Thumbnail

Mήπως έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τη δουλειά σου Mήπως έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τη δουλειά σου

Δεν το λέμε εμείς, αλλά κοτζάμ έρευνα του Χάρβαρντ
Το να είσαι σωστός επαγγελματίας, δεν είναι μόνο θέμα δεξιοτήτων, αλλά και χαρακτήρα.

Ένας εργασιακός χώρος είναι μια μικρογραφία μιας κοινωνίας. Στον ίδιο χώρο καλούνται όχι μόνο να συνυπάρξουν διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, αλλά και να συνεργαστούν μεταξύ τους, αρμονικά, χωρίς περιττές εντάσεις. 

Γιατί σίγουρα δεν μπορείς να συμπαθήσεις όλους τους συναδέλφους σου, αλλά πρέπει τουλάχιστον να είσαι σε θέση να μπορείς να αναπτύξεις μαζί τους μια σχέση και ένα ομαδικό πνεύμα, που θα βοηθήσει όλους να ανταπεξέλθετε στις εργασιακές σας υποχρεώσεις, αλλά και να "κτίσετε" ένα δημιουργικό περιβάλλον. Γιατί κανείς δε θέλει να νιώθει ένα κόμπο στο στομάχι κάθε φορά που μπαίνει στο γραφείο. 

Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά σου;

Αναρωτήθηκες ποτέ, αν εσύ, είσαι συμπαθής ανάμεσα στους συναδέλφους σου; Μήπως, διαθέτεις κάποια χαρακτηριστικά που σαμποτάρουν την επαγγελματική σου ανέλιξη; 

Σύμφωνα με το Harvard Business School, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια επιχείρηση κρύβεται στην αρνητική συμπεριφορά ενός εργαζόμενου. Στην τάση του, δηλαδή, να "σκορπά τοξικότητα και να κάνει την καθημερινότητα των γύρω του πιο δύσκολη. Μίζερη. Η τεμπελιά, η τάση για κουτσομπολιό και η επιδειξιομανία σίγουρα δεν προάγουν το πνεύμα συνεργασίας, την ευγενή άμιλλα και την ομαδικότητα. Ωστόσο, ο αρνητισμός ενός εργαζόμενου -πολύ συχνά, υψηλά ιστάμενου-, όπως σημειώνει η έρευνα, οδηγεί σε παραιτήσεις, ρίχνει το ηθικό της ομάδας και πλήττει την οργάνωσή της.

Ενας εργαζόμενος με δεξιότητες και ταλέντα είναι σαφώς ένα δυνατό χαρτί για μια επιχείρηση και μπορεί να εξασφαλίσει ένα μέρος των κερδών της σε ετήσια βάση. Ενας εργαζόμενος, όμως, αποδοτικός μεν, αλλά αρνητικός δε, μπορεί να επιφέρει απώλειες σχεδόν διπλάσιες των κερδών που θα μπορούσε να εξασφαλίσει αν δεν είχε τοξική συμπεριφορά που βλάπτει την ψυχολογία των υπολοίπων.

Ποια συνήθεια σε κάνει αντιπαθητική στη δουλειά σου;

Τώρα, θα αναρωτιέσαι, μήπως είσαι εσύ τοξικός εργαζόμενος. Αν έχεις "ταλέντο" στο να καταστρέφεις τη θετική ατμόσφαιρα με τα χλευαστικά και επικριτικά σχόλιά σου, βρίσκεις πάντα κάτι για να γκρινιάξεις ή για να διαφωνίσεις με τους άλλους, τότε ναι, λυπάμαι που θα σε απαγοητεύσω, αλλά εσύ είσαι ο τοξικός της παρέας. 

Αν πάλι δεν είσαι εσύ το πρόβλημα, αλλά ένας άλλος συνάδελφος -το πιθανότερο ο προϊστάμενος σου- κάθε φορά που θα σου κάνει επίθεση, εσύ απλά θα τον αντιμετωπίζεις κατάματα, με ερωτήσεις του τύπου: «Τι σε κάνει να πιστεύεις κάτι τέτοιο;» ή «Τι αποδείξεις έχεις για να φτάνεις σε τέτοιο συμπέρασμα;». Έτσι, αν γνωρίζεις τι είναι αυτό που κάνει τον άλλο να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, η αρνητική του στάση θα έχει μικρότερη επίδραση πάνω σου.

Μήπως έφτασε η ώρα να χωρίσεις με τη δουλειά σου;

 

Πηγή 

Home