Thumbnail

Ποιές είναι οι επιπτώσεις εάν το παιδί σου υπερκαταναλώνει ανθυγιεινές τροφές; Ποιές είναι οι επιπτώσεις εάν το παιδί σου υπερκαταναλώνει ανθυγιεινές τροφές;

Καταβάθος, ξέρεις τους κινδύνους, αλλά πάλι δεν το βοηθάς να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή
Mια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition» -η πρώτη που διερεύνησε τις διατροφικές επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος- καταδεικνύει ότι η παγκόσμια εξάπλωση του junk food δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την παχυσαρκία αλλά και με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών

Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη στην Κοιλάδα του Κατμαντού και χρησιμοποίησε ως δείγμα οικογένειες 745 παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

Βρέθηκε ότι όλα τα παιδιά κατανάλωναν junk food. Εκείνα που προσλάμβαναν πάνω από τις μισές θερμίδες από σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη, ήταν πιο κοντά από τα παιδιά ίδιας ηλικίας που κατανάλωναν λιγότερες τέτοιες τροφές. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να μην έχουν επαρκή επίπεδα θρεπτικών στοιχείων που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεΐνης, του καλίου, του σιδήρου, της βιταμίνης Α και του ψευδαργύρου.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι το tantrum και γιατί είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε γονιού ...

Μη νομίζεις ότι αυτή η έρευνα δεν σε αφορά, καθώς τα συσκευασμένα τρόφιμα -υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι και χαμηλής σε ιχνοστοιχεία είναι υπερβολικά διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξ ου κι υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το ρόλο του junk food και άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφών στην επιδημία της παχυσαρκίας. Για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η παρούσα έρευνα δείχνει πως οι ανθυγιεινές αυτές τροφές μπορεί να συμβάλλουν και στον υποσιτισμό. 

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες που δηλώνουν ότι αυτές οι τροφές δεν είναι καλές για τα παιδιά, ωστόσο επειδή είναι  εύκολα στην παρασκευή και στην κατανάλωση από τα παιδιά, πέφτουν στην παγίδα και τα αγοράζουν. 

Διάβασε ακόμη:  Πώς θα προστατεύσεις το παιδί σου από το διαδικτυακό bullying ...

Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ, είναι μην πέσεις στο τριπάκι και να διδάξεις στο παιδί σου τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με σένα να δίνεις το καλό παράδειγμα! 

Διάβασε ακόμη: Σταμάτα να συγκρίνεις το παιδί σου! 

Πηγή 

 

Home