Thumbnail

Back to school: Το νέο ξεκίνημα για γονείς και παιδιά Back to school: Το νέο ξεκίνημα για γονείς και παιδιά

Πάρε βαθιές ανάσες και καλή μας σχολική χρονιά!
Καλοκαιράκι μας σε αποχαιρετούμε! Μαζί σου αποχαιρετούμε και τη ξεγνοιασιά, τη ξεκούραση και τις πολλές στιγμές με τα παιδιά μας. Τα σχολεία θα ανοίξουν και τα συναισθήματα είναι ποικίλα. Ας δούμε λοιπόν, πώς αποβάλλουμε τα αρνητικά συναισθήματα, τονίζοντας τα θετικά. Η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Γεωργία Σοφοκλέους, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές στο νέο αυτό ξεκίνημα.


Τα μικρά μας -γιατί για εμάς τους γονείς, πάντα μικρά θα είναι- επιστρέφουν στα θρανία, τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες. Ξέρω ότι στο άκουσμα αυτών προκαλείται άγχος. Θα τα καταφέρουμε να συνδυάσουμε τα πάντα και φέτος; Το πάν, λοιπόν, είναι η σωστή οργάνωση. 

Προσπάθησε για  αρχή να δώσεις έμφαση στο πρωινό ξύπνημα. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα θα δώσει τόσο σε έσενα, όσο και στα παιδιά σου, μια όμορφη μέρα, χωρίς άγχος. Και εάν δεν υπάρχει άγχος, όλα θα κυλήσουν πιο χαλαρά και ευχάριστα!

Ετοιμάσου μαζί με τα παιδιά από το βράδυ. Έτσι, περνάς χρόνο μαζί τους ώστε να τα βοηθήσεις να διαλέξουν τι θα φάνε, τι θα φορέσουν, και κυρίως άκουσε τη γνώμη τους. Επίσης, κερδίζεις χρόνο από το πρωί, κάτι που όλοι ξέρουμε πως είναι σημαντικότατος! 

Διάβασε ακόμη: Δεν έγινα κακό παιδί...μεγάλωσα απότομα: Οι σκέψεις ενός εφήβου

 

backtoschool

Καθιέρωσε συγκεκριμένο χώρο και ώρα για το διάβασμα. Θα αποφύγεις τους καυγάδες, θα κερδίσεις τον υπόλοιπο χρόνο χωρίς να σκέφτεσαι τη μελέτη τους κι επίσης θα υπάρχει συνεργασία, έφοσον η συμφωνία αυτή θα γίνει από κοινού με τα παιδιά.

Καθιέρωσε το βράδυ, έστω ένα τεταρτάκι, να τα ρωτήσεις για όλη την ημέρα τους. Και εσύ θα αποβάλεις τη σκέψη ότι δεν τα φροντίζεις συναισθηματικά και αυτά θα νιώθουν ότι νοιάζεσαι και δεν είναι μόνα. 

Η πρώτη μέρα, και κυρίως εβδομάδα, καλό είναι να ξεκινάει με χαρά και θετική διάθεση. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Γι' αυτό λοιπόν, καθιερώστε και πάλι ένα δεκάλεπτο για λίγη μελέτη, και ας μην έχουν ακόμα. Φτάνει να είναι με τη συγκατάθεση του παιδιού και όχι με το ζόρι.

bactoschool

Και μην ξεχνάς το σημαντικότερο!! Αγκαλιά! Πρωινή αγκαλιά και φιλί! Και ας είναι τελειόφοιτα που λέει ο λόγος! Ασφάλεια, συναισθηματική κάλυψη και των δύο πλευρών, αγάπη και θετική διάθεση..! Ναι! Όλα αυτά τα προσφέρει μια αγκαλιά! 

Διάβασε επίσης: Ανεκπλήρωτος έρωτας: Πώς να βγεις από αυτή την αδιέξοδη κατάσταση

Και εάν μέσα στη βουή της μέρας, αγχωθείς ή νευριάσεις, μη στεναχωρηθείς καθόλου! Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάνε αναπνοές, πάρε δύναμη και σκέψου: Όλες αυτές τις στιγμές, ακόμα και τις αγχώδεις, θα τις αναπολείς κάποτε! Και εσύ και τα παιδιά σου! 

Καλή αρχή λοιπόν σε όλους μας! Και κυριώς στους μικρούς πρωταγωνιστές μας! 

Γεωργία Σοφοκλέους 

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Accredited Practitioner Life Coach Εφηβων και Ενηλίκων

Επικοινωνία: [email protected], 96279226

Διάβασε ακόμη

Διάβασμα χωρίς γκρίνιες

Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού στο διάβασμα του παιδιού;

 

 

 

Home