Thumbnail

Γιατί τρως, ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάς; Ξέρεις την απάντηση;  Γιατί τρως, ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάς; Ξέρεις την απάντηση; 

Μάθε τους λόγους και άλλαξε τρόπο ζωής... όχι γκαρνταρόμπα!
Σκέφτεσαι σοκολάτες, πατάτες τηγανιτές, μακαρόνια; Ναι, όλες το έχουμε περάσει και συνήθως απλά ενδίδουμε στην πείνα μας και τρώμε τον άμπακο. 
Πόσες φορές αλήθεια, έχεις «συλλάβει» τον εαυτό σου να τσιμπολογάς χωρίς να πεινάς; Να γουργουρίζει η κοιλιά σου και να θες να φας; Πόσες από εμάς ακολουθούμε τις βουλές του στομαχιού μας με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμα κι αν είμαστε χορτάτες; Και μετά διερωτόμαστε, γιατί παχαίνουμε!

Το ερώτημα «γιατί τρώμε, ενώ δεν πεινάμε;» βασανίζει πολύ κόσμο και σίγουρα αξίζει να γνωρίζουμε τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε στάση ζωής και όχι...  την γκαρνταρόμπα μας. 

fagito7

Δες λοιπόν τους λόγους που τρώμε ενώ στην πραγματικότητα δεν πεινάμε: 

Μήπως…διψάς;

Η ήπια αφυδάτωση πολλές φορές μπερδεύεται με την πείνα. Η σύγχυση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και της δίψας. Εάν καταφέρεις να είσαι πάντα ενυδατωμένη, θα δεις ότι το αίσθημα της πείνας θα υποχωρήσει. Γι’ αυτό τον λόγο να πίνεις πολύ νερό ημερησίως.

fagito1

Μήπως…δεν κοιμάσαι καλά;

Είναι λογικό αν δεν έχεις κοιμηθεί όσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός σου (ανάλογα με την ηλικία ενός ανθρώπου υπάρχει και το αντίστοιχο απαραίτητο ωράριο ύπνου), όταν ξυπνάς να αναζητείς ενέργεια από το φαγητό.  Η έλλειψη ύπνου αλλά και οι διαταραχές στον ύπνο, συνδέονται με τις δύο ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη: την λεπτίνη και την γρελίνη. Ο κακός ύπνος οδηγεί σε απότομη αύξηση της γρελίνης που αυξάνει το αίσθημα πείνας, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού. Φρόντισε, λοιπόν, να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

fagito3

Μήπως….είστε αγχωμένη;

To άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την όρεξη, γιατί αυξάνονται η έκκριση της αδρεναλίνης και της κορτιζόνης στον οργανισμό, οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια, την οποία ικανοποιείς μέσω του φαγητού. Επιπλέον, το στρες μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης με αποτέλεσμα να θέλεις περισσότερη ζάχαρη. Γι' αυτό λοιπόν, όταν βλέπεις να φτάνεις στα όριά σου, και να μην μπορείς να διαχειριστείς τις καθημερινές πιέσεις, να κάνεις ένα διάλειμμα. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να ξεκουραστεί. 

fagito6

Διάβασε ακόμη: Θέλεις να χάσεις λίπος από τα μπράτσα

Μήπως…παραλείπεις γεύματα; 

Πόσες φορές στην προσπάθειά σου να διατηρήσεις την σιλουέτα σου (έστω να μη βάλεις άλλα κιλά) να κάνεις το μεγάλο λάθος να μη φας πρωινό, να παραλείπεις το μεσημεριανό ή το βραδινό, νομίζοντας ότι έτσι θα χάσεις πιο εύκολα βάρος;  Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα... Όταν το στομάχι σου παραμένει αρκετές ώρες άδειο, αυξάνονται τα επίπεδα της γρελίνης στον οργανισμό και έτσι, το βράδυ καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το σωστό είναι να τρως κάθε τρεις ώρες για να μην γίνεται υπερκατανάλωση θερμίδων το βράδυ.

fagito2

Μήπως…τρως πολύ γρήγορα; 

Πόσες φορές από την πείνα σου τρως βιαστικά; Εκεί την πατάς! Καταβροχθίζεις το φαγητό σου, ύστερα από λίγο νιώθεις χορτάτη, νιώθεις ότι έχεις σκάσει από το φαί, ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη: Ο εγκέφαλος αδυνατεί να αντιληφθεί τον κορεσμό. Σύμφωνα με έρευνες, αποδείχτηκε πως εάν τρώμε γρήγορα εμποδίζουμε την έκκριση των ορμονών που φέρνουν το αίσθημα του κορεσμού. Προσπάθησε λοιπόν να τρως αργά, να απολαμβάνεις ρε παιδί μου το γεύμα σου και μη φας οτιδήποτε άλλο για την επόμενη μισή ώρα...

Διάβασε ακόμη: Αυτές οι συνήθειες θα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου και δεν το ...

Μήπως…(παρά)τσιμπολογάς;

fagito8

Νομίζεις ότι βγήκε τυχαία το "κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα";  Δεν έχεις παρατηρήσει, πως όταν ξεκινάς να φας απλούς υδατάνθρακες (όπως μπισκότα, κράκερ, γλυκίσματα...) δεν μπορείς να σταματήσεις;  Η απότομη αύξηση της γλυκόζης ακολουθείται από απότομη αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε υπογλυκαιμία που οδηγεί σε πείνα. Να αποφεύγεις λοιπόν να τρως απλούς υδατάνθρακες με αυξημένα σάκχαρα και να προτιμάς υδατάνθρακες με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα προϊόντα σικάλεως και ολικής αλέσεως.

Διάβασε ακόμη: Πώς να χάσεις βάρος μετά τις διακοπές

Πηγή

Home