Thumbnail

Σταμάτα να ρωτάς το παιδί σου αν πέρασε καλά στο σχολείο Σταμάτα να ρωτάς το παιδί σου αν πέρασε καλά στο σχολείο

Υπάρχουν λόγοι που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις αυτή την κλισέ ερώτηση
Κατά πάσα πιθανότητα σε ρωτούσαν κι οι δικοί σου γονείς, κι εσύ τώρα με τη σειρά σου ρωτάς το δικό σου παιδί αν πέρασε καλά στο σχολείο. Εννοείται πως το κάνεις από ενδιαφέρον και ο στόχος σου είναι να μάθεις τα πάντα για τη μέρα του παιδιού σου, μόνο που πρέπει να το κάνεις με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με  την οικογενειακή σύμβουλο στο Newport Academy, Kristin Wilson, ρωτώντας ένα παιδί κάθε φορά που επιστρέφει από το σχολείο αν ήταν καλή η μέρα του, του δημιουργείς την εντύπωση πως έτσι περιμένεις να ήταν. Γι' αυτό τον λόγο το παιδί, μη θέλοντας να σε απογοητεύσει, θα σου απαντήσει θετικά, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το τι πιθανόν τον απασχολεί.

Διάβασε επίσης:

Θες να μεγαλώσεις ένα έξυπνο παιδί;

Δώσε το καλό παράδειγμα στο παιδί σου 

Μια τέτοια ερώτηση, συνεπώς, είναι λάθος να γίνεται, καθώς ο δικός σου στόχος είναι να δείξεις στο παιδί σου πως είσαι εκεί με προθυμία να το ακούσεις και να συζητήσεις μαζί του για ό,τι σκέφτεται, ό,τι το απασχολεί και ό,τι το προβληματίζει.

Για να πετύχεις κάτι τέτοιο δεν αρκούν ούτε οι γενικές ερωτήσεις του τύπου "Πώς ήταν η μέρα σου". Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ρωτάς συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να ξεκινήσετε ένα διάλογο. Για παράδειγμα θα μπορούσες να αναφερθείς στο πόσο δύσκολο ήταν το διαγώνισμα των μαθηματικών ή με ποιον από τους φίλους του πέρασε το διάλειμμα.

Διάβασε ακόμα: Συγκινητικό: Μαθητές δημοτικού αποχαιρετούν τη φώκια Αφροδίτη με τις ζωγραφιές τους

Πηγή

Home