Thumbnail

Ο Στέλιος Σιακάλλης μάς μυεί στον διασκεδαστικό  κόσμο του Kids fit for fun Ο Στέλιος Σιακάλλης μάς μυεί στον διασκεδαστικό  κόσμο του Kids fit for fun

Ένα πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο γυμναστής με σκοπό την καλλιέργεια των σωματικών δεξιοτήτων και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η τηλεόραση έχουν κατακλύσει την καθημερινότητα των παιδιών  μας. Η σωστή χρήση τους μπορεί να τους δώσει ερεθίσματα  και να αποκτήσουν τρομερές ικανότητες, όμως μπορούν  και να τα απομονώσουν στον μαγικό κόσμο που υπόσχονται. Αυτό αναλογίστηκε ο γυμναστής Στέλιος Σιακάλλής και δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέλοντας να καλλιεργήσει τις σωματικές δεξιότητες και τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών.

Αλήθεια, πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα; 

Άρχισε ως ιδέα για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα όπου θα απασχολούνταν τα παιδιά την περίοδο των διακοπών εντός του χώρου του γυμναστηρίου, καθώς γυμνάζονταν οι γονείς τους. Έπειτα, ο στόχος μας έγινε να βοηθήσουμε τους γονείς να συνειδητοποιήσουν πως η ευεξία και η φυσική κατάσταση του παιδιού τους είναι κάτι που πρέπει να τους απασχολήσει ίσως λίγο περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αφού βλέπουμε μία αυξανόμενη τάση για στροφή των παιδιών προς τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή παιχνιδιών για την ψυχαγωγία τους.

Από πού προήλθε η συγκεριμένη ιδέα; 

Από μια κατασκήνωση που ήμουν ομαδάρχης σε κατασκήνωση στο βουνό. Τα παιδιά, ηλικίας 7-13 ετών, ήρθαν στην κατασκήνωση μαζί με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Επιπλέον, επειδή είχαν συνηθίσει με πολύ ψηλού επιπέδου ερεθίσματα μέσω αυτών των συσκευών, δυσκολεύονταν με βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες. Φοβούνταν να προσεγγίσουν άλλα παιδιά τα οποία δε γνώριζαν και αισθάνονταν πιο ασφαλείς μέσα στο μικρόκοσμο που ζούσαν μέσω της χρήση των συσκευών. Έπρεπε λοιπόν να σκεφτώ μια ιδέα που θα τους έβγαζε από τη ζώνη ασφαλείας τους αφενός και αφετέρου θα τους άφηνε ελεύθερους να εκφραστούν. Ακόμη κάτι που με απασχολεί όντας γυμναστής, είναι τα ψηλά επίπεδα παχυσαρκίας που συναντάμε στα παιδιά. Έτσι σκέφτηκα πως το πρόγραμμα αυτό θα επιδρούσε θετικά σε όλα όσα προαναφέρθηκα.

Και πώς το κατάφερες αυτό; 

Είδα ότι η επαφή με τη φύση και την εκγύμναση στην ύπαιθρο ήταν κάτι που ενθουσίασε τα παιδιά και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Kids fit for fun. Αρχικά ξεκίνησε σαν κάτι πιο μικρό εδώ στο MyGym. Στη συνέχεια, αγκαλιάστηκε από τους γονείς και έγινε γνωστό στο κοινό. Από τότε, μαζί με τον συνεργάτη μου Έκτορα Κτωρή προωθούμε και επενδύουμε πολύ χρόνο και κόπο, ώστε το πρόγραμμα αυτό να μεγαλώσει και να επεκταθεί ακόμη περισσότερο πάντα με αγάπη και έγνοια προς τα παιδιά.

KIDZ

Αντιλαμβάνομαι πως όταν αρχίσατε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο γυμναστήριο όπου εργάζεστε δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι θα είχε τη σημερινή απήχηση. Πώς προέκυψε, λοιπόν, η συνεργασία με τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που έχουν εντάξει το Kids fit for fun στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους; 

Η ιδέα βγήκε προς τα έξω μέσω των γονιών που είδαν την επίδραση που είχε το πρόγραμμα στα παιδιά τους, τόσο σωματικά και συναισθηματικά, όσο και στον τρόπο που αντιδρούσαν γενικότερα στην καθημερινή τους ζωή, αφού εκτός από το γεγονός ότι ήταν πιο δραστήρια, επιδίωκαν πλέον να αλληλοεπιδρούν περισσότερο με τους ανθρώπους παρά να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές. Στην πορεία μάς έγιναν διάφορες προτάσεις από νηπιαγωγεία για να υπάρξει συνεργασία.  

Για να επιλέξουν αυτά τα σχολεία να συμπεριλάβουν το Kids fit for fun στο πρόγραμμά τους σημαίνει πως όντως οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται συμβάλουν στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τους στόχους του προγράμματος; 

Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε βασικές δεξιότητες στα παιδιά και να προωθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται είναι συγχρονισμός κινήσεων, η αλτικότητα, η ισορροπία, ο αντανακλαστικός χρόνος. Ασχολούμαστε με όλο το φάσμα των αισθήσεων. Γίνεται συνδυασμός ασκήσεων που συμπεριλαμβάνει ασκήσεις που αφορούν την ακοή, την όραση και την κίνηση μέσω παιχνιδιού. Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν διάφορα οπτικοακουστικά μέσα και γι΄αυτό τα παιδιά το βρίσκουν τόσο διασκεδαστικό.

Υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας που έχουν οι διάφορες ασκήσεις; 

Σίγουρα υπάρχει γιατί κάποια παιδιά δραστηριοποιούνται πιο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε γι΄αυτά ανεβάζουμε το επίπεδο δυσκολίας. Επιπλέον, υπάρχουν παιδιά με κινητικές δυσκολίες, τα οποία δε θέλουμε να περιθωριοποιήσουμε. Θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα το πόσο συνεργάσιμα είναι τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλοντας να συμπεριλάβουν και τους συμμαθητές τους. Εκτός από τις φυσικές δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά, αποκτούν και κοινωνικές δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

KIDZ

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον; 

Να διαδοθεί ευρύτερα το πρόγραμμα στην ιδιωτική εκπαίδευση όπου και υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα προγράμματα που παρέχουν οι σχολικοί οργανισμοί. Πιστεύω ακράδαντα ότι το πρόγραμμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών, αφού αναπτύσσει τόσο τις σωματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, όσο και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Ας μην ξεχνάμε πως το σχολικό περιβάλλον είναι μια προετοιμασία για τη μετέπειτα είσοδο στην κοινωνία και τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες που θα έχουν αποκτήσει ως ενεργοί πολίτες. 

Η Θεοδοσία Κυριάκου είναι πρόεδρος της επιτροπής παιδείας και αθλητισμού του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων. Μπορείς να τη γνωρίσεις καλύτερα μέσω της συνέντευξής της ΕΔΩ 

Home