Ο ρόλος των κέντρων αποκατάστασης και τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό
Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον φυσιοθεραπευτή Παντελή Ηροδότου, που είναι και ο ιδιοκτήτης του κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας «Ηροδότειον Αναρρωτήριο» στη Λεμεσό, για να μας μιλήσει για τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί πλέον, και σε αυτούς τους χώρους, οι οποίοι πρέπει να προστατεύουν και να διαφυλάσσουν την υγεία των ασθενών τους, εσωτερικών και εξωτερικών, όσο και των εργαζομένων τους.
«Ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού της Κύπρου ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, με χρόνιες παθήσεις, ακόμα και ένοικοι σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης, αποτελούν μέρος της ευπαθούς ομάδας» σχολίασε αρχικά ο κος Ηροδότου, ο οποίος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ) για τον επαγγελματικό του χώρο υγείας. Και έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επιτευχθεί ο πιο πάνω στόχος στο κέντρο φροντίδας και αποκατάστασης.
Διάβασε ακόμη: Άνοιγμα σχολείων: Η επόμενη μέρα, οι κίνδυνοι και ο ρόλος των γονιών και των εκπαιδευτικών
Αρχικά, όπως ανέφερε, οι συγγενείς των ενοίκων δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τους δικούς τους, και οι θεραπείες των εξωτερικών ασθενών περιορίζονταν στις πολύ επείγουσες (μετεγχειρητική αποκατάσταση). Κάτι που ισχύει και σήμερα, προς το παρόν, παρ' όλο που έληξε η καραντίνα.
«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όμως, που περιορίστηκαν οι εργασίες, η καθημερινή ρουτίνα καθαριότητας έγινε ακόμη πιο έντονη στο κέντρο αποκατάστασης, με συνεχή απολύμανση όλων των χώρων μας, είτε αυτοί χρησιμοποιούνταν είτε όχι» είπε σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης στο χώρο, και πρόσθεσε: «Κάναμε επίσης το τεστ κορωνοϊού σε όλους τους εργαζόμενους του κέντρου μας. Η δύσκολη κατάσταση που βρεθήκαμε όλοι, δεν μας απέτρεψε από το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους εσωτερικούς μας ασθενείς».
Διάβασε ακόμη: O John Christodoulou στηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου
Όσον αφορά στη θεραπεία των εξωτερικών ασθενών, τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 εντατικοποιούνται και γίνονται υποχρεωτικά σε όλους όσους επιλέγουν το φυσικοθεραπευτήριο, για τις θεραπείες τους, το οποίο απαρτίζεται από απόλυτα εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό όπως ιατρούς φυσικοθεραπευτές και βελονιστή.
«Έχουμε τοποθετήσει στην είσοδο γάντια και μάσκες μίας χρήσης, πλαστικά καλύμματα υποδημάτων μίας χρήσης, αντισηπτικά υγρά και σε όποιον εξωτερικό ασθενή εισέρχεται λαμβάνεται η θερμοκρασία του. Επιπλέον, ο χώρος και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, αποστειρώνονται πριν και μετά την χρήση τους, τα ραντεβού έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ τους για τον επαρκή αερισμό του δωματίου και χρησιμοποιούνται 8 τ.μ. ανά άτομο συμπεριλαμβανομένου και των θεραπευτών» ανέφερε ο κος Ηροδότου.
Καταλήγοντας, ο κος Ηροδότου, σημείωσε ότι, «πέραν της προστασίας της υγείας, στόχος ενός κέντρου αποκατάστασης ή/και φυσιοθεραπευτηρίου είναι να προσφέρει και ένα θετικό περιβάλλον θεραπείας όπου ο ασθενής θα νιώθει άνετα και θα βελτιώνεται η ψυχολογία του, η οποία είναι καταβεβλημένη λόγω της κατάστασης των τελευταίων μηνών. Έμπειροι και πρόσχαροι επαγγελματίες οφείλουν να στηρίζουν τους ασθενείς τους τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά».
Διάβασε ακόμη: Μπορεί κάποιος να νοσήσει δεύτερη φορά από κορωνοϊό;