Thumbnail

Κι όμως! Η κατανάλωση μπίρας έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας Κι όμως! Η κατανάλωση μπίρας έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Μάθε ποια είναι
Η μπίρα είναι για πολλούς ένα αγαπημένο ρόφημα κι η κατανάλωσή της αποτελεί μια λατρεμένη συνήθεια. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως έχει και αρκετά οφέλη καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη της μπίρας:

  • Περιέχει μαγιά που είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, πρωτεΐνες και σίδηρο, ουσίες που ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος κατά την περίοδο του θηλασμού.
  • Περιέχει πυρίτιο, ένα στοιχείο που βοηθά στον σχηματισμό οστικής μάζας και στην διατήρηση της ελαστικότητας των οστών. Σύμφωνα με το «International Journal of Endocrinology» η πρόσληψη πυριτίου προλαμβάνει την οστεοπόρωση και ανακουφίζει από τα συμπτώματά της εμμηνόπαυσης.
  • Είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες, γι’ αυτό η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που συνδέονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arthritis & Rheumatology» οι γυναίκες που έπιναν δύο με τέσσερις φορές μπύρα την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά 31%, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.
  • Η ξανθοχουμόλη, μια ένωση που βρίσκεται στον λυκίσκο, ενισχύει την υγεία των νευρικών κυττάρων μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Ophthalmology» αναφέρει ότι όσοι κατανάλωναν μπύρα περιστασιακά, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε εγχείρηση καταρράκτη σε σχέση με όσους έπιναν συστηματικά ή δεν έπιναν καθόλου σε διάστημα πέντε με δέκα ετών.

Διάβασε επίσης:

Τα θετικά και τα αρνητικά απ' την καθημερινή κατανάλωση καφέ

Τι να κάνεις για να μη χρειάζεσαι την καφεΐνη στη δουλειά

  • Μια κλινική μελέτη της Αμερικάνικης Εταιρείας Νεφρολογίας, που έγινε σε 200.000 συμμετέχοντες, επισημαίνει ότι εξαιτίας της διουρητικής της δράσης, η μπίρα μειώνει την εμφάνιση χολολιθίασης κατά 41%.
  • Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που εκπόνησαν από κοινού, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ένα μικρό ποτήρι μπίρας την ημέρα, προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Ο λυκίσκος που υπάρχει στην μπίρα έχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στη μείωση του μικροβιακού φορτίου της στοματικής κοιλότητας. Έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.
  • Είναι πηγή αντιοξειδωτικών που μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Τα αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Η υπερβολική κατανάλωση ωστόσο, είναι πιθανό να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.  

Διάβασε ακόμα: Πώς επιδρούν τα αναψυκτικά στον οργανισμό μας

Πηγή

Home