Thumbnail

Μήπως δυσκολεύσαι να αποκτήσεις δεύτερο παιδί; Μήπως δυσκολεύσαι να αποκτήσεις δεύτερο παιδί;

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται δευτεροπαθής υπογονιμότητα και όπως είναι αναμενόμενο προκαλεί άγχος και νεύρα
Απέκτησες το πρώτο σου παιδί χωρίς καν να το καταλάβεις. Και αφού πήρατε με τον σύντροφό σου την απόφαση πως έφτασε η ώρα να αποκτήσετε ακόμη ένα παιδί, αυτή η ώρα δεν έρχεται ποτέ.

Ξέρω πως δεν σε παρηγορεί τη δεδομένη στιγμή, αλλά η αλήθεια είναι πως πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδί. 

Συντρέχουν διάφοροι λόγοι που συντελούν στη δευτεροπαθή υπογονιμότητα

Η ηλικία της μητέρας

Αν μια γυναίκα έμεινε εύκολα έγκυος στην ηλικία των 35 ετών, δε σημαίνει πως αυτό θα ισχύει και στα 40 της. Είναι γνωστό πως όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο πιο δύσκολο είναι να μείνει έγκυος γιατί μειώνεται ο αριθμός των ωραρίων, καθώς και η ποιότητά τους. 

Πολυκυστικές ωοθήκες

Κάποιες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να μην έχουν ωορρηξία κάθε μήνα, ειδικά μάλιστα αν ο κύκλος τους είναι μεγαλύτερος από 35-40 ημέρες. Και χωρίς ωορρηξία δεν μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη.

Πώς το καλοκαίρι ευνοεί τη γονιμότητά σου

Χαμηλό απόθεμα ωοθηκών

Κάποιες γυναίκες, ακόμα και μικρότερης ηλικίας, έχουν χαμηλότερο απόθεμα ωοθηκών. Αυτό μπορεί να μη στάθηκε εμπόδιο στην πρώτη εγκυμοσύνη, αλλά να τις δυσκολεύει για τη δεύτερη.

Νέες ασθένειες, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργικές επεμβάσεις

Αν προκύψουν αλλαγές στην υγεία μιας γυναίκας, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της. Για παράδειγμα, αν προκύψουν προβλήματα στον θυρεοειδή, αν χρειαστεί να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν κάνει κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο (ινομυώματα, κύστη ενδομητρίωσης κλπ), όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθειά της για δεύτερο παιδί.

Διάβασε ακόμα:

Εγκυμοσύνη μετά τα 35

Πώς να αντιμετωπίσεις τα πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη

Ανδρικός παράγοντας

Και στους άντρες παρατηρείται πτώση της γονιμότητας όσο μεγαλώνει η ηλικία τους. Συνήθως αυτό δεν είναι τόσο έντονο όπως στις γυναίκες, όμως η ανδρική υπογονιμότητα είναι το κύριο αίτιο σε αρκετά ζευγάρια που απέκτησαν ένα παιδί με φυσιολογική σύλληψη, αλλά δεν μπορούν να επιτύχουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη.

Τι πρέπει να κάνεις; 

Αν έχει περάσει ένα εύλογο διάστημα άκαρπων προσπαθειών, τότε καλά θα κάνεις να αποταθείς σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας. Μη χάνεις χρόνο, γιατί ίσως δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια. Αυτός θα βρει την αιτία του προβλήματος και ενδεχομένως και τη λύση. 

Πηγή 

Home