Thumbnail

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη σεξουαλική σου ζωή

Η πικρή αλήθεια είναι πως τίποτα πια δεν είναι το ίδιο
Μπορεί η σεξουαλική επιθυμία να ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά το δεδομένο είναι ένα: η εμμηνόπαυση αλλάζει το σεξ όπως το ήξερες μέχρι πρότινος.

Πιθανές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσεις 

Μειωμένη επιθυμία

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, υπάρχει η πιθανότητα να έχεις μειωμένη επιθυμία για σεξ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται αρκετά κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η επιθυμία για σεξ είναι συνδεμένη και με την καλή ψυχολογία. Οπότε, φρόντισε να μην σε πάρει από κάτω. 

Κολπική ξηρότητα

Η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της κολπικής ξηρότητας. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σου προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μειώνοντας έτσι τη σεξουαλική επιθυμία. Δοκίμασε τη λύση των λιπαντικών. 

Μειωμένη ευχαρίστηση

Η κολπική ξηρότητα μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μειωμένη ροή αίματος προς την κλειτορίδα και το κάτω μέρος του κόλπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ευαισθησίας στις ερωτογενείς ζώνες, ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολο να φτάσεις σε κορύφωση ή ο οργασμός σου είναι λιγότερο έντονος σε σχέση με πριν. 

Πόνος κατά τη διείσδυση

Μια άλλη κοινή παρενέργεια της εμμηνόπαυσης είναι η επώδυνη διείσδυση. Υπάρχουν πολλά θέματα που συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων της κολπικής ξηρότητας και της λέπτυνσης των ιστών του κόλπου. Για κάποιες γυναίκες αυτό προκαλεί μια αίσθηση δυσφορίας. 

Διάβασε ακόμη: Σε ποια ηλικία οι γυναίκες κάνουν το καλύτερο σεξ της ζωής τους ... 

Συναισθηματικές διακυμάνσεις

Η ψυχολογία μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν μια ψυχική αστάθεια κατά την εμμηνόπαυση, ενώ οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και οι νυχτερινές εφιδρώσεις επιδεινώνουν την άσχημη ψυχολογία.  Όλα αυτή η συναισθηματική αλλαγή είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί στην κρεβατοκάμαρα, που σημαίνει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αντιμετώπιση

Μη σε παίρνει όμως από κάτω. Δεν τελείωσε σε καμία περίπτωση η σεξουαλική σου ζωή. Απλώς μπαίνει σε μια νέα φάση. Από σένα και τον σύντροφό σου εξαρτάται πώς θα τη βελτιώσετε. Καταρχάς, αγάπησε αυτή τη νέα πτυχή του εαυτού σου με ό,τι φέρει μαζί της -ίσως κάποια επιπλέον κιλά- και στη συνέχεια άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη. Πρώτα βέβαια αγόρασε τα κατάλληλα σύνεργα: κολπικά λιπαντικά και πειραματίσου με τον σύντροφό σου με διάφορες στάσεις. Μην παραλείψεις να μιλήσεις με τον γυναικόλογο σου για ό,τι σε προβληματίζει γιατί ενδεχομένως να είσαι σε θέση να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές. 

Διάβασε επίσης: 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το (καλό) σεξ;

Πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή

 

 

 

 

Πηγή 

Home