Thumbnail

Τι να τρως για την καλή λειτουργία του εντέρου σου Τι να τρως για την καλή λειτουργία του εντέρου σου

Ποια είναι η πιο θρεπτική ουσία που οφελεί την υγεία;
Όπως γνωρίζουμε όλοι, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας (το λένε οι ειδικοί και οι μελέτες), όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Παίζει σημαντικό ρόλο τι περιλαμβάνει αυτό το πρωινό.

Μπορεί να πιστεύεις ότι καναναλώνοντας ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά, οτι έχεις κάνει καλή επιλογή. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, καθώς λείπει μια πολύ θρεπτική ουσία: οι φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία 

Είναι ιδανικό να καταναλώσεις φυτικές ίνες, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, καθώς συμβάλουν καταρχήν, στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα, διατηρώντας παράλληλα το αίσθημα κορεσμού. Οι ίνες είναι επίσης σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής, καθώς μειώνουν τις καρδιακές παθήσεις, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και βοηθάνε στην πρόληψη των καρκίνων του παχέος εντέρου.

Επομένως, η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να καταναλώσεις φυτικές ίνες, είναι το πρωί! Θα βοηθήσει πολύ το πεπτικό σου σύστημα και θα σε κρατήσει χορτάτο για αρκετές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τσιμπολογάς... που είναι σημαντικό να μη συμβαίνει.

Διάβασε ακόμη: Eσύ ξέρεις το μυστικό για να χάσεις κιλά; | MyLife

entero2

Συμβουλές:

  • Δοκίμασε να φας ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Αν σου αρέσει το τυρί cottage, βάλε σε ένα μπολ μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης και βατόμουρα. Αν δεν σου αρέσει, αντικατέστησέ το με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.  Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με οκτώ γραμμάρια ανά φλιτζάνι και τα δημητριακά περιέχουν περίπου 14 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Πρόκειται για συνολικά 22 γραμμάρια, τα οποία πληρούν σχεδόν το καθημερινό στόχο σε ένα μόνο γεύμα.

  • Φτιάξτε αβοκάντο τοστ

Το αβοκάντο τοστ είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Εάν φας μισό αβοκάντο θα πάρεις μόνο επτά γραμμάρια φυτικών ινών. Κάνε μια προσπάθεια ακόμα κι αν δεν σου αρέσει πολύ, αφού πρόκειται για την υγεία του εντέρου σου.

  • Κάνε ένα σάντουιτς υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Επίλεξε ψωμί ολικής άλεσης με βραστά αυγά και συνόδεψέ το με ένα φλιτζάνι βατόμουρα στο πλάι για επιπλέον φυτικές ίνες. 

  • Κατανάλωσε για πρωινό πλιγούρι βρώμης

Υπάρχουν δύο τύποι ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μένουν στο στομάχι περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα, να νιώθεις χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, αυξάνουν την κανονικότητα του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας κυρίως τα άτομα με δυσκοιλιότητα ή με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, με έξι γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι.

  • Πρόσθεσε λαχανικά στο πρωινό σου

Αν θέλεις περισσότερες φυτικές ίνες στο πρωινό σου, τότε πρόσθεσε λαχανικά όπως σπανάκι ή λάχανο. Θα βοηθήσει έτσι τη λειτουργία του εντέρου και θα πάρεις μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών. 

Διάβασε ακόμη: Πώς θα καταλάβεις εάν είσαι επιρρεπής στην αύξηση βάρους | MyLife

Πηγή

Home