Thumbnail

Τι είναι το tantrum και γιατί είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε γονιού Τι είναι το tantrum και γιατί είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε γονιού

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, αυτό να θυμάσαι
Αν είσαι γονιός με παιδί στη νηπιακή ηλικία, σου έχει συμβεί και μάλιστα κανείς δεν σε προετοίμασε γι΄αυτό. Και ήθελες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί όταν το ενός και κάτι έτους καμάρι σου άρχισε να χτυπιέται σαν δαιμονισμένο στο εμπορικό. Οι περαστικοί σε κοίταζαν με βλέμα αποδοκιμασίας του στιλ κάτι έκανες κρυφά και βασάνισες αυτό το γλυκύτατο πλασματάκι και εσύ έμεινες αποσβωλομένη γιατί δεν ήξερες από πού σου ήρθε.

Τantrum ονομόζεται η αντίδρασή του παιδιού όταν το υπερφορτίζεται το νευρικό του σύστημα και αποφορτίζει την ένταση που αισθάνεται. 

Μάταια θα του ζητήσεις να ηρεμήσει. Γιατί πολύ απλά το παιδί σου δεν ξέρει πώς. Μετά από λίγο, θα τα καταφέρει και θα είναι πάλι το γλυκό σου παιδάκι. Όχι, δεν έπαιζε θέατρο προηγουμένως. Δεν ήξερε όμως πώς να σου επικοινωνήσει αυτό που αισθανόταν. 

Τι δεν πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι με τα παιδιά σου

Γι΄αυτό και συνήθως αυτή η αντίδραση συμβαίνει όταν περιβάλλεται από πολύ κόσμο, έντονο θόρυβο, πολλά αντικείμενα και χρώματα. Ο εγκέφαλος του λαμβάνει απότομα χιλιάδες αισθητηριακά ερεθίσματα και δεν έχει τρόπο να τα ομαδοποιήσει και να τα οργανώσει. Προσπαθεί να ηρεμήσει, να βρει ένα σημείο αναφοράς, να εστιάσει κάπου. Ενδεχομένως να ζητήσει επιτακτικά κάτι γνώριμο προς εκείνο, πχ να του αγοράσεις μια μπάλα και δε δέχεται το όχι για απάντηση. Και αυτό γιατί νομίζει πως έτσι θα μπορέσει να ηρεμήσει. 

Διάβασε επίσης:

Λάβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατέψεις το παιδί σου από την αφυδάτωση

Παιδί στην παραλία: Πώς να το προφυλάξεις από τις ψηλές θερμοκρασίες 

Τώρα που έχεις αντιληφθεί τι συμβαίνει στο μυαλό του παιδιού, αναγνωρίζεις πως δεν έχει κανένα νόημα να του βάλεις τις φωνές. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις; Καταρχάς, μην πέσεις στην παγίδα να του αγοράζεις κάθε φορά αυτό που ζητά επιτακτικά. Αντιθέτως, όταν το φέρνεις σε επαφή με ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, να έχεις επίγνωση πως υπάρχει ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι, εσύ θα είσαι δίπλα του, θα συνομιλείς μαζί του και η μετάβαση θα είναι πολύ πιο ομαλή, χωρίς εξάρσεις. 

 

 

Πηγή 

Home