Η συνταγή είναι για 16 μερίδες.
Yλικά που θα χρειαστείς για τη συνταγή:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
- 3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
- 1 ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. μπούκοβο
- 1 ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
- 2 κ.σ. σουσάμι ή λιναρόσπορο αλεσμένο
Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξεις γλυκό με τσουρέκι
Πώς θα εκτελέσεις τη συνταγή:
- Ψήσε δυο χωριάτικα φύλλα για να μαζέψουν τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα. Άπλωσε τα δυο φύλλα σε 2 λαμαρίνες και ψήσ' τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για 10′, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Άσ' τα να κρυώσουν κι έπειτα, θρυμμάτισέ τα σε ακανόνιστα κομμάτια.
- Καθάρισε τα μανιτάρια. Κόψ' τα σε φέτες και άφησέ τα στην άκρη.
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και ρόδισε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5΄, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια, με το σκόρδο σπασμένο. Σόταρέ τα μέχρι να μαραθούν για 3-4΄. Πρόσθεσε τη ντομάτα (χωρίς ζουμιά), το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Βράσε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.
- Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, πρόσθεσε το καρύδι και το σουσάμι κι ανακάτεψε. Πρόσθεσε 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο ή λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, αναλόγως τι προτιμάς.
- Άλειψε ένα ταψί 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώσε δυο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό φύλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Σκόρπα μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα κι άδειασε πάνω τη γέμιση μανιταριών.
- Γύρισε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, πάνω στη γέμιση. Κάλυψε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα. Φρόντισε να στρώσεις τα φύλλα με αρκετές πτυχές, τσαλακωμένα. Χάραξε την πίτα στην επιφάνεια, λάδωσε καλά την επιφάνεια και ράντισέ τη με λίγο νερό.
- Ψήσε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Διάβασε ακόμα: Πώς να φτιάξεις νηστίσιμο μουσακά
Tip: Μην πλένεις τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσεις στη γέμιση. Ρουφούν υγρασία και την αποβάλουν στη γέμιση, με αποτέλεσμα να μη στεγνώνει σωστά η πίτα.