Thumbnail

Τα smartphones, τα tablets και η τηλεόραση "σκοτώνουν" τη φαντασία των παιδιών Τα smartphones, τα tablets και η τηλεόραση "σκοτώνουν" τη φαντασία των παιδιών

Καμπανάκι από ερευνητές για την εισβολή όλων αυτών των μέσων στην καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού
Οι εποχές που τα παιδιά παίζανε στα πάρκα κυνηγητό, κρυφτό στις γειτονιές ή συναντιόντουσαν με φίλους στα δωμάτιά τους παίζοντας κούκλες και αυτοκινητάκια, δεν υπάρχουν πια! Στην καθημερινότητα των παιδιών πλέον υπάρχει ο υπολογιστής, το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η τηλεόραση, η τεχνολογία....

Γονείς, δώστε προσοχή!

Πολλές ώρες της ημέρας, τα παιδιά περνούν το χρόνο τους μπροστά στις οθόνες και τα κομπιούτερ, χάνοντας ποιοτικό χρόνο από τη ζωή τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε νηπιαγωγούς, την οποία επικαλείται η Independent, ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη «σκοτώνει» τη φαντασία των παιδιών! 

tablet2

Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.000 νηπιαγωγούς από τον ιστότοπο daynurseries.co.uk και φάνηκε ότι περίπου τα δύο τρίτα των επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά, πιστεύουν ότι οι οθόνες τα κάνουν λιγότερο δημιουργικά.

Συγκεκριμένα, το 48% των νηπιαγωγών δήλωσε ότι υπάρχουν παιδιά με φανταστικούς φίλους στο νηπιαγωγείο, το 72% συμφώνησε ότι το ποσοστό αυτό των παιδιών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία πέντε χρόνια και το 63% θεώρησε υπεύθυνες τις οθόνες για τη μείωση της εφευρετικότητας.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι το tantrum και γιατί είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε γονιού ...

tablet3

Οι απόψεις των ειδικών ποικίλουν

Ο David Wright, ιδιοκτήτης του παιδικού σταθμού «Paint Pots» στο Southampton, συμφωνεί με τα ευρήματα της έρευνας και εξηγεί ότι όταν τα παιδιά είχαν περισσότερο ελεύθερο ανάγκαζαν το μυαλό τους να κάνει κάτι δημιουργικό, όπως να φτιάξει έναν φανταστικό φίλο. 

Διάβασε ακόμη:  Πώς θα προστατεύσεις το παιδί σου από το διαδικτυακό bullying ...

tablet4

Διάβασε ακόμη: Σταμάτα να συγκρίνεις το παιδί σου! | MyLife

«Δεν αφήνουμε πλέον τα παιδιά να βαρεθούν»  

Σήμερα, παίρνουν εικόνες από την τηλεόραση ή τα tablet, κάτι που μειώνει την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν τη δική τους φαντασία. «Δεν αφήνουμε πλέον τα παιδιά να βαρεθούν», δηλώνει ο ίδιος.

Από την άλλη η δρ. Paige Davis καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York, λέει πως είναι απλά ο τρόπος που παίζουν τα παιδιά που έχει αλλάξει. Πριν τις οθόνες, κατά την ίδια, το παιχνίδι ήταν πιο αυθόρμητο και τα παιδιά έπαιρναν ερεθίσματα από τους γονείς ή τα άλλα παιδιά, ενώ, σήμερα, δεδομένης της δομής της τηλεόρασης, θεωρούν ότι πρέπει να παίξουν με τον τρόπο που αυτή υποδεικνύει.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά, υποστήριξε παράλληλα ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής στα παιδιά. Ανάλογα με το χρόνο που περνούσαν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη, βρέθηκαν τα αντίστοιχα πρότυπα συμπεριφοράς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούσαν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη στην ηλικία των τριών και των πέντε ετών είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων προσοχής και συμπεριφοράς.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα προστατεύσεις τα παιδιά σου από τους κινδύνους που ...

Πηγή

Home