Thumbnail

Μήπως το παιδί σου θέλει να του διαβάζεις το ίδιο βιβλίο Μήπως το παιδί σου θέλει να του διαβάζεις το ίδιο βιβλίο

Υπομονή! Υπάρχει λόγος πάντως που το ζητάει αυτό
Κατά καιρούς, τα παιδιά έχουν κάποια κολλήματα. Με ρούχα, με παιχνίδια, ακόμη και με βιβλία. Κι εσύ κάθε βράδυ πρέπει να κάνεις υπομονή που έχεις να διαβάσεις την ίδια ιστορία από την αρχή.

Τους προσφέρει σταθερότητα

Σε αντίθεση με εμάς τους ενήλικες που επιζητούμε τις αλλαγές από τη ρουτίνα, τα παιδιά, ειδικά σε νηπιακή ηλικία, νιώθουν ασφάλεια με τα πράγματα που ξέρουν. Έτσι προτού κοιμηθούν, μπορούν να χαλαρώσουν πιο εύκολα με μια ιστορία που ξέρουν από πριν τι πρόκειται να γίνει. Μια οικεία φωνή -η δική σου- και μια εξίσου οικεία ιστορία, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες. 

Τα κάνει πιο έξυπνα

Φαίνεται πως όταν τα παιδιά μαθαίνουν απ’ έξω ένα παραμύθι, οι λογικές τους δεξιότητες ενισχύονται σημαντικά.

Διευρύνει το λεξιλόγιό τους

Τους το έχεις διαβάσει τόσες φορές, που το έχουν μάθει απ' έξω. Οι λέξεις, λοιπόν, εντυπώνονται στη μνήμη τους και νιώθουν άνετα να τις χρησιμοποιήσουν. 

Διάβασμα χωρίς γκρίνιες

Τα εξοικειώνει με το ρυθμό της γλώσσας

Τα κείμενα δεν στηρίζονται μόνο στην τοποθέτηση λέξεων στη σειρά. Έχουν τα δικά τους μοτίβα και ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό. Βασίζονται στον τρόπο που ο ένας ήχος διαδέχεται τον άλλο, όσο και στην ίδια την επιλογή του λεξιλογίου. Μέσα από την επανάληψη ενός αγαπημένου βιβλίου, τα παιδιά εκτίθενται στον τρόπο που λειτουργεί η γλώσσα και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους κανόνες της.

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου στο διάβασμα

Τα βοηθά να καταλάβουν το νόημα

Η κατανόηση κειμένου αποτελεί την ουσία του διαβάσματος. Ακόμη και η πιο απλή ιστορία έχει πολλαπλά επίπεδα κατανόησης. Περιλαμβάνει την εξέλιξη ενός χαρακτήρα, μία πλοκή, ενδεχομένως και ορισμένους συμβολισμούς. Ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να τα αντιληφθεί από την πρώτη ανάγνωση. Κάθε φορά που ξανακούει την ιστορία, προχωρά λίγο πιο βαθιά στο περιεχόμενο του κειμένου και προετοιμάζεται για την κατανόηση των περίπλοκων ιστοριών που θα αρχίσει να διαβάζει μεγαλώνοντας.

Επτά γωνιές που θα κάνουν το παιδί σου να αγαπήσει το διάβασμα

Πηγή 

Home