Thumbnail

Γιατί δεν αδυνατίζεις; Γιατί δεν αδυνατίζεις;

Μήπως είσαι serial dieter;
Μήπως είσαι εμμονική με τις δίατες; Δοκιμάζεις δίαιτες, χάνεις κιλά, τα παίρνεις πίσω -κάποτε περισσότερα από πριν- και μετά πάλι από την αρχή; Είσαι μόνιμως μέσα σ΄έναν φαύλο κύκλο και δεν ξέρεις πώς να βγεις από αυτόν; Αν απάντησες ναι, στα πιο πάνω ερωτήματα, τότε είσαι serial dieter.

Αν σε παρηγορεί, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη. Το 2012, 231 εκ. Ευρωπαίοι ακολούθησαν κάποιου είδους δίαιτα. Μόνο το 1% κατάφερε να διατηρήσει μόνιμα την απώλεια βάρους μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Sandra Aammodt, η οποία επίσης δηλώνει serial dieter, οι γυναίκες που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες έχουν 41% πιθανότητες να πάρουν πίσω τα κιλά που έχασαν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ για τις serial dieter που έχουν δοκιμάσει περισσότερες από 5 διαφορετικές διαίτες, οι πιθανότητες αγγίζουν το 80%. Με απλά λόγια, οι γυναίκες που έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τη διαίτα, αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τις γυναίκες που δεν διακατέχονται από το άγχος να χάσουν κιλά. 

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που κουβαλούν το "στίγμα του βάρους". Εκείνες που όλοι τις κατηγορούν πως δεν αδυνατίζουν από έλλειψη πειθαρχίας και αδυναμία χαρακτήρα, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία τους και εν τέλει σαμποτάρει την προσπάθεια. Το γεγονός είναι πως δεν χάνουν όλοι τα ίδια κιλά με τις δίαιτες,ούτε στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οπότε, τι σου συμβαίνει και δεν χάνεις κιλά παρόλο που κάνεις δίαιτα;

Ακολουθείς μια εξαντλητική διαίτα 

Ο οργανισμός είναι πιο έξυπνος απ' ό,τι πιστεύουμε. Όταν αισθάνεται ότι "απειλείται" παράγει κορτιζόλη, τη λεγόμενη ορμόνη του στρες, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση ινσουλίνης, που έχει ως συνέπεια την αποθήκευση λίπους. Όταν λοιπόν ο οργανισμός λιμοκτονεί, αποθηκεύει λίπος. Το ίδιο ισχύει αν κάποιος κάνει μια απλή δίατα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να έχεις υπόψη ότι ακόμη και αν αδυνατίσεις από μια εξαντλητική διαίτα, αυτό που χάνεις ουσιαστικά είναι νερό και όχι λίπος. Άρα, μόλις τη σταματήσεις, ο δείκτης στη ζυγαριά θα επιστρέψει στην αρχική του θέση πριν τη δίαιτα. 

diet

Έχεις κόψει όλους του υδατάνθρακες 

Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και ο τρόπος που το τρώμε. Οι υδατάνθρακες χρειάζονται μια καλή δόση φυτικών ινών για να μην προκαλέσουν άμεση παραγωγή ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται σε μια δίαιτα, αν συνοδεύονται με μια σαλάτα ή ένα φρούτο. 

Ακολουθείς με πρωτεϊνική δίαιτα 

Οι πρωτεϊνες απαιτούν σημαντική ενέργεια για να διασπαστούν, επιβαρύνοντας τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται σαν λίπος. Για να απορροφηθούν σωστά χρειάζονται υδατάνθρακες. Ένα γραμμάριο πρωτεϊνών απαιτεί τουλάχιστον τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων, οι οποίοι με τη σειρά τους χρειάζονται φυτικές ίνες για να μην οδηγήσουν σε έκρηξη ινσουλίνης. Που σημαίνει ότι σε κάθε γεύμα απαιτείται απόλυτη ισορροπία: πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, στις κατάλληλες δοσολογίες. Αν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, λειτουργεί σαν μπούμεργανγκ. 

Τρως υπερβολική ποσότητα φρούτων και λαχανικών 

Οι πολλές φυτικές ίνες που λαμβάνεις μέσω μιας τέτοιας διατροφής, φουσκώνουν μεν (μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας) αλλά επιβαρύνουν τη λειτουργία του εντέρου δε, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά να παχαίνεις αντί να αδυνατίζεις. Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικές σε συγκεκριμένες ποσότητες και μόνο σε συνδυασμό με πρωτεϊνες και υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα. 

Το ένα σου γεύμα απέχει πολλές ώρες από το άλλο 

Αυτό το λάθος το κάνουν οι περισσότεροι. Με αυτή σου την κίνηση, ο οργανισμός παράγει κορτιζόλη και αποθηκεύει ό,τι τρως σε λίπος. Το ίδιο ισχύει όταν το τελευταίο σου γεύμα είναι στις 6 το απόγευμα και το επόμενο είναι το πρωί. Διότι έτσι η ινσουλίνη έχει χτυπήσει κόκκινο και συγκεντρώνεται σε λίπος. Η λύση είναι μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. 

Διάβασε επίσης 

Η ιδανική δίαιτα για να μην ξαναπάρεις τα χαμένα κιλά

Εύκολες και απλές ασκήσεις γυμναστικής για το σπίτι (Video)

Με αυτές τις ασκήσεις θα χάσεις το λίπος από τα χέρια (Βίντεο)

 

Πηγή Unigue magazine

 

Home