Thumbnail

Μαρμελάδα: Μούρλια πράμα Μαρμελάδα: Μούρλια πράμα

Από τα παιδικά μας χρόνια, η μαρμελάδα αποτελεί για όλους αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεών μας
Συνοδεύει συνήθως το πρωινό μας, δίνοντας μας γλύκα και ενέργεια. Δεν περιέχει λιπαρά, παρά μόνο ζάχαρη και φρούτα. Μεγάλες κατσαρόλες με μαυρισμένους πάτους, τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα με το θεϊκό άρωμα φρέσκων φρούτων όσο μεταμορφώνουν τους χυμούς τους στη ζελώδη υφή που θα γεμίσει το σπίτι μυρωδιές, πριν καταλήξει στα αποστειρωμένα βάζα. 

Πώς να ξεχάσουμε εκείνο το πηχτό πολύχρωμο υλικό με γεύσεις φρούτων που απλώναμε από μικροί πάνω στο βουτυρωμένο τραγανό ψωμί μας ή παίρναμε μέσα από το καζάνι όσο ακόμα έβραζε;

Αγαπημένη για πολλούς, με ή χωρίς κομμάτια φρούτου και με το χρώμα αυτού να τις χαρακτηρίζει, η  μαρμελάδα αποτελεί από ένα απλό γλυκό στο πρωινό μας, έως συνοδευτικό στη σύγχρονη μαγειρική και μιξολογία, μιας και τη βλέπουμε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε φαγητά και ποτά!

Η µαρμελάδα είναι γλυκό που παρασκευάζεται από φρούτα βρασμένα με ζάχαρη και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η πολτοποίηση του φρούτου. Σύμφωνα με τον Νίκο Τσελεμεντέ, η μαρμελάδα ανήκει στην κατηγορία των γλυκών του κουταλιού μαζί με τους πελτέδες και τις κομπόστες. Η μαρμελάδα διαφέρει από το γλυκό του κουταλιού, το οποίο περιέχει κομμάτια του φρούτου σε πηχτό σιρόπι, από την κομπόστα η οποία περιέχει κομμάτια φρούτου σε αραιό σιρόπι αλλά και από τους ζελέδες και τους πελτέδες που αποτελούνται κυρίως από πηγμένο χυμό φρούτου.

FYI. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική «marmalade», η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την πορτογαλική «marmelada». Η πορτογαλική λέξη, που σημαίνει «κυδωνόπαστα», προέρχεται από το λατινικό «melimelum», το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μελίμηλον».

ΣΥΝΤΑΓΗ

Μπάρες με βρώμη και μαρμελάδα βατόμουρο

  • καστανή ζάχαρη (½ φλιτζάνι)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 φλιτζάνι)
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • αλάτι (⅛ κ.γ.)
  • νιφάδες βρώμης (1 φλιτζάνι)
  • βούτυρο (½ φλιτζάνι)
  • STUTE μαρμελάδα βατόμουρο χωρίς κουκούτσια (¾ φλιτζανιού)

* Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 35-40 λεπτά.

Δες τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί 

 

 

Διάβασε ακόμη: 

Η βρώμη ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής

Κινόα: Η νέα μόδα ή όχι;

 

 

 

 

Home