Thumbnail

Το παιδί σου είναι αριστερόχειρας; Δες πώς να το βοηθήσεις στο γράψιμο Το παιδί σου είναι αριστερόχειρας; Δες πώς να το βοηθήσεις στο γράψιμο

Πολύτιμες συμβουλές - Όταν το "καλό" χέρι είναι το αριστερό!
Τα σχολεία ανοίγουν! Αν διαπιστώσεις ότι το παιδί σου είναι αριστερόχειρας, μήν ανησυχήσεις και μήν αγχωθείς, διότι τα παιδιά αυτά προσαρμόζονται πολύ εύκολα τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Σήμερα, οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι η αριστεροχειρία δεν υποκρύπτει κάποια παθολογία στο παιδί τους. Απλώς, τα αριστερόχειρα παιδιά, πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο φτιαγμένο για δεξιόχειρες.

Είναι αλήθεια, ότι ένας αριστερόχειρας βρίσκεται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της κυριαρχίας εργαλείων και συσκευών ειδικά κατασκευασμένων για τους δεξιόχειρες.

lefty1

Υπάρχουν κάποια σημεία, τα οποία ως γονιός θα πρέπει να έχεις κατά νου, τώρα που ξεκινά το σχολείο! 

Αξίζει να διαβάσεις τα πιο κάτω, για όταν θα ξεκινήσεις να διδάσκεις στο αριστερόχειρο παιδί σου να γράφει:

1. Άφησε το παιδί σου να κατανοήσει ότι, παρόλο που γράφει με το αριστερό χέρι, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ελάττωμα.

2. Δώσε του να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη παιδιά που χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι περισσότερο.

3. Βεβαίωσου ότι μπορεί να γράψει την κάθε λέξη με καλή γραφή και με όμορφα γράμματα.

4. Μην το εξαναγκάζεις να χρησιμοποιεί το δεξί χέρι, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση και μπορεί να μην καταφέρει να γράψει καλά.

5. Το παιδί θα πρέπει να κρατάει τις σημειώσεις κοντά στο “αριστερό του χέρι” δημιουργώντας την κατάλληλη γωνία σύμφωνα με τη θέση του χεριού του.

6. Το σημειωματάριο θα πρέπει επίσης, να έχει την κατάλληλη απόσταση και να τοποθετείται στο κατάλληλο ύψος με σκοπό να κάνει το παιδί να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια του γραψίματος.

7. Δίδαξέ του πώς να κρατάει/πιάνει με τον κατάλληλο τρόπο ένα μολύβι μεταξύ του δείκτη, του μεσαίου δακτύλου και του αντίχειρα.

lefty3

Διάβασε ακόμη: Back to school: Το νέο ξεκίνημα για γονείς και παιδιά 

8. Να προσπαθήσεις να κινητοποιείς και να εκτιμάς το παιδί σου όταν γράφει και χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι.

9. Δώσε του να κρατήσει χρωματιστά μολύβια/στυλό που να ελκύουν την προσοχή του, και να διατηρούν το ενδιαφέρον του στο γράψιμο.

10. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την ικανότητα κατανόησης και μάθησης του παιδιού σου ενώ το διδάσκεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να το διδάξεις με τον κατάλληλο τρόπο.

11. Προσπάθησε να κατανοήσεις την υπομονή του παιδιού σου. Ακόμη κι όταν απογοητεύεται, εσύ να διατηρείς τη ψυχαιμία σου. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τη δική σου πλευρά.

12. Προσπάθησε να το διδάξεις μέσω εικόνων και ζήτησέ του να γράψει κάτι γι' αυτό που βλέπει. Αυτό θα βελτιώσει τον τρόπο χειρισμού του χεριού του.

13. Μην ανησυχείς στην αρχή για τα κακογραμμένα κείμενα ή τα ορθογραφικά λάθη. Βοήθησέ το παιδί σου να βελτιωθεί σταδιακά.

14. Τέλος, κάθε παιδί με αριστερή πλευρίωση θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες τεχνικές κατά την εμπλοκή του σε γραφοκινητικές δραστηριότητες, καθώς η φορά της γραφής αλλά και η κατεύθυνση, έχει αναπτυχθεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες.

lefty4

Διάβασε ακόμη: Μήπως το παιδί σου θέλει να του διαβάζεις το ίδιο βιβλίο 

Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε λίγο πιο εύκολη τη ζωή του…

  • Οι αριστερόχειρες θα πρέπει να κάθονται ελάχιστα πιο ψηλά στην καρέκλα από τους δεξιόχειρες. Έτσι η οπτική επαφή με αυτό που γράφουν θα είναι καλύτερη. Ένα μαξιλαράκι στο κάθισμα θα βοηθήσει αρκετά.
  • Με την ίδια ακριβώς λογική, θα πρέπει να πιάνουν το όργανο πιο ψηλά (περίπου 3,5 εκατοστά από την μύτη του μολυβιού).
  • Η δύναμη που βάζουμε στο μολύβι θα πρέπει να είναι ίση σε κάθε δάκτυλο (αντίχειρας, μέσος και δείκτης) ώστε η θέση να μην χαλάει.
  • Η θέση του χαρτιού είναι εξαιρετικά σημαντική! Το χαρτί δεν πρέπει ποτέ να είναι παράλληλο με το σώμα του παιδιού αλλά παράλληλο με το χέρι που γράφει. 
  • Επίσης, καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί αρχικά μολυβί με μαλακή μύτη, ώστε η ροή πάνω στο χαρτί να είναι πιο ομαλή.
  • Στα γράμματα που απαιτούν οριζόντιες γραμμές, μην είσαι αυστηρή με την φορά (αριστερά προς δεξιά) αλλά ν' αφήσεις το παιδί να διαλέξει ό,τι το βολεύει. 
  • Καλό θα ήταν, στο σχολείο να ζητήσεις από τον δάσκαλο του παιδιού σου να το βάλει να κάθεται στην αριστερή μεριά του θρανίου, ούτως ώστε να μην εμποδίζει με τον αριστερό του αγκώνα τον συμμαθητή του, που είναι δεξιόχειρας.

lefty5

Υπάρχουν στην Κύπρο εργαλεία και πολύτιμα βοηθήματα για παιδιά αριστερόχειρες, που κάνουν πιο ευχάριστη και απλή την γραφή και όλες τις σχολικές εργασίες. 

Μερικοί διάσημοι αριστερόχειρες:

lefties

lefties3

lefties8

Η 13 Αυγούστου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων.

Διάβασε ακόμη: Πώς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά Και όμωςδεν ...

Πηγή

Home