Πώς να διδάξεις στο παιδί σου τη σημασία της αποταμίευσης
Εκτός του ό,τι τα παιδιά αποφασίζουν τα ίδια για το αν θα τα ξοδέψουν ή αν θα αποταμιεύσουν τα χρήματά τους, ανακαλύπτουν τις συνέπειές των πράξεων τους σε περίπτωση που χάσουν ή σπαταλήσουν το χαρτζιλίκι τους. Ένα καλό παράδειγμα για να ξεκινήσει την αποταμίευση είναι όταν θέλει να αγοράσει κάτι. Θα του δείξεις λοιπόν πώς θα πρέπει να φυλάει στον κουμπαρά τα χρήματα που του δίνεις εσύ ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες του, μέχρι να καταφέρει τον στόχο του. Αν στο εντωμεταξύ θέλει να αγοράσει κάτι άλλο, θα κατανοήσει καλύτερα πως έτσι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει εκείνο που ήθελε εξ αρχής, οπότε πρέπει να θέσει προτεραιότητες ως προς το τι θέλει. Έτσι θα μάθει σιγά-σιγά πώς δεν αποκτούμε ό,τι θέλουμε και πως για να πάρουμε κάτι θα πρέπει να φυλάξουμε χρήματα για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να το καταφέρουμε.
Επίσης, σε περίπτωση που ήδη ξεκίνησε το σχολείο, θα πρέπει να αποφασίσετε από κοινού το ποσό που θα του δίνεις σύμφωνα με τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τις ανάγκες του, αν δηλαδή δεν θα παίρνει τίποτα από σπίτι. Αν παίρνει μαζί του όλα τα απαραίτητα, όπως σάντουιτς, χυμό, νερό και φρούτο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το ποσό που του δίνεις είναι για να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειάστει κάτι επιπρόσθετο, ενώ αν δεν ξοδέψει αυτά τα χρήματα, θα μπορεί να τα αποταμιεύσει για να αγοράσει κάτι που θέλει.
Εννοείται, πως θα πρέπει να έχει στο δωμάτιο του έναν κουμπαρά για να αποθηκεύει αυτά τα χρήματα και να συννενοηθείτε από πριν μαζί του πότε θα δικαιούται να τον ανοίξει για να χρησιμοποιήσει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί. Έτσι το παιδί σταδιακά θα μάθει την αξία των χρημάτων, την έννοια της αποταμίευσης και της επένδυσης σε κάτι. Το σημαντικότερο είναι ότι θα αντιληφθεί πως δεν μπορεί να αποκτήσει ό,τι και όποτε το επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει γι΄αυτό, με την πολύτιμη συνεισφορά σας φυσικά.