Thumbnail

Θες να μεγαλώσεις ένα έξυπνο παιδί; Θες να μεγαλώσεις ένα έξυπνο παιδί;

Το Πανεπιστήμιο του Harvard σε συμβουλεύει για το πώς να τα καταφέρεις
Οι γονείς παίζουν, ίσως, τον πιο βασικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους. Αν θες να μεγαλώσεις ένα έξυπνο παιδί, σημαίνει πως πρέπει να του μάθεις να έχει τρόπους, αξίες και σύνεση. Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, για να το πετύχεις, είναι να ακολουθήσεις τις πιο κάτω συμβουλές, οι οποίες προέρχονται απευθείας από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Αφιέρωσέ του χρόνο

Κατά τη διάρκεια της μέρας, κάνε διάφορες δραστηριότητες ή συζητήσεις μαζί του, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειες του και επαινώντας τα επιτεύγματά του.  Μ' αυτόν τον τρόπο αισθάνεται ασφαλές, ενώ η υγιής και υποστηρικτική σχέση που έχεις εσύ μαζί του, το ωθεί στο να έχει ανάλογες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Γίνε ο σύμβουλος τους

Μην ξεχνάς πως ένα παιδί τείνει να μιμείται τους γονείς του. Γίνε εσύ το καλό παράδειγμα γι' αυτό, καθώς κι ένα καλό πρότυπο γονέα, που μιλά  για ειλικρίνεια, ανθρωπιά και κατανόηση, ενώ μένει σταθερός στις απόψεις του.

Δώσε την απαραίτητη προσοχή στην έννοια της ευγένειας

Προτεραιότητα έχει η ευγένεια κι αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να του περάσεις. Δείξε στο παιδί σου πώς να φέρεται με καλοσύνη και βεβαιώσου ότι το έχει κατανοήσει, παρατηρώντας τη συμπεριφορά του σε σχέση με τους άλλους.

Διάβασε επίσης:

Δώσε το καλό παράδειγμα στο παιδί σου

Τι είναι τα λεγόμενα "κενά παιδιά" και πώς τα αντιμετωπίζεις;

Ανάθεσέ του ευθύνες

Το παιδί χρειάζεται να μάθει να βοηθάει και να αναλαμβάνει ευθύνες, ώστε αυτό να τον βοηθήσει μελλοντικά στην κοινωνία στην οποία θα ζει. Ξεκίνησε πρώτα εσύ να του αναθέτεις ευθύνες, επιδεικνύοντάς του τι είναι αυτά που πρέπει να κάνει στο σπίτι, ανάλογα πάντα με την ηλικία του.

Μην του κρύβεις την αλήθεια

Το παιδί δεν πρέπει να ζει ούτε σε μικρόκοσμους αλλά ούτε και σε "ροζ συννεφάκια". Όταν πια είναι σε ηλικία που αντιλαμβάνεται, μίλησέ του ανοιχτά για τα προβλήματα της κοινωνίας και τις κακουχίες της ανθρωπότητας. Δίδαξέ του το νοιάξιμο και τη φιλανθρωπία.

Μάθε το να έχει αυτοέλεγχο

Δείξε του πώς να μη χάνει τον έλεγχο, παίρνοντας βαθιές ανάσες ή μετρώντας μέχρι το 10. Έτσι, θα αντιληφθεί πως όλοι πιθανόν κάποια στιγμή χάνουν τον έλεγχο, γι' αυτό χρειάζεται να συγχωρεί, να κατανοεί και να δίνει ευκαιρίες εκεί που χρειάζεται.

Διάβασε ακόμα: Μάνα είναι μόνο μία: Το απόλυτο κλισέ κι η μεγαλύτερη αλήθεια

Πηγή

Home