Thumbnail

Οι τροφές που βελτιώνουν την όραση Οι τροφές που βελτιώνουν την όραση

Αποδεδειγμένα…για τα μάτια σου μόνο
Η καλή ποιότητα της όρασής μας, δεν είναι δεδομένη. Βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις καθημερινές μας επιλογές σε πολλά επίπεδα ενώ είναι κάτι το οποίο χρήζει προστασίας.

Αν ταλαιπωρείς σε καθημερινή βάση τα μάτια σου, τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να προκύψουν αργά ή γρήγορα κάποια προβλήματα και δυσκολίες. Η διατροφή, ωστόσο διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προστασία και βελτίωση της όρασης.

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην καλή υγεία των ματιών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορούν να φέρουν δραστική βελτίωση αν εξακολουθείς να έχεις απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντί τους στην καθημερινότητά σου.

Τόσο η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας θεωρούν ότι οι παρακάτω τροφές περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία των ματιών.

φαγητό όραση

Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι στην προστασία των ματιών και την βελτίωση της όρασής;

1) Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στην υγεία των ματιών. Λιπαρά ψάρια όπως τόνος, σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος και ρέγγα αποτελούν πλούσια πηγή.

2) Ξηροί καρποί και όσπρια:

Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμεγά-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Tροφές όπως: καρύδια, κάσιους και φυστίκια μπορούν να ωφελήσουν πραγματικά.

3) Σπόροι: Τα ίδια θρεπτικά συστατικά θα βρείτε και στους σπόρους. Σπόροι chia και λιναρόσπορος είναι οι τοπ τροφές αυτής της κατηγορίας.

4) Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C –η τελευταία δρα για την υγεία των ματιών, όπως η βιταμίνη Ε. Θα την βρείς στα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ.

5) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης C. Και οι τρεις επιδρούν θετικά στην προστασία της όρασης. Το σπανάκι και  η λαχανίδα είναι οι τοπ τροφές αυτής της κατηγορίας.

6) Καρότα: Πλούσια σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη (σσ. προβιταμίνη της βιταμίνης Α- έχει αντιοξειδωτική δράση για την όραση).

όραση φαγητό

7) Βοδινό κρέας: Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο- βοηθά μακροπρόθεσμα στην υγεία των ματιών καθυστερώντας την απώλεια όρασης που φέρνει το πέρασμα του χρόνου.

8) Γλυκοπατάτες: Όπως τα καρότα, έτσι και οι γλυκοπατάτες, είναι πλούσια σε β-καροτίνη. Παράλληλα είναι πηγή βιταμίνης Ε.

9) Αυγά: Πλούσια πηγή βιταμίνης C, E και ψευδάργυρου. Θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για την υγεία των ματιών.

10) Νερό: Εμποδίζει την αφυδάτωση και κατ’επέκτασιν την ξηρότητα των ματιών.

Διαβάστε ακόμα

Συντελεί ο καφές στην απώλεια βάρους;

Πώς να εντάξεις το τζίντζερ στο πρωϊνό σου

Ένα λαχανικό με αντιγηραντικές ιδιότητες και σύμμαχος της καλής ζωής

 

Πηγή

Home