Εσύ ξέρεις τι σημαίνει «σοτάρισμα» στη μαγειρική;
Τι είναι το σοτάρισμα;
Το σοτάρισμα λοιπόν είναι το μαγείρεμα ενός τροφίμου σε υψηλή θερμοκρασία, κυρίως σε τηγάνι, με τη χρήση μικρής ποσότητας λίπους (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.λπ.). Ένας εύκολος τρόπος μαγειρέματος που προσφέρει εύγευστο, γρήγορο και υγιεινό φαγητό.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις τυροπιτάκια | MyLife
Είναι μια από τις βασικές τεχνικές μαγειρέματος, είτε φτιάχνουμε ένα απλό φαγητό είτε ένα πολύπλοκο. Σκοπός του σοταρίσματος είναι να θωρακίσουμε το τρόφιμο, ώστε να διατηρήσει τα υγρά του κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ιδανικός για κομμένα ή και ολόκληρα κομμάτια κρέατος όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι καθώς επίσης για φρούτα και λαχανικά.
Το μέγεθος και η προθέρμανση του τηγανιού αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες της όλης διαδικασίας αλλά και αυτούς που συνήθως παραβλέπουμε περισσότερο. Γι αυτό πρόσεξε!
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κέικ με ελαιόλαδο και γιαούρτι
Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα για να παρασκευαστούν με αυτό τον τρόπο;
- Μικρά, τρυφερά (ολόκληρα ή/και κομμένα) κομμάτια κρέατος, όπως π.χ. στήθος κοτόπουλο ή ψαρονέφρι.
- Μικρά ψάρια, όπως π.χ. μπαρμπούνια, ή μεριδοποιημένα φιλέτα μεγάλων ψαριών, όπως π.χ. Σολομός και πεσκανδρίτσα.
- Λαχανικά και φρούτα
Συμβουλές σοταρίσματος
- Δεν τρυπάμε ποτέ τα τρόφιμα.
- Τα τρόφιμα πρέπει να είναι στεγνά. Μπορούμε να τα αλευρώσουμε μόνο εάν αποβάλουν αρκετή υγρασία.
- Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είναι ανάλογο με την ποσότητα του τροφίμου που θα σοτάρουμε, ώστε όλα τα κομμάτια να ακουμπάνε στο πάτο του σκεύους.
- Αν θέλετε να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο, θα πρέπει να επιλέγετε και ομοιόμορφα κομμάτια τροφής.
- Διαλέξτε την κατάλληλη λιπαρή ουσία (π.χ. λάδι, βούτυρο)
Για να σοτάρεις λοιπόν σωστά:
(1) Επιλέγουμε σκεύος κατάλληλου μεγέθους.
(2) Ζεσταίνουμε το σκεύος καλά (μόνο του), σε υψηλή θερμοκρασία.
(3) Προσθέτουμε τη σωστή ποσότητα λιπαρής ουσίας.
(4) Στεγνώνουμε, καρυκεύουμε και προσθέτουμε το τρόφιμο στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, μέχρι να πάρει πολύ ωραίο και έντονο χρώμα το τρόφιμο.
(5) Γυρίζουμε πλευρά και τελειώνουμε το μαγείρεμα.
(6) Αποσύρουμε το τρόφιμο από τηγάνι και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο με κινόα
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey