Thumbnail

Οι 10 κανόνες που πρέπεις να ακολουθήσεις όταν επισκεφθείς ένα νεογέννητο Οι 10 κανόνες που πρέπεις να ακολουθήσεις όταν επισκεφθείς ένα νεογέννητο

Ακόμη κι εδώ υπάρχει savoir vivre, το οποίο οφείλεις να σεβαστείς
Ένα φιλικό ή συγγενικό σου πρόσωπο, έφερε στον κόσμο το παιδάκι του. Είναι λογικό να αδημονείς να συναντήσεις από κοντά το αξιολάτρευτο αυτό πλασματάκι. Προτού το κάνεις, όμως, καλό είναι να έχεις υπόψη 10 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις όταν το επισκεφθείς στο σπίτι του. Γιατί σίγουρα, δε θες να είσαι κι εσύ ένας ακόμη ενοχλητικός επισκέπτης, που αντί χαρά, προκαλεί αναστάτωση στη νέα μαμά.

1. Να θυμάσαι πως όλα αφορούν τη μαμά και το παιδί, όχι εσένα 

Η επιθυμία σου να τους επισκεφθείς πηγάζει από την αγάπη σου προς αυτούς. Μερικές φορές, όμως, ξεχνάμε πως οι πραγματικοί "πρωταγωνιστές" εδώ είναι η μαμά και το παιδί της. Οπότε, μην περιμένεις από τη μαμά να σε ψυχαγωγήσει ή να κάνει προετοιμασίες για την επίσκεψή σου. Ρώτα διακριτικά ποιά είναι η πιο κατάλληλη ώρα για επίσκεψη και κυρίως οφείλεις να σεβαστείς εάν δεν θέλει επισκέψεις για την ώρα. Αυτό, αυτομάτως, μας οδηγεί στον κανόνα νούμερο 2...

2. Μην προσβληθείς 

Σίγουρα, η μαμά σε αγαπά και εκτιμά το γεγονός ότι θέλεις να την επισκεφθείς. Αλλά, μπορεί να μην είναι σε θέση και διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές. Αν σου πει πως δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για επίσκεψη, μην προσβληθείς και μην το πάρεις προσωπικά. Αντ΄αυτού, κάνε την να αισθανθεί καλύτερα, λέγοντας της: "Καταλαβαίνω. Κι εγώ στη θέση σου, το ίδιο θα ένιωθα. Τι θα έλεγες να τα ξαναπούμε σε μια-δυο βδομάδες, που θα αισθάνεσαι καλύτερα;". Να θυμάσαι πως κάθε γυναίκα και κάθε γέννα είναι διαφορετική. Μερικές γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα για επισκέψεις από την πρώτη κιόλας μέρα, ενώ υπάρχουν άλλες που θέλουν ξεκούραση και χρόνο για να δεχθούν επισκέψεις. Όλες ανεξαιρέτως, όμως, θέλουν τη συμπαράσταση και την κατανόηση των οικείων τους. 

Διάβασε ακόμη: Πώς να πείσεις το παιδί σου να καθίσει να κουρευτεί

newborn

3. Να τηλεφωνήσεις πρώτα

Σε καμία περίπτωση μην εμφανιστείς έξω από την πόρτα της, χωρίς να την ενημερώσεις τηλεφωνικώς και αφού βεβαίως πάρεις τη συγκατάθεσή της. Άσχετα αν περνούσες έξω από το σπίτι της και ήθελες να δεις τι κάνουν. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να κοιμάται μετά από ένα εξαντλητικό ξενύχτι, να θηλάζει, να κάνει μπάνιο το μωρό και πάει λέγοντας. Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν προτού πας, τη ρωτήσεις τι θέλει να της πάρεις. Ίσως έναν καφέ ή ένα σάντουιτς, γιατί ακόμη και αν είναι στο σπίτι, δεν έχει ώρα ούτε για τα βασικά, αφού το νεογέννητο τη διεκδικεί αποκλειστικά. 

4. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικος με τα μικρόβια

Μια νέα μαμά είναι λογικό να ανησυχεί για τα μικρόβια, άσχετα αν στο παρελθόν ήταν ένα ζήτημα που δεν την απασχόλησε ποτέ. Οπότε, σε καμία περίπτωση δεν θα πας στο σπίτι της εάν είσαι άρρωστος ή αν το παιδί σου είναι κρυολογημένο. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν έχει καμία σημασία αν εσύ δεν είσαι άρρωστος, αφού μπορείς και πάλι να μεταδώσεις τυχόν μικρόβια. Μην πάρεις καλύτερα μαζί σου τα παιδιά σου, ακόμη και αν δεν είναι άρρωστα, εκτός και αν η ίδια η μητέρα δεν έχει πρόβλημα. Και πάλι όμως, φρόντισε να μη τη φέρεις σε δύσκολη θέση και να αναγκαστεί να δώσει τη συγκατάθεσή της. Οπότε, για παν ενδεχόμενο, φρόντισε να αφήσεις τα παιδιά σου κάπου όσο εσύ θα κάνεις την επίσκεψή σου. Πλύνε τα χέρια σου όταν φτάσεις στο σπίτι της, ακόμη και αν η ίδια δεν στο ζητήσει. Απλώς πες: "Καλύτερα να πλύνω τα χέρια μου προτού έρθω σε επαφή μαζί σας" . ΜΗΝ φιλήσεις το νεογέννητο, όσο δελεαστικό και αν είναι, έτσι χαριτωμένο που είναι. 

5. Να πάρεις μαζί σου φαγητό 

Τίποτα δεν υποδηλώνει αγάπη, περισσότερο από ένα ταψί λαζάνια. Φρόντισε όμως να πάρεις κάτι που ξέρεις ότι αρέσει στη νέα μαμά. Αν, μάλιστα, πάρεις και κάτι για να το φυλάξει στην κατάψυξη για μια άλλη μέρα, θα σε αγαπήσει ακόμη περισσότερο. Γιατί ειδικά αυτή την περίοδο, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να την απασχολεί είναι να μπει στην κουζίνα και να μαγειρέψει. 

Διάβασε επίσης: Πώς θα βρεις την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη μητρότητα

newborn

6. Να είσαι βοηθητικός 

Φρόντισε να προσφέρεις τη βοήθεια που χρειάζεται και όχι αυτή που νομίζεις ότι χρειάζεται. Μπορείς να προσφερθείς να έχεις έννοια το μωρό μέχρι να κάνει ένα μπάνιο, να πας στην υπεραγορά για τα ψώνια που χρειάζεται, να πάρεις βόλτα τον σκύλο της αν έχει ή να παίξεις με το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία και χρειάζεται εξίσου φροντίδα και προσοχή. Μπορείς ακόμη να προσφερθείς να κάνεις κάποια οικιακή δουλειά, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονοήσεις ότι το σπίτι είναι βρώμικο ή ακατάστατο. Απλώς πες: "Δεν χρειάζεσαι να αγχώνεσαι. Υπάρχει κάτι που θες να κάνω για σένα όσο είμαι εδώ;". 

7. Να είσαι προσεχτικός και συμπονετικός με τις ερωτήσεις που κάνεις 

Όση καλή πρόθεση και αν έχεις, μη βομβαρδίσεις με ερωτήσεις μια νέα μαμά του τύπου: "Θηλάζεις;". "Κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας;", "Έβαλες επισκληρίδιο;". Αντ' αυτού, προτίμησε να πεις: "Δείχνει τόσο υγιής". "Θυμάμαι πόσο κουρασμένη ήμουν εγώ όταν γέννησα το παιδί μου. Αν χρειάζεσαι να κοιμηθείς, μπορείς να μου το πεις, να φύγω". "Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μου την εμπειρία της γέννας σου;" Να θυμάσαι πως δεν είναι όλες οι μητέρες που ερωτεύονται το παιδί τους αμέσως. Μπορεί μια νέα μαμά να έχει επιλόχειο κατάθλιψη. Ερωτήσεις που μέσω αυτών αφήνεις να εννοηθεί ότι όλα είναι υπέροχα, την κάνουν να αισθάνεται ενοχικά και τη στεναχωρούν. Προσπάθησε να μάθεις πώς πραγματικά αισθάνεται και αν χρειάζεται βοήθεια, να της την προσφέρεις απλόχερα. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί η παρέμβαση ειδικού. 

8. Μη σχολιάσεις το σπίτι της ή το σώμα της 

Το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει μια νέα μαμά είναι πόσο ακατάστατο είναι το σπίτι της ή σχόλια για το σώμα της. Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, σχόλια του τύπου "Είναι λες και εξερράγη ένα υφαίστειο εδώ", "Τα στήθη σου μοιάζουν έτοιμα να εκραγούν", "Μοιάζεις εξαντλημένη" , είναι αρκετά συχνά, ενώ δεν θα έπρεπε. Περιορίσου στο να πεις "Το παιδικό δωμάτιο είναι υπέροχο" ή "Λάμπεις πραγματικά". 

Διάβασε επίσης: Ποιος είναι ο ρόλος ενός νέου μπαμπά;

9. Μη σχολιάσεις τις γονεϊκές της ικανότητες 

Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσεις συμβουλές, εκτός και αν σου ζητηθεί. Το πώς θέλει να ταϊσει το μωρό της, αν θα επιστρέψει στη δουλειά ή όχι, είναι αυστηρά προσωπικές επιλογές και εσένα δεν σου πέφτει κανένας λόγος. 

10. Μην μείνεις πολύ ώρα

Είναι σημαντικό η επίσκεψή σου να μην κρατήσει πολύ ώρα, όσο και αν δείχνει να την απολαμβάνει. Μια νέα μαμά χρειάζεται ύπνο και χρόνο να δεθεί με το μωρό της. Μπορεί ακόμη να θέλει να δει μια σειρά με την ησυχία της όσο το μωρό κοιμάται. Γι΄αυτό, φρόντισε να μη μείνεις πολύ ώρα. Προτίμησε να την επισκεφθείς ξανά μετά από μερικές βδομάδες, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν τις επισκέψεις τους μόλις το μωρό γεννηθεί και εξαφανίζονται όταν περάσουν μερικές βδομάδες. Και μια νέα μαμά, ακριβώς τότε, είναι που χρειάζεται περισσότερο τη στήριξη και τη συμπαράστασή σου. Προτού πας στο σπίτι της, όμως, φρόντισε να τηλεφωνήσεις προηγουμένως και να βεβαιωθείς διακριτικά ότι δεν είσαι βάρος. Πες της ότι τη σκεφτόσουν και ρώτα την αν θέλει να της πάρεις και πάλι ένα πιάτο ζεστό φαϊ. Έτσι θα νιώσει πως τη νοιάζεσαι και αμέσως θα την κάνεις να νιώσει καλύτερα. 

Πηγή 

Home