Thumbnail

Ρετινόλη: Το #1 συστατικό κατά των ρυτίδων που πρέπει να έχει η κρέμα σου! Ρετινόλη: Το #1 συστατικό κατά των ρυτίδων που πρέπει να έχει η κρέμα σου!

Μάθε πώς θα το αξιοποιήσεις σωστά
Θεωρείται το μαγικό συστατικό της ομορφιάς και ένα από τα πιο δυνατά όπλα του skincare. Αν υπάρχει ένα προϊόν που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις την όψη και την υφή της επιδερμίδας σου, αυτό είναι η ρετινόλη...

Η ρετινόλη προέρχεται από τη βιταμίνη Α και μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σου όταν τη χρησιμοποιείς με τον σωστό τρόπο. Ταιριάζει σε όλες τις επιδερμίδες και αντιμετωπίζει θέματα που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου όπως οι ρυτίδες, ο ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος και η ξηρότητα, ενώ προλαμβάνει επίσης την ακμή, τους φραγμένους πόρους και τα σημάδια από σπυράκια.

Διάβασε ακόμα: Ποιά είναι τελικά τα οφέλη της Βιταμίνης C στην επιδερμίδα σου;

Τα οφέλη της, δε, αναγνωρίζονται όχι μόνο από τους αισθητικούς αλλά και από γιατρούς. Ο δερματολόγος Samer Jaber, MD, για παράδειγμα, την έχει δει να καταπραΰνει την ακμή, να προσφέρει λάμψη στο δέρμα και να κάνει το δέρμα των ασθενών του να δείχνει πιο νεανικό. Και πώς τα κάνει όλα αυτά;

  • Προλαμβάνει τις ρυτίδες: Όχι μόνο απαλύνει τις υπάρχουσες λεπτές γραμμές και ρυτίδες αλλά μειώνει και την εμφάνιση νέων.
  • Φωτίζει την μουντή όψη της επιδερμίδας: Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, φέροντας φρέσκα, υγιή κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.
  • Καταπολεμά την ακμή: Δεν ρυθμίζει μόνο την λιπαρότητα, αλλά εμποδίζει το φράξιμο των πόρων, γεγονός που συνεπάγεται λιγότερα σπυράκια, κύστες και μαύρα στίγματα. 
  • Μειώνει τα σημάδια: Με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσεις την επιδερμίδα σου να γίνεται πιο ομοιόμορφη, ενώ σημάδια από τον ήλιο, ουλές από την ακμή και υπερχρωματισμός γίνονται πιο ήπια.

retinol beauty

Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τη ρετινόλη

Έχε υπόψη, πως η ρετινόλη δεν δουλεύει σε μια μέρα. «Για να δεις αποτελέσματα από τη ρετινόλη θα περάσει κάποιο διάστημα καθώς όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ ώστε να είναι λιγότερο ερεθιστικό εξηγεί η Peloso. «Με τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή (όπως η ρετινόλη-Α) δεν συμβαίνει αυτό, είναι όμως λιγότερο ανεκτά από το δέρμα».

Παρότι οι περισσότερες ρετινόλες είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να βρουν το ρυθμό που τους ταιριάζει. «Καθώς έρχονται πολλά φυσιολογικά κύτταρα στην επιφάνεια για να διώξουν τα κατεστραμμένα, το δέρμα σου μπορεί να δείχνει σαν να ξεφλουδίζει και να είναι κόκκινο» σχολιάζει η Nadeau. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες αποθαρρύνονται και δεν βάζουν αυτό το σούπερ συστατικό στη ρουτίνα τους, θα πρέπει όμως να ξεπεράσεις αυτό το σημείο, τονίζει η ειδικός.

  • Βρες το προϊόν που σου ταιριάζει. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα με ρετινόλη και θα το διαπιστώσεις μπαίνοντας σε ένα beauty shop. Συμβουλεύσου τους ειδικούς ώστε να προμηθευτείς αυτό που θα συμφωνήσει με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου -αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, λιπαρή ή με τάση ακμής- και βεβαιώσου πως το μπουκάλι είναι αεροστεγές και αδιαφανές αφού τα προϊόντα με ρετινόλη δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου.Συνήθως θα βρεις ρετινόλη σε ποσοστά ανάμεσα στο 0,1 και 0,7%, ενώ το 1% είναι το υψηλότερο που μπορείς να αγοράσεις. Οτιδήποτε ανάμεσα στο 1 και το 0,1% είναι μια χαρά.
  • Απόφυγε τα τεχνητά συστατικά επιλέγοντας ένα προϊόν χωρίς άρωμα ή μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή να αυξήσει την πιθανότητα αντίδρασης του δέρματος.
  • Αναζήτησε ένα προϊόν με βιταμίνη C. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η βιταμίνη Α και η C δρουν συνεργατικά, οπότε επωφελείσαι και από τις δύο.
  • Ξεκίνα βάζοντάς την περιστασιακά σε ποσότητα ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού. Μπορείς να ξεκινήσεις εφαρμόζοντάς την μια φορά μες την εβδομάδα, 2 μέρες την εβδομάδα για τις επόμενες 2 εβδομάδες, 3 μέρες την εβδομάδα για τις επόμενες 3 και στην συνέχεια μέρα παρά μέρα.
  • Μην την χρησιμοποιείς αν έχεις εφαρμόσει προϊόντα κατά της ακμής, που περιέχουν οξέα ή απολεπιστικά στο πρόσωπό σου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσεις ερεθισμούς ή εγκαύματα στην επιδερμίδα σου.
  • Mην ξεχνάς το αντηλιακό σου όταν χρησιμοποιείς προϊόντα με ρετινόλη. Η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Γι' αυτό προτίμησε να την χρησιμοποιείς βράδυ και μην τη χρησιμοποιείς αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις.

Διάβασε ακόμα: Οι πιο ισχυροί συνδυασμοί serum και ενυδατικής για να έχεις τα πιο δραστικά αποτελέσματα

 

Home