Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τους σεισμούς και τις καταιγίδες δυο μέρες πριν!
Πώς όμως αντιλαμβάνονται τον σεισμό τα σκυλιά;
Τα πετρώματα στον φλοιό της Γης, λόγω των ισχυρών τεκτονικών πιέσεων λίγο πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία αντιδρούν με τα νερά, προκαλώντας μια σειρά από χημικές μεταβολές. Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια γίνονται αντιληπτά από τα ζώα και έτσι εξηγούν οι ειδικοί πως τα ζώα αντιλαμβάνονται τους σεισμούς και δείχνουν την ανησυχία τους.
Διάβασε ακόμη: Γιατί βοηθά να εργάζεσαι σε ένα γραφείο που επιτρέπει τους σκύλους ...
Σίγουρα έχετε ακούσει σκύλο να γαβγίζει παράξενα... ένα φόβο τον νιώθουμε εκείνη τη στιμή... ακούς ένα διαφορετικό γάβγισμα.
Οι επιστημόνες πιστεύουν ότι, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται ότι επίκειται σεισμός, λόγω της οξύτατης ακοής τους, που τους επιτρέπει να ακούσουν τους βράχους να σείονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι σεισμολόγοι, θεωρούν ότι τα πέλματά τους είναι πολύ ευαίσθητα και τους επιτρέπουν να νιώσουν τη δόνηση πριν γίνει αντιληπτή. Όσο αφορά την καταιγίδα, την διαισθάνονται λόγω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα. Μπορεί να νιώσουν ότι κάτι κακό θα συμβεί, πριν αρχίσει η θύελλα. Αν έχετε σκυλί, ίσως το δείτε να τρέχει να μπει στο σπίτι, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.
Συναισθήματα και Παθήσεις
Αν έχεις μεγαλώσει με σκύλο, σίγουρα γνωρίζεις ότι οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν την ικανότητα να διαισθανθούν πότε είμαστε λυπημένοι, στρεσαρισμένοι ή χαρούμενοι. Τα σκυλιά, λόγω της ανεπτυγμένης διαισθητικής τους ικανότητας, μπορούν να καταλάβουν τη διάθεση του ιδιοκτήτη του, ειδικά αν υπάρχει ισχυρό δέσιμο μεταξύ τους. Μπορεί να ξεχωρίζει το καλό από το κακό αλλά και τις προθέσεις κάποιου, π.χ ενός κλέφτη. Γι αυτό άλλωστε, και κάποια σκυλιά, χρησιμοποιούνται για αστυνομικές έρευνες.
Διάβασε ακόμη: Αν δεις αυτά τα σημάδια, τότε ο σκύλος σου πάσχει από κατάθλιψη ...
Έχουμε δει μάλιστα σκύλους, να μυρίζουν επίμονα κάποιο σημείο του ανθρώπινου σώματος. Από τη μυρωδιά και μόνο, τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν αν ένα άτομο νοσεί. Πώς να μη συμβαίνει αυτό, αφού διαθέτουν 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα ενώ στην ανθρώπινη μύτη υπάρχουν μόνο 5 εκατομμύρια. Μπορούν να μυρίσουν μέχει και ασθένεις όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.
Μπορεί ακόμη να διακρίνουν από τη μυρωδιά, αν το άτομο που είναι δίπλα τους είναι κάποιος τοξικομανής, αλκοολικός ή ψυχικά διαταραγμένος. Αρχίζουν και γαβγίζουν γιατί φοβούνται, ανησυχούν. Υπάρχουν σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι, ώστε να αναγνωρίζουν και να διαισθάνονται μια επερχόμενη κρίση επιληψίας και να ειδοποιούν το αφεντικό τους. Ακόμη και την άνοδο του σακχάρου. Ειδικότερα, τα σκυλιά όταν αντιληφθούν ότι έρχεται μία ακόμα κρίση επιληψίας, ξαπλώνουν πάνω στους ιδιοκτήτες τους και “ζητούν” βοήθεια με τον τρόπο τους όταν μπορούν. Δεν είναι όμως όλα τα σκυλιά εκπαιδευμένα στο να αναγνωρίζουν τα σημάδια μιας επικείμενης κρίσης επιληψίας. Ενστικτωδώς πάντως, ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο το αισθάνονται.
Οι σκύλλοι, ξέρουν και πότε η έγκυος ιδιοκτήτριά τους θα γεννήσει! Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο προβλέπουν τη γέννα. Ίσως οφείλεται στη μυρωδιά της ετοιμόγεννης ή στη σωματική της αλλαγή.
Επίσης, ο σκύλος αντιλαμβάνεται πότε το αφεντικό του είναι χαρούμενο, όπως αντιλαμβάνεται και ένα άτομο που έχει αναστατώσει τον ιδιοκτήτη του. Δείχνει δηλαδή την αντιπάθειά του σε κάποιον που δεν φέρεται καλά στο αφεντικό του, μαθαίνει να το αναγνωρίζει.
Λόγω της αδρεναλίνης που απελευθερώνεται στον οργανισμό του ανθρώπου, ο σκύλος διαισθάνεται και πότε κάποιος φοβάται. Γι’ αυτό, αν σε πλησιάσει ένας άγνωστος σκύλος, προσπάθησε να είσαι ψύχραιμος καθώς ο σκύλος θα καταλάβει τον φόβο σου. Νιώθουν τις προθέσεις των ανθρώπων. Από την άλλη, αν ο ιδιοκτήτης τους τρομάξει ή φοβηθεί, αμέσως ο σκύλος θα αισθανθεί τον φόβο και θα αρχίσει να γαβγίζει, σημάδι που για εκείνον σημαίνει έκκληση βοήθειας.
Εννοείται, πως αν νιώσουν οικειότητα θα προσφέρουν χάδια! Αν όμως νιώσουν να απειλούνται, θα προσπαθήσουν να προστατευτούν γαβγίζοντας ή έχοντας επιθετική συμπεριφορά.
Διάβασε ακόμη: Μάθε να "διαβάζεις" τις εκφράσεις του σκύλου σου | MyLife