταδιακά οι χαλαρώσεις μέτρων και για κάθε κύμα θα πρέπει να υπάρχει κάποια περίοδος σταθεροποίησης της κατάστασης, πριν προχωρήσουμε σε χαλάρωση άλλων μέτρων’’.

Όπως ανάφερε ο κος. Καραγιάννης αναμένεται να γίνει εισήγηση για αύξηση των SMS. Ίσως από ένα να γίνουν δύο κάθε μέρα για τις πρώτες μέρες Μαϊου και αργότερα ίσως περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΕ:Covid-19: Πώς μια γυναίκα με ήπια συμπτώματα προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων

Επιπλέον, αναμένεται να ανοίξουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι δεν θα είναι μαζεμένοι σε κλειστούς χώρους.

Όσον αφορά μικρά καταστήματα όπως κουρεία, κομμωτήρια και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπάρχει ακόμα ερωτηματικό για το κατά πόσο σίγουρα θα ανοίξουν με τις πρώτες χαλαρώσεις ή θα περιμένουν στις δεύτερες, μετά το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου.

‘’Ο κομμωτής και ο πελάτης είναι σε πολύ στενή επαφή. Θα χρειαστεί να φοράνε μάσκες και οι ίδιοι. Δυστυχώς, είναι αναγκαίο. Θα δούμε συγκεκριμένα τι θα γίνει με καταστήματα με λίγα άτομα γενικά. Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ανοίξουν’’ αναφέρει ο κος. Καραγιάννης. 

ΔΙΑΒΑΣΕ:O Kύπριος γιατρός που αναπτερώνει το ηθικό των συμπατριωτών μας στο Λονδίνο μέσω της μαγειρικής

‘’Εκτιμώ ό,τι αφορά τα πάρκα, τους πεζοδρόμους κτλ, θα χαλαρώσουν τα μέτρα με το δεύτερο κύμα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα γίνονται συγκεντρώσεις και ότι θα πάει καλά το πρώτο κύμα χαλαρώσεων. Αν μιλάμε για πάρκα θα είναι εντάξει πχ. για ένα περίπατο. Όχι όμως για συγκεντρώσεις. Για τη θάλασσα αν είναι απλά για ένα μπάνιο δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν δεν υπάρξει πρόβλημα τις πρώτες 15 μέρες,  στη 2η χαλάρωση μέτρων ίσως είμαστε λίγο πιο θαρραλέοι’’. 

Ο κος Καραγιάννης σημείωσε ότι το άνοιγμα εστιατορίων, ξενοδοχείων κτλ είναι στο τρίτο κύμα χαλαρώσεων και αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Τον Ιούνιο ίσως έχουμε εξελίξεις για το άνοιγμα των αεροδρομίων και αυτό αναμένεται να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Ίσως αρχικά να επιτραπούν κάποιες πτήσεις από και προς χώρες που δεν έχουν πρόβλημα με τον ιό. Ο κος Καραγιάννης όμως, τόνισε ότι ακόμα και έτσι, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, αφού κάποιες χώρες είναι διακομιστικοί σταθμοί γι’ αυτό θα δουν το θέμα  με μεγάλη προσοχή. Δεν θα είναι εύκολο οι εταιρείες να το χειριστούν το θέμα, γι’ αυτό πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Mια ασθενής με COVID-19 μοιράζεται στο Mylife την εμπειρία της

Σε ό,τι αφορά τα οδοφράγματα, σημείωσε:  ‘’Η Τουρκία έχει τεράστιο πρόβλημα. Κατ’ επέκταση λόγω της πιθανής, άφιξης κόσμου από την Τουρκία στα κατεχόμενα, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Σίγουρα δεν θα ανοίξουν τώρα’’. Άρα με βάση αυτό, σίγουρα αργεί ακόμα η συζήτηση για άνοιγμα οδοφραγμάτων.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν καθόλου στο σχολείο τα παιδιά, καθώς μιλάμε για μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων. ‘’Έχουμε μεγάλες συναθροίσεις μαθητών, αλλά και γονιών που μαζεύονται έξω για να πάρουν ή να παραλάβουν τα παιδιά τους. Ίσως να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία τώρα και να πάμε για μετά το καλοκαίρι’’. Θα πρέπει πάντως να βρεθεί μια λύση με τις παγκύπριες εξετάσεις σίγουρα. 

Διάβασε περισσότερα για το τι ισχύει για τις εκκλησίες και τους αγώνες ΕΔΩ 

 

Home