Thumbnail

Δώσε σημασία στο πότε και τι τρως όταν γυμνάζεσαι Δώσε σημασία στο πότε και τι τρως όταν γυμνάζεσαι

Εξάλλου άσκηση και διατροφή πάνε πάντα μαζί!
Είναι γνωστό πως η άσκηση κι η διατροφή είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αν πρόκειται να γυμναστείς, χρειάζεται να προσέξεις τις τροφές που θα καταναλώσεις προηγουμένως, αλλά και την ώρα που θα το κάνεις. Αυτή η διαδικασία, σίγουρα θα σε βοηθήσει να αποδόσεις καλύτερα στην άσκηση.

Χρειάζεσαι ισορροπημένη διατροφή

Ο υποσιτισμός ή η υπερ-πρόσληψη τροφής, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «μη ισορροπημένη διατροφή» μειώνουν την απόδοση κατά την άσκηση. Στην πρώτη περίπτωση η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης τροφής οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια και χαμηλότερο ρυθμό σύνθεσης βασικών ιστών, ενώ η αυξημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να διαταράξει φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, επιφέροντας προβλήματα υγείας στον αθλητή ή τον αθλούμενο.

Πρέπει να προσέξεις τι ώρα θα φας

Έχοντας κατακτήσει επομένως ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο καθ’ όλη την ημέρα, με ποικιλία τροφών και συχνά γεύματα, το δεύτερο κριτήριο που θα συμβάλλει θετικά στην απόδοσή σου είναι ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων ώστε να είναι σχετικά άδειο το στομάχι κατά τη διάρκεια της άσκησης, να αποφύγεις πεπτικά προβλήματα, να έχεις αρκετή ενέργεια και να αποφύγεις πιθανή ζαλάδα λόγω πείνας. Κατανάλωσε ένα ελαφρύ σνακ με υδατάνθρακες δύο ωρες πριν.

Διάβασε επίσης:

Καιρός να εντάξεις το βραδινό περπάτημα στην καθημερινότητά σου

Τα κόλπα που θα κάνουν τη διαδικασία αδυνατίσματος πιο αποτελεσματική

Κατανάλωσε υδατάνθρακες 

Χωρίς τους απαραίτητους υδατάνθρακες δε θα έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι ώστε να εξασφαλίσεις επαρκή επίπεδα γλυκογόνου και να αποφύγεις το αίσθημα εξάντλησης

Προτεινόμενες τροφές:

  • ένα κεσεδάκι γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης και αποξηραμένα φρούτα
  • μερικά κρακεράκια με μαλακό τυρί και τοματίνια
  • φρυγανιές με τυρί cottage και κομμάτια φρούτων
  • smoothie με φρούτα και λίγο γάλα
  • μπάρα δημητριακών κι ένα φρούτο

Δώσε σημασία στην ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απόδοσή μας, με τις ανάγκες του καθενός να εξαρτώνται από τις απώλειες υγρών συνολικά μέσα στη μέρα. Έχε πάντα ένα ποτήρι ή ένα μπουκαλάκι νερό δίπλα σου για να θυμάσαι πιο εύκολα να πίνεις.

Tα ροφήματα και άλλες διατροφικές συνήθειες στην καθημερινότητα μπορεί να συμβάλλουν επίσης στην ενυδάτωσή σου, όπως για παράδειγμα το γάλα που πίνεις στο πρωινό σου, τα smoothies, οι χυμοί, ακόμη και τα ολόκληρα φρούτα.

Διάβασε ακόμα: Πώς να χάσεις το λίπος στην κοιλιά

Πηγή

Home