Thumbnail

Πώς να φτιάξεις ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο Πώς να φτιάξεις ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο

Κανείς δεν θα μπορέσει να του αντισταθεί
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά και όχι άδικα. Αν το λατρεύεις, έφτασε η ώρα να μάθεις να το φτιάχνεις κιόλας.

Υλικά (για ένα ταψί) 

  • 6 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 κροκάδια αυγών
  • 1 βανίλια σκόνη
  • ξύσμα λεμονιού
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα και χυμό από ένα λεμόνι

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις λουκουμάδες με 3 μόλις υλικά

Εκτέλεση

  • Βάζεις σε μια κατσαρόλα να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη.
  • Ρίχνεις το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το σύρμα ταυτόχρονα. Αφήνεις να πάρει μια βράση και ύστερα προσθέτεις τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρεις από τη φωτιά.
  • Σ΄ένα βουτυρωμένο ταψί τοποθετείς τα επτά φύλλα κρούστας στο κάτω μέρος, αφού τα έχεις περάσει με βούτυρο.
  • Ρίχνεις τη γέμιση και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα 5 φύλλα κρούστας, τα οποία έχεις επίσης βουτυρώσει.
  • Χαράζεις το γαλατομπούρεκο και ψήνεις σε μέτριο φούρνο στους 180ο C για 35 – 45 λεπτά.
  • Εντωμεταξύ, ετοιμάζεις το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του για 15 λεπτά. Το αφήνεις να κρυώσει.
  • Σιροπιάζεις με το κρύο σιρόπι το χλιαρό γαλατομπούρεκο και πασπαλίζεις προαιρετικά με κανέλα.

Διάβασε επίσης: Ψωμάκια κανέλας με καραμέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Πηγή 

Home