Πώς να φτιάξεις ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο
Κανείς δεν θα μπορέσει να του αντισταθεί
Υλικά (για ένα ταψί)
- 6 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 6 κροκάδια αυγών
- 1 βανίλια σκόνη
- ξύσμα λεμονιού
- 12 φύλλα κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα και χυμό από ένα λεμόνι
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις λουκουμάδες με 3 μόλις υλικά
Εκτέλεση
- Βάζεις σε μια κατσαρόλα να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη.
- Ρίχνεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το σύρμα ταυτόχρονα. Αφήνεις να πάρει μια βράση και ύστερα προσθέτεις τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρεις από τη φωτιά.
- Σ΄ένα βουτυρωμένο ταψί τοποθετείς τα επτά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος, αφού τα έχεις περάσει με βούτυρο.
- Ρίχνεις τη γέμιση και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα 5 φύλλα κρούστας, τα οποία έχεις επίσης βουτυρώσει.
- Χαράζεις το γαλατομπούρεκο και ψήνεις σε μέτριο φούρνο στους 180ο C για 35 – 45 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, ετοιμάζεις το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του για 15 λεπτά. Το αφήνεις να κρυώσει.
- Σιροπιάζεις με το κρύο σιρόπι το χλιαρό γαλατομπούρεκο και πασπαλίζεις προαιρετικά με κανέλα.
Διάβασε επίσης: Ψωμάκια κανέλας με καραμέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου