Thumbnail

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αυξητική μαστού Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αυξητική μαστού

Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου μάς ενημερώνει σχετικά
Η πιο δημοφιλής επέμβαση παγκοσμίως στην πλαστική χειρουργική είναι εδώ και πολλά χρόνια η αυξητική μαστού.Αυτό δεν είναι τυχαίο, ένεκα και ότι το γυναικείο στήθος είναι συνδεδεμένο με την θηλυκότητα. Ένας καλοσχηματισμένος μαστός αποτελούσε πάντοτε ένα σημαντικό στοιχείο σε αναπαράσταση του γυναικείου σώματος σε αγάλματα και πίνακες. Επίσης, η επέμβαση είναι αρκετά προσιτή, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη αποθεραπεία, έτσι ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ;

Η αυξητική μαστού είναι μια χειρουργική επέμβαση που στόχο έχει την αύξηση του μεγέθους, την πληρότητα και το σχήμα του μαστού. Κατά την επέμβαση αυτή τοποθετείται ένθεμα σιλικόνης είτε κάτω από τον μείζων θωρακικό μυ, είτε κάτω από τον αδένα, κάποτε κάτω από τμήματα και από τους δύο (dual plane), είτε κάτω από την περιτονία του μυός (subfascial). Η τομή γίνεται συνήθως από την υπομάστιο ή από τη θηλή. Τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να είναι στρογγυλά ή ανατομικά (δάκρυ). 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝΘΕΜΑΤΟΣ;

Η αντίληψή μας για το τι είναι αισθητικά όμορφο αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τη δεκαετία του 80 η δημοτικότητα των μεγάλων ενθεμάτων αυξήθηκε, όσο και τα μεγέθη, με πρότυπα όπως τη Pamela Anderson και την Carmen Electra, όπου τεράστια ενθέματα τοποθετούνταν σε μικρόσωμες γυναίκες. Τη δεκαετία του 90 η ζήτηση για τα μεγάλα ενθέματα συνεχίζει και ο αριθμός των επεμβάσεων αυξάνεται, αφού πλέον μπορούν οικονομικά να το κάνουν και γυναίκες που δεν είναι διάσημες και πλούσιες. Την αρχή της δεκαετίας του 2000 τα ενθέματα σιλικόνης γίνονται λίγο πιο μικρά, αλλά συνεχίζουν να φαίνονται πολύ στρογγυλά και ψηλά τοποθετημένα όπως της Victoria Beckam. Σταδιακά όμως οι μαστοί άρχισαν να γίνονται πιο μικροί, με τον άνω πόλο να γίνεται πιο άδειος, με μια φυσική κλίση.

ΑΡΑ ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ;

Το μέγεθος του ενθέματος καθορίζεται από την προσωπική επιθυμία της ασθενούς, αλλά σημαντικότερα από την ανατομία της, τις διαστάσεις δηλαδή του θώρακος και του υφιστάμενου μαστού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ποιο μέγεθος ταιριάζει σε εσένα, λαμβάνοντας υπόψη τον σωματότυπό σου. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα μεγάλα ενθέματα προκαλούν προβλήματα  με υπερβολική λέπτυνση του δέματος και χρόνια πόνο. Άρα δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την υγεία μας διότι έχει πρωταρχικό ρόλο. Με μετρήσεις υπολογίζονται οι διαστάσεις του ενθέματος που μπορεί να τοποθετηθεί. Δεν είναι μόνο το τι θέλεις εσύ να έχεις αλλά τι «θέλει» το σώμα σου.

WOMANBREAST

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:

Μετεγχειριτικά η ασθενής παραμένει τουλάχιστον ένα 24ώρο για νοσηλεία. Την πρώτη βδομάδα πιθανόν να χρειάζονται συστηματικά παυσίπονα. Επίσης, τοποθετείται ένα ειδικό στηθόδεσμο, η χρήση του οποίου συνίσταται για 6 βδομάδες.Όπως όλες τις επεμβάσεις μπορεί να εμφανιστούν μετεγχειριτικές επιπλοκές όπως αιμορραγία, αιμάτωμα, δημιουργία ορώδους υγρού, μόλυνση, δημιουργία σκληρής κάψας. Αυτό που υπάρχει πάντα είναι το οίδημα (φούσκωμα) στο μαστό. Υποχωρεί όμως σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 1 βδομάδα. Η γυμναστική αρχίζει σταδιακά μετά από 6 βδομάδες, αποφεύγοντας όμως να σηκώνεις βάρη.Ο μαστός παίρνει την οριστική του μορφή μετά την πάροδο 6 μηνών.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΝΘΕΜΑΤΟΣ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ;

Για πολλά χρόνια υπήρχε η λανθασμένη άποψη ότι τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν καρκίνο του μαστού. Αυτό δεν ισχύει. Άλλωστε, χρησιμοποιούνται ενθέματα σιλικόνης στην αποκατάσταση μαστού μετά από καρκίνο του μαστού. Τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί η εμφάνιση ενός τύπου λεμφώματος, του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος (ALCL) που ανήκει στην κατηγορία των λεμφώματων non-Hodgkin. Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση του ALCL σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απόδειξη ότι συνδέεται με το γεγονός της ύπαρξης ή μη ενθεμάτων. Δεν είναι κάτι που θα αγνοήσεις, αλλά δεν χρειάζεται να σπείρουμε τον πανικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ ΚΑΘΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ;

Αυτή είναι ακόμη μια λανθασμένη άποψη. Τα ενθέματα δεν έχουν «ημερομηνία λήξης». Πρέπει να τα αλλάξουμε μόνο εάν δημιουργηθούν προβλήματα.

Εxtra info: H Αθηνά Ζένιου (MD) είναι πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός. Το ιατρείο της βρίσκεται στη Λεωφ. Προδρόμου 65, Πολυκ. Νίκαια, Διαμ. 701, Στρόβολος, Λευκωσία (99977907). 

ATHINAZENIOU

Διάβασε επίσης: Ας μιλήσουμε για πλαστική χειρουργική 

Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου μάς εξηγεί τι είναι η μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια PRP

 

 

Home